Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

RSS

Blog berichten van '2021' 'januari'

Nieuw in ons gamma: Popolini Vento

Popolini Vento wasbare luier bij Klein SpookEen ideaal overbroekje voor over de nachtluiers is de Popolini Vento. Het sluit met drukknopjes aan de zijkant, waardoor het aangenamer en droger is voor buikslapers. Minder kans op lekken. Het is een zeer degelijk, ruim zittend overbroekje in de kwaliteit die we van Popolini gewoon zijn en dat gemaakt in Europa, in faire omstandigheden.

We vernamen van Popolini dat het bedrijf onlangs is overgenomen door de kinderen van de oprichters. We merkten al dat het merk aan een verjongingskuur bezig is. Super nieuws!

Snuit jij ook je neus in een klomp?

stoffen zakdoeken hygiënischDit weekend vergeleek viroloog Marc Van Ranst stoffen zakdoeken met klompen. “Stoffen zakdoeken zijn als klompen. Iets uit ons verleden, iets voor in Bokrijk,” liet hij optekenen in Het Nieuwsblad. Als webshop die onder meer stoffen zakdoeken verkoopt, verslikten we ons uiteraard in onze ochtendkoffie. Bijna moesten we naar de Kleenex grijpen, maar toevallig hebben we die niet in huis.

Net zo min trouwens als we Pampers op voorraad hebben voor wanneer kleinzoon Yemi op bezoek komt. Of Always voor wanneer Tante Rosa op onaangekondigd binnenvalt. In deze gevallen kiezen wij ook voor de wasbare varianten, zoals wasbare luiers, wasbaar maandverband of menstruatiecups. Net zoals duizenden andere mensen, die wasbare alternatieven gebruiken. Om de afvalberg te verminderen. Omdat ze meer van natuurlijke materialen houden dan van gifhoudende absorptiematerialen. Of gewoon omdat ze biokatoen of bamboe aangenamer vinden dan papier of plastiek.

Zijn stoffen zakdoeken onhygiënisch?

In Corona-tijden worden stoffen spullen makkelijk in de ban gedaan. Niet alleen zakdoeken, maar ook mondmaskers. Stoffen mondmaskers worden her en der verboden. Uiteraard biedt een stoffen mondmasker minder bescherming dan een FFP3-mondmasker. Maar vaak worden ook argumenten gebruikt die geen hout snijden. Bijvoorbeeld dat wasbare mondmaskers onhygiënisch zijn omdat de dragers er van ze te weinig wassen. Maar al die wegwerp mondmaskers die je langs straat vindt nadat ze achteloos weggeworpen werden, is dat zo hygiënisch. Al die papieren zakdoekjes die je her en der ziet liggen, of die in een open vuilbak gegooid worden. Is dat zo hygiënisch?

Wassen, wassen, wassen

Uiteraard moet je een zakdoek wassen, net zoals je ook best je handen wast als je gesnoten hebt, of dat nu in een papieren zakdoek of in een stoffen zakdoek is. Wedden trouwens dat je handen minder vuil worden van snuiten in een stevige stoffen zakdoek, dan in een teer papieren zakdoekje?

Moeten we kiezen tussen milieu en hygiëne?

We blijven het een vreemde paradox vinden. De Covid-19 crisis heeft meer mensen aan het denken gezet over duurzaamheid. Een onderzoek van Ipsos omschrijft Corona als een wake-up call om zuiniger om te springen met het klimaat. Dat hebben we trouwens bij Klein Spook en Tante Rosa gemerkt aan een opstoot van de vraag naar wasbare producten in 2020. Tegelijk worden dus wasbare producten in de ban gedaan en wordt de wegwerpmaatschappij gepromoot. Moeilijk om dan nog een evenwicht te vinden.

Allen naar Bokrijk?

Moeten we alle wasbare producten dan inderdaad maar naar Bokrijk verbannen? Volgens ons niet, het komt er gewoon op aan om verstandig om te springen met de wasbare producten en er mee te doen wat hun naam zegt: regelmatig wassen. De vooruitgang heeft veel duurzame producten vervangen, maar heeft onze wereld ook veranderd in een wegwerpmaatschappij die met een zware ecologische voet ook boven zijn stand leeft.

