RSS

Blog berichten van '2020' 'december'

Vijf vooroordelen over wasbare luiers en hoe je ermee omgaat

Vooroordelen wasbare luiersTwijfel jij om wasbare luiers te kopen omdat je er al zo veel kritiek over hebt gehoord? Wel vanaf nu is dat gedaan. Klein Spook sprak met kersverse ouders over de vooroordelen over wasbare luiers, waarom die fout zijn en hoe je ermee kan omgaan.  

1. Wasbare luiers zijn milieuonvriendelijk

Rina Nora is mama van een jong knaapje en heeft al heel wat verwijten mogen aanhoren omdat ze wasbare luiers gebruikt. Niet alleen haar schoonouders, maar ook haar man geloofde dat wasbare luiers vervuilender zijn dan wegwerpluiers. "Met wasbare luiers moet je om de twee dagen een wasmachine draaien" zeiden ze. Tot op het moment dat Rina het beu was. Ze vertelde dat dat helemaal niet zo was. "Ik zei dat voor wampers - zo noemt Rina de wegwerppampers :) - veel meer water nodig is. Alleen al het productieproces verbruikt meer en is vervuilender. Bij wasbare luiers worden de grondstoffen opnieuw en opnieuw gebruikt. Dat is dus veel zuiniger dan de duizenden luiers die in onze dure vuilniszakken terechtkomen en telkens weer vervuilen", vertelt Rina ons. En gelijk heeft ze. Want laat de winst voor het milieu net het grootste voordeel zijn van wasbare luiers. Wist je dat over een hele luierperiode wegwerpluiers voor een afvalberg van maar liefst 1000 kilo zorgen? Ook Malaika Stevens krijgt af en toe de opmerking dat al dat wassen óók niet ecologisch is. "Dit verwijt komt voort uitonwetendheid over het productieproces van pampers", weerkaatst ze. Gedaan dus met dit vooroordeel. Vanaf nu kan je heel duidelijk uitleggen waarom wasbare luiers wel milieuvriendelijker zijn :)

vijf vooroordelen over wasbare luiers2. Wasbare luiers vragen veel werk

Je hoort het wellicht vaker. Wasbare luiers zouden veel meer werk vragen. Maar neen hoor, het is een tikkeltje meer. Je moet ze wassen, drogen en vouwen. That's it :) Maar in the end, is dat extra uurtje zich wel waard. Je zal je goed voelen dat je je steentje bijdraagt aan het milieu. En dat is waarvoor we het doen. Is het niet? Bovendien verandert je levensstijl sowieso met een kleine spruit erbij. Dat extra uurtje geraak je dus snel gewoon. 

3. Wasbare luiers zijn achterhaald

"Je gaat toch niet met die oude doeken van vroeger beginnen?" moest Elke Dekempe aanhoren. Een quatch-verwijt vinden we hier. Wasbare luiers van vandaag kan je helemaal niet meer associëren met de oude doeken van vroeger die je met een veiligheidsspeld moest vastmaken. De wasbare luiers van vandaag zijn geen doeken, maar comfortabele pampers die je kan kopen in verschillende materialen, modellen en kleuren. 

4. Wasbare luiers hebben een negatief effect op de motorische ontwikkeling

Wist jij dat sommige mensen denken dat kinderen door wasbare luiers niet goed leren stappen? Deze critici denken dat de beentjes krom zouden groeien en dat ze de motorische ontwikkeling zouden vertragen. "Mijn onthaalmoeder dacht dat het dikke pak in de weg zou staan van de bewegingsvrijheid, maar ik zei haar dat O-benen heel normaal zijn bij baby's", vertelt Natalie Marivoet. En dat klopt, baby's worden namelijk geboren met O-benen. Meestal houden ze die aan tot 1,5 à 2 jaar. Ook Rina Nora vertelt ons dat ze moest horen dat haar zoontje niet zou kunnen bewegen in het dikke pak. Verbaasd is ze van die kritiek, want haar vijf maanden oude deugeniet "zit al mooi recht en stampt erop los". Dat je baby O-benen of misgroeide beentjes krijgt van wasbare luiers, is een fabeltje. 

5. Wasbare luiers zijn onhygiënisch

"Schraap je die kaka eruit?"

Een luier verversen is sowieso geen leuke taak. Of het nu gaat om een wegwerp of een wasbare luier. Dat wasbare luiers onhygiënisch zijn, is ongetwijfeld een van de grootste misverstanden. "Schraap je die kaka eruit?", "je doet toch geen poep in de machine?", "was je je eigen kleren in dezelfde wasbeurt?". Allemaal vragen waarmee Mieke Deschacht, Eva Stam-Joker en Isa Belle mee te maken krijgen. Helemaal niet leuk dus, vertellen ze want ze kloppen gewoon niet. Een wasbare luier was je ook niet met de ontlasting in. Je gebruikt daarvoor een papieren inlegvliesje dat je weggooit als er kaka op is en wast als het enkel nat is. De gebruikte luiers doe je in een luieremmer zodat je alles in een keer samen kan wassen. Voor je hoofdwas doe je best eerst een kort voorprogramma. Daarna was je de luier op 60 graden wassen samen met ander wasgoed dat op dezelfde temperatuur mag gewassen worden. Perfect proper dus. Hier vind je trouwens nog wat meer info over hoe je je wasbare luier zo goed mogelijk wast: https://kleinspook.be/hoe-was-ik-wasbare-luiers

Maar hoe ga je nu om met zulke misverstanden? Volgens Eva is het eerste waar mensen wasbare luiers mee associëren "poep in de machine". Eva geeft dan simpelweg haar tegenargumenten. "Mensen staan er niet bij stil dat babykleertjes vaker onder de ontlasting en spuug zitten. Dat wassen ze er ook gewoon keurig uit". Verder trekt ze zich er weinig van aan. Tip: doe dat ook!

Vergeet die vooroordelen over wasbare luiers die je misschien al hebt horen waaien. Je hebt nog maar eens een bewijs gekregen dat ze foutief zijn. Neem zeker ook een kijkje op onze website moest je met vragen zitten of contacteer ons. En vergeet niet: "de belangrijkste mening is nog steeds die van jezelf", verwoordt Rina Nora het mooi. 

 

Foto's: Natalie Marivoet

Tekst: Hannah Van Eetvelde

Hoe vouw je een prefold luier?

Sofie van Tussen dromen en leven legt in een filmpje uit hoe het werkt.

Help! Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
menstruatiecup tante rosaWe zijn optimistisch. We hebben de indruk dat de meeste vrouwen toch al eens van een menstruatiecup hebben gehoord. En de reactie op wasbaar maandverband is niet meer standaard 'ieuw vies!' Je kan de cup ook al in veel supermarkten kopen. Het is meer standaard, minder raar. Helaas is niet elke vrouw geholpen met elke cup. Het grootste probleem is dat de meeste cups te zacht zijn en daardoor moeilijk in gebruik. Onbewust duw je ze in met je bekkenbodemspieren waardoor hij niet mooi opengeklapt zit en je lekken krijgt.
 
Welke menstruatiecup moet ik kiezen?
 
We krijgen de vraag dagelijks. Logisch, je kan het niet zomaar even passen als een nieuwe broek. Toch gaan we er prat op voor bijna iedere vrouw de juiste menstruatiecup te hebben. We hebben in ons assortiment vier merken met elk hun eigen eigenschappen en voordelen. Stuur ons je antwoord op de vragen in ons artikel en wij helpen je de juiste cup te kiezen
 
https://tanterosa.be/help-welke-menstruatiecup-moet-ik-kiezen
Billendoekjes voor volwassenen

billendoekjes klein spookSinds half maart gebruiken we bij ons thuis wasbare billendoekjes als toiletpapier. Het begon als grap, als tegenreactie op het hamsteren van toiletpapier. Het werd een gewoonte waar we ons goed bij voelen. We gebruiken de doekjes droog. Ze zitten in een oude Cheeky Wipes doos die we nog hadden van toen de kinderen klein waren. De vuile stoppen we in een wetbag. Op wasdag gaat die zak in zijn geheel (open) in de wasmachine. Na het wