RSS

Blog berichten van '2020' 'april'

’t Vlindertje gebruikt al twee jaar wasbare luiers

't Vlindertje gebruikt wasbare luiers van Klein SpookDe kinderopvang staat tegenwoordig meer open voor wasbare luiers dan vroeger, op een aantal spijtige uitzonderingen na. En steeds meer crèches kiezen helemaal voor wasbaar. Toen ’t Vlindertje in Schoten naar een nieuwe vestiging verhuisde, werd beslist om alle kinderen wasbaar te verluieren, ongeacht wat ze thuis aan luiers gebruiken. Klein Spook ging langs voor een stand van zaken.

Uit onze enquête over wasbare luiers in de kinderopvang leerden we begin vorig jaar nog dat één op acht ouders op een njet stoot wanneer ze hun luiers ook in de crèche willen laten gebruiken. Niet zo dus in Schoten, waar initiatiefneemster Joanna Brzozowska de gezondheid van de kinderen voorop zet. “We weten allemaal dat er in wegwerpluiers schadelijke chemische stoffen zitten. Dat wil je toch niet aan de billetjes van je kinderen?” Op basis van advies van Klein Spook koos ’t Vlindertje voor de inleggers en overbroekjes van Bamboolik. Overbroekjes in twee kleuren: geel voor de kleintjes, bruin voor de grotere kinderen. Op die manier kunnen de luiers altijd makkelijk voor gebruik kant-en-klaar klaargelegd worden voor de verzorgsters.

De verzorgsters hanteren een strakke procedure voor de omgang met de wasbare luiers. Telkens de kinderen verschoond worden, gaan luiers en overbroekjes in afzonderlijke bakken, waarna die naar de wasruimte gaan. Eens gewassen gaan de luiers in de droogkast, de overbroekjes worden los gedroogd. Het samenstellen van het pakketje overbroekje + luier is de taak van de persoon die bij de kindjes waakt tijdens hun middagdutje: zij neemt enkele zakken overbroekjes en luiers mee en vouwt alles gebruiksklaar. “Het ophangen van de overbroekjes laten we soms door de kinderen zelf doen, ze vinden dat een leuke activiteit,” zegt spelcoach Greet Steyaert.

Na twee jaar is Joanna Brzozowska nog steeds bijzonder tevreden over haar keuze, ook al waren er moeilijke momenten. “Communicatie is heel belangrijk,” zegt ze. “Niet alleen naar de ouders, maar ook naar het personeel. Wasbare luiers zijn nog niet zo bekend in de opvang, dus is er een zekere weerstand tegen. Af en toe heb ik toch op mijn strepen moeten staan.” De tevredenheid slaat ook op de luiers van Bamboolik: “na twee jaar zien zowel de luiers als de overbroekjes er nog heel goed uit, we hebben er nog geen enkele van moeten vervangen.”

Naast de mooie tuin die ’t Vlindertje onlangs aanlegde, vormen de wasbare luiers een van de belangrijke kenmerken van deze kinderopvang. Daarom neemt Joanna ook initiatief om de ouders ook thuis wasbare luiers te laten gebruiken, en op termijn wil ze ook de andere vestigingen van ’t Vlindertje in Deurne de omschakeling laten maken.

 

Mondmaskers bij Klein Spook en Tante Rosa: welke? en vooral wanneer?

Mondmaskers bij Klein Spook en Tante RosaGoed nieuws. Ja, we verkopen ook de katoenen mondmaskers. Allemaal gemaakt door onze luierproducenten. Het leek ons maar logisch: wasbaar in plaats van wegwerp. En in leuke printjes. Of ja, in effen wit. Dat kan ook. Als we de duurzame, herbruikbare mondmaskers kunnen promoten, gaan we dat zeker niet laten.

We hebben veel mondmaskers besteld bij verschillende luiermerken. Er komen maskers binnen van Anavy (zie foto hiernaast met dochter Renée), maar ook van Popolini en Engel Natur.

Deze mondmaskers worden druppelgewijs geleverd. De reden is heel logisch. Alle mondmaskers worden gemaakt in de kleine naaiaterliers van onze luierproducenten. Anavy liet weten dat ze er in hun atelier 100 maskers per dag kunnen maken met een aantal ervaren naasters. Als er een lading klaar is, sturen ze die op. Maar daardoor gaat het niet zo bijzonder snel. Het wordt niet in grote fabrieken gemaakt.

We verwachten in de week van 27 april nog 2 of 3 kleine leveringen. En dan in de week van 4 mei volgt een grote levering in de typische Klein Spook prints. En in de weken erna komen er nog een paar grotere leveringen toe bij Klein Spook en Tante Rosa.

Dus echt waar, ze komen eraan, ze zijn besteld en betaald door ons. Maar de exacte kleuren, printjes en de exacte leverdata kan ik nog niet zeggen. Daarom is preoder niet mogelijk. Het zou tot verwarring en geharrewar leiden, en dat willen we net vermijden.

We zullen het zeker communiceren als ze er zijn. We willen ze nu natuurlijk ook verkopen :-)

Trouwens, niet onbelangrijk, je vindt ze hier!

 

 

 

 

 

Wat zijn wasbare oefebroekjes

Onze consulente Sofie van de blog Tussen dromen en leven legt in dit filmpje uit wat oefenbroekjes zijn.  

We verzenden vanaf nu met dpd

dpdAlle bestellingen die geplaatst zijn sinds 15 april worden verzonden met dpd.

We zijn om diverse redenen van bpost naar dpd overgeschakeld. Omdat we zelf heel tevreden zijn over dpd(bijna dagelijks krijgen we pakjes van dpd, al negen jaar door dezelfde chauffeur trouwens). Omdat we van klanten heel veel klachten kregen over trage levering, en over slechte communicatie daarover van bpost. Omdat wij bij bpost weinig of geen gehoor krijgen over zendingen die er te lang over doen, waardoor wij ook aan klanten geen goed antwoord kunnen geven. Omdat bpost ons de laatste tijd heel vaak in de steek gelaten heeft door een berg pakken simpelweg niet te komen afhalen, zonder enige communicatie daarover. En ook omdat dpdop veel vlakken een stuk flexibeler is, onder meer inzake prijs.

Klein Spook slaat een (real nappy) weekje over

Real Nappy Week 2020 Klein SpookDit jaar neemt Klein Spook niet deel aan de Real Nappy Week. Door de Coronacrisis lopen een aantal logistieke zaken niet zoals het hoort. Van sommige leveranciers krijgen we momenteel nauwelijks of geen voorraad binnen, omdat ze zonder grondstoffen zitten, of omdat ze met minder personeel werken. Ook leveringen naar klanten lopen door de drukkere e-commerce markt vertraging op. In die optiek lijkt het ons niet gepast om jullie te proberen aanzetten meer te kopen dan nodig of luiers te gaan hamsteren. Want dan komt het helemaal niet goed met die voorraden bij onze leveranciers en distributeurs.

Bpost levert, maar trager dan gewoonlijk

We maken elke dag pakjes en zorgen dat ze dagelijks bij de post terechtkomen. De leveringen lopen wat vertraging op door de vele afwezigheden bij de pakjesdiensten. Vervelend natuurlijk, maar ook wel begrijpelijk in deze rare tijden