Een anekdote: Ik heb altijd twee stoffen zakdoeken op zak: rechts één voor persoonlijk gebruik (en die gaat iedere avond in de was), links één voor wanneer iemand anders een zakdoek nodig heeft. Uit hoffelijkheid. Maar misschien is die hoffelijkheid even ouderwets als een stoffen zakdoek. Misschien moeten we mij ook doneren aan Bokrijk?

Tekst: José Delameilleure

Welke luier bij bedplassen

welke wasbare luier bij bedplassenDe meeste kindjes zijn overdag ‘ongeveer’ droog tegen dat ze naar school gaan, maar niet elk kind is dan ook 's nachts zindelijk. Bedplassen tot zes jaar is zeker geen uitzondering. 

Het is dan zeker aan te raden om wasbare luiers te gebruiken. Voordeel: je kan er nóg een inlegger indoen. Dat zorgt voor extra absorptie. Het is ook beter voor het milieu natuurlijk. En bovendien voelt je kind veel beter dat het geplast heeft. Als onze dochter vroeger logeerde bij de grootouders beweerde ze bij hoog en laag niet geplast te hebben in de wegwerpluier daar... 

Voor 's nachts raden we een goed absorberende nachtluier aan. Welke we aanraden en welke overbroekjes erbij horen, kan je hier lezen bij de 'veelgestelde vragen' op onze website. Je leest er ook iets over oefenbroekjes voor in de nacht. 

Wasbare luiers vs. wegwerpluiers: wie wint de race naar duurzame babybilletjes?

wasbare luiers vs wegwerpluiers Klein SpookTussen de periode van nul en drie jaar verschonen we gemiddeld zo’n 5.000 tot 7.500 keer de luiers van onze baby. In die tijdspanne krijgen we dus te maken met een heleboel vuile kontjes, kleine discussies met de partner omtrent ‘diaper duty’ en bovenal ontelbaar veel afval. Dat laatste heeft een grote impact op het milieu. Daarom is het belangrijk om even stil te staan bij de duurzaamheid van zowel wegwerp- als wasbare luiers. Klaar om kontje per kontje naar een ecologischere wereld toe te werken? Read on!

Jaarlijks belanden 65.000 ton wegwerpbare babyluiers op de afvalberg. Dat is ongelofelijk veel en enorm belastend voor het milieu. Hoewel een pak mama’s en papa’s zich bewust zijn van deze problematiek en voor wasbare alternatieven opteren, blijken er nog steeds ouders die voet bij stuk houden en beweren dat wegwerpbare luiers net zo duurzaam kunnen zijn. Daarom maken wij hieronder een afweging van de voor- en nadelen.

wasbare luiers vs wegwerpluiers Klein SpookInvloed op klimaat

Ondanks het feit dat wegwerpluiers sinds enkele jaren meer absorberende korrels en minder houtpulp (= papier) bevatten, hebben ze nog steeds een grotere invloed op onze aarde dan wasbare alternatieven. De productie van papier alleen al vraagt veel water en levert extra afval op dat ter plaatse moet worden behandeld. Voor de absorberende korrels is dan weer aardolie nodig, een niet hernieuwbare grondstof waarvan de winning en bewerking slecht zijn voor het milieu.

Daartegenover staan de wasbare luiers. Die bestaan uit (bio)katoen, polyester, rayon, hennep of bamboevezel en vragen minder grondstoffen bij de vervaardiging. Belangrijk om te vermelden is wel dat voor de productie van katoen in de eerste plaats heel wat water en bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Hennep en bamboe scoren hierbij beter, hoewel die dan weer meer energie en schadelijke chemicaliën vereisen.

Verder hebben wasbare babyluiers een kleine impact op het milieu tijdens het gebruik ervan. Het wassen en drogen van de reusable diapers kost water en energie, al kan alles steeds in dezelfde wasmachine als onze vuile kledij. Op lange termijn dus hoe dan ook ecologischer dan een gigantische afvalberg.

Kostenplaatje van wegwerp- en wasbare luiers

De kosten van wegwerpluiers hangen af van hoe je ze gebruikt. Zo hebben het merk en de frequentie van het verschonen bijvoorbeeld een invloed op het prijskaartje. Verder zijn er bijbehorende afvalkosten, want dagelijks belanden een heleboel dirty diapers in de vuilbak.

Daarnaast zijn er ook aan het gebruik van wasbare luiers enkele uitgaven verbonden. De meest voorliggende is ongetwijfeld de (extra) waskost. Wil je beginnen met herbruikbare alternatieven, dan moet je eerst een pakket samenstellen met een minimumaantal babyluiers en dat kost je al snel een paar honderd euro. Anderzijds is de geboorte van een kleine spruit een moment waarop je vaak een ‘extra centje’ krijgt van familie en vrienden. En als je de wasbare luiers gebruikt voor broertjes/ zusjes of ze na gebruik verkoopt, zijn de kosten natuurlijk nog een pak lager.

wasbare luiers vs wegwerpluiers Klein SpookHergebruik

Het grootste verschil tussen wegwerp- en wasbare luiers is ongetwijfeld het totale aantal diapers die nodig zijn om onze baby te verschonen. Indien 3x per week een wasje op de planning staat, moeten we ongeveer 25 tot 30 herbruikbare luiers voorzien. Dat staat in schril contrast met ‘wegwerpluierfamilies’ die in een periode van 3 jaar ongeveer 7.500 babyluiers verbruiken. Méér nog: die zevenduizendtal wasbare luiers zouden 480 gezinnen gedurende zes jaar lang van clean diapers kunnen voorzien.

Daarnaast kunnen alle herbruikbare babyluiers meerdere kinderen dienst doen én later eventueel ingezet worden als poetsdoek of omgevormd worden tot een knuffeldier. Voor wegwerpluiers zijn er momenteel geen algemeen beschikbare hergebruikopties, al investeert Vlaanderen nu 30 miljoen euro extra in innovatieve recyclage initiatieven. Prioriteit of geheel onnodig… De meningen zijn verdeeld.

The choice is yours; kies je ervoor om het achterwerkje van je kleine spruit in een duurzaam of dumppable ‘doekje’ te wikkelen? Wat je ook beslist, neus zéker even rond op kleinspook.be, want ‘we like ecologic butts and we cannot lie’!

Tekst: Margot Huysentruyt

Hoe word je de best mogelijke ecologische ouder in 7 tips

Willo met zijn wasbare luierWe willen als ouder maar één ding… dat onze kinderen de kans krijgen om op te groeien in een wondermooie wereld, rijk aan prachtige fauna en flora. Wil jij hier graag aan meehelpen door bewuster door het leven te gaan door jouw ecologische voetafdruk te verkleinen? Lees dan zeker volgende tips!

Tip 1: Zoek een winkel met een ecologisch verantwoorde geboortelijst

Het begin van het proces om als ouder jouw ecologische voetafdruk te verkleinen start al bij het maken van de geboortelijst. Vanaf deze stap maak je al jouw eerste verantwoorde keuze. Want jawel, het aanmaken van een geboortelijst kan ook ecologisch! Zo vind je heel wat ecologische alternatieven op het internet zoals Mic Mac Miniscule. Je kan bv. bij hen terecht voor babyspullen die zij een tweede leven geven.

Tip 2: Eco-wasjes…

Wanneer je je kind wast, kan je ecologisch verantwoord te werk gaan op twee verschillende manieren. Het waterverbruik is er een van. Een bad laten vollopen voor zo een klein spruitje is vaak onnodig en een enorme verspilling. Een van de oplossingen is om je samen met jouw kind te wassen. Je hoeft ook elke dag het haar te wassen. Zo doe je niet alleen iets goed voor de natuur maar heeft jouw kindje ook meer FUN tijdens het wassen. Het andere aspect omvat het gebruik van zeep. Hoe minder je gebruikt en hoe ecologischer de zeep, hoe beter voor je baby. Enkele voordelen zijn: een minder droge huid, minder eczeem, minder last van luieruitslag, minder contact met chemicaliën...

Tip 3: … en eco-plasjes

Gebruik wasbare luiers! Vaak ontstaan hier heel wat misverstanden rond: ‘Het is veel meer werk dan een wegwerp luier’, ‘Zoiets stinkt toch?’, ‘Verbruikt het niet heel veel water bij het wassen?’… Integendeel, wasbare luiers zorgen voor niet veel extra werk, houden beter de geur tegen dan wegwerp luiers, zijn beter voor de huid van jouw baby, heel hygiënisch en bevorderend voor het milieu. Je verkleint er de enorme afvalberg aan luiers mee, maar liefst 1 ton luierafval! Neem zeker ook eens een kijkje in onze webshop van Klein Spook om jouw ecologische, hippe wasbare luier te scoren.

Tip 4: Kies voor tweedehands of hergebruik oude spullen om te hergebruiken

Hergebruiken? Tweedehands? Of beiden? Met deze tip draag je heel gemakkelijk je steentje bij aan een duurzamere wereld! Hergebruiken, is heel gemakkelijk. Geef jouw oud speelgoed door aan jouw kinderen. Er is niets beter om als ouder jouw kind te zien spelen met het speelgoed waar jij zelf uren mee gespeeld hebt, toch? Daarnaast is tweedehands misschien wel DE ideale manier om op goedkope wijze aan leuk speelgoed te geraken. Baby’s zijn vaak nog te jong en hebben geen besef met wat soort speelgoed ze spelen. Waarom dan niet gewoon tweedehands kopen in plaats van gloednieuw speelgoed. Jullie kleine spruit merkt het verschil niet eens en het is nog eens goedkoop ook! Nog een kleine tip: kies voor houten speelgoed. Het is duurzamer en gaat generaties langer mee. Zo kom je al een stapje dichter bij het worden van een ecologische ouder. 

'Ik ben alleenstaande moeder (bewust) en ik vind zo goed als al mijn duurzame keuzes geen moeite kosten.' - Kathleen, mama van 1 dochtertje 

Tip 5: Hallo bamboe en weg met al die plastiek

Bamboe is het nieuwe plastiek! Een bamboe tandenborstel, bestek, bordje… Je kan het vandaag de dag terugvinden op verschillende websites. Het is duurzaam, pesticidevrij, bevat geen chemicaliën en het staat ook nog eens mooi op de eettafel.

Tip 6: Ga voor een (elektrische) bakfiets als ecologisch vervoermiddel

Tegenwoordig kijk je er niet meer naast. Overal (vooral in een stad) kom je hem tegen. De bakfiets. Het is een waar fenomeen geworden. Jouw kinderen wegvoeren naar school of naar hun hobby’s en dit op een ecologische en veilige manier. Dat kan niet anders dan een trend zijn. 

Tip 7: De jongeren zijn de toekomst

We leven jammer genoeg allemaal maar een keer. Net omwille van die reden moeten we die kans ook geven aan de volgende generaties. Geef ecologische waarden van bij het begin mee dat is de beste manier om jouw kleine spruit er van jongs af aan bewust van te maken. Zij treden ten slotte in jullie voetstappen, om deze mooie planeet aarde in al haar pracht en praal te bewaren

'Onze grootste motivatie is om, met de middelen die we hebben, voor onze kinderen een betere wereld te creëren.'  - Sanne, mama van twee zoontjes

Met deze 7 tips staan we als ouder al een stapje dichter bij het ecologisch ouderschap. 

Tekst: Emilia Van Isterdael

Foto: Ine Renson

Wasbare luiers: een week uit het leven van een luierouder

wasbare luiers: een week uit het leven van een luierouderBen jij een newbie als het over wasbare luiers gaat? Je hebt een pakket wasbare luiers aangeschaft, en je vraagt je af wat nu?!

Om de hoeveel tijd moet ik de luiers wassen? Hoe laat ik ze drogen? Welk pakket stel ik samen om mee te nemen naar de crèche? We vroegen het ons bij de start allemaal af. Samen met enkele fijne en duurzame gezinnen nemen we jou mee in het ecologische verhaal en vertellen we hoe een ‘week met wasbare luiers’ eruitziet.

Wasbare luiers wassen en drogen

Gemiddeld wassen de meeste gezinnen om de twee à drie dagen. Hoeveel keer je per week moet wassen, hangt ook af van de leeftijd van jouw kleine spruit. Voor de allerkleinsten is het eerder om de 2 dagen, later om de drie dagen. Meestal was je in één keer zo'n 18 luiers. In de tussentijd gaan de vuile luiers in een luieremmer of grote wetbag. De wasbare luiers worden weer hygiënisch proper als je ze op 60 graden wast tijdens een lang programma met voldoende wasmiddel. Je draait ook best eerst een voorwas, zodat het meeste vuil al verwijderd wordt: Hier lees je alles over het wassen van wasbare luiers.

Ter info: De luiers met stoelgang van baby’s die nog borstvoeding krijgen kunnen zo in de wasmachine. Bij baby’s die flesvoeding of al vaste voeding krijgen, gebruik je best een inlegvelletje in de luier. De ontlasting kan zo met het inlegvelletje weggegooid worden. De meeste inleggers kunnen een paar keer mee gewassen worden. Gebruik geen wasverzachter, azijn, bleekwater, of andere bleekmiddelen.
 
Wastip: “Mijn dochter is nu 13 maanden maar thuis eigenlijk zindelijk en op de kribbe gebruikt ze nog zo’n twee luiers per dag. We geven altijd een stuk of vijf luiers mee met een overbroekje en een wetbag. 's Nachts draagt ze all-in-ones. We wassen op donderdag (de "kribbeluiers") en maandagavond (de "thuisluiers"). Het begint wat weinig te worden, dus doen we er nu ook handdoeken etc bij, na de voorwas.” Els V.T. 

Nadien is het tijd om alles te drogen. Het merendeel van de gezinnen hangt alle luiers op het droogrek. Het is alleszins een pretje om te zien! Vervolgens moet je één à twee dagen kunnen overbruggen tot de luiers weer droog en geplooid zijn. Droogkast vermijden we liever omdat het belastend is voor het milieu en de stof sneller verslijt.

Jouw ultieme crèchepakket

Ouders geven gemiddeld een zestal luiers per dag mee naar de crèche. Dit aantal kan natuurlijk variëren. We raden ook aan om zeker een zakje cheeky wipes of wasbare billendoekjes, een waszak voor vuile luiers en twee overbroekjes mee te geven.  Belangrijk detail: check vooraf even met jouw crèche of ze met wasbare luiers werken. We merkten jammer genoeg dat dit nog niet overal het geval is.

Luiers uitspoelen: “Voor de zekerheid stoppen we acht luiers en acht boosters in de opvangtas, samen met twee wetbags (een voor pipiluiers, een voor kakaluiers die manlief dan met veel liefde 's avonds uitspoelt).” Annemarijn V.
 

Op uitstap met jouw klein(e) spook(jes)

Gaan we op reis of op uitstap (coronaproof natuurlijk ๐Ÿ˜‰ ) dan maken we een rugzakje klaar. Als je een hele dag gepland hebt, neem je hetzelfde mee als een dagje naar de onthaalmoeder of naar de crèche: zes luiers en twee overbroekjes. Voor een namiddagje weg, zijn een drietal luiers en één overbroekje normaal voldoende. Reserves voorzien kan natuurlijk nooit kwaad (beter voorkomen dan genezen ๐Ÿ™‚ ). Vergeet zeker geen wetbag.

Elke vrije seconde is goud waard: “Oh ja, en luiers weer klaarmaken doe ik 's avonds voor de tv. Vastklikken/inschuiven, inlegvelletje erin en klaar :) ” Lien D.P. 

In de zomerperiode voorzie je best ook een herbruikbare zwemluier in jouw ready-to-go rugzakje.De elasticiteit hiervan maakt dat jouw sloebers zeer comfortabel kunnen bewegen. Ze zijn ook mama- en papa-vriendelijk gemaakt door de twee drukknopjes aan de zijkant die het aan- en uitdoen zeer vlot laten verlopen. Geniet je van een zonovergoten vakantie dan hoef je je geen zorgen te maken om alles tijdig droog te krijgen. De zon doet dit voor jou. Ondertussen hebben jullie weer tijd voor die o zo kostbare qualitytime! ๐Ÿ˜

Ter info: Spoel de luiers uit na het zwemmen.
 
Heb je zelf nog tips of heb je nog vragen over de proefpakketten met wasbare luiers, enkele producten, of iets anders? Laat het ons weten! Check ook zeker eens de website van Klein Spook of word lid van Klein Spook/ Tante Rosa babbeltjesgroep. Je vindt er alles van online infosessies tot tweedehands producten.
 

Foto: Hannelore Haemers

Tekst: Axelle Longeval