De kinderopvang staat tegenwoordig meer open voor wasbare luiers dan vroeger, op een aantal spijtige uitzonderingen na. En steeds meer crèches kiezen helemaal voor wasbaar. Toen ’t Vlindertje in Schoten naar een nieuwe vestiging verhuisde, werd beslist om alle kinderen wasbaar te verluieren, ongeacht wat ze thuis aan luiers gebruiken. Klein Spook ging langs voor een stand van zaken.
Uit onze enquête over wasbare luiers in de kinderopvang leerden we begin vorig jaar nog dat één op acht ouders op een njet stoot wanneer ze hun luiers ook in de crèche willen laten gebruiken. Niet zo dus in Schoten, waar initiatiefneemster Joanna Brzozowska de gezondheid van de kinderen voorop zet. “We weten allemaal dat er in wegwerpluiers schadelijke chemische stoffen zitten. Dat wil je toch niet aan de billetjes van je kinderen?” Op basis van advies van Klein Spook koos ’t Vlindertje voor de inleggers en overbroekjes van Bamboolik. Overbroekjes in twee kleuren: geel voor de kleintjes, bruin voor de grotere kinderen. Op die manier kunnen de luiers altijd makkelijk voor gebruik kant-en-klaar klaargelegd worden voor de verzorgsters.
De verzorgsters hanteren een strakke procedure voor de omgang met de wasbare luiers. Telkens de kinderen verschoond worden, gaan luiers en overbroekjes in afzonderlijke bakken, waarna die naar de wasruimte gaan. Eens gewassen gaan de luiers in de droogkast, de overbroekjes worden los gedroogd. Het samenstellen van het pakketje overbroekje + luier is de taak van de persoon die bij de kindjes waakt tijdens hun middagdutje: zij neemt enkele zakken overbroekjes en luiers mee en vouwt alles gebruiksklaar. “Het ophangen van de overbroekjes laten we soms door de kinderen zelf doen, ze vinden dat een leuke activiteit,” zegt spelcoach Greet Steyaert.
Na twee jaar is Joanna Brzozowska nog steeds bijzonder tevreden over haar keuze, ook al waren er moeilijke momenten. “Communicatie is heel belangrijk,” zegt ze. “Niet alleen naar de ouders, maar ook naar het personeel. Wasbare luiers zijn nog niet zo bekend in de opvang, dus is er een zekere weerstand tegen. Af en toe heb ik toch op mijn strepen moeten staan.” De tevredenheid slaat ook op de luiers van Bamboolik: “na twee jaar zien zowel de luiers als de overbroekjes er nog heel goed uit, we hebben er nog geen enkele van moeten vervangen.”
Naast de mooie tuin die ’t Vlindertje onlangs aanlegde, vormen de wasbare luiers een van de belangrijke kenmerken van deze kinderopvang. Daarom neemt Joanna ook initiatief om de ouders ook thuis wasbare luiers te laten gebruiken, en op termijn wil ze ook de andere vestigingen van ’t Vlindertje in Deurne de omschakeling laten maken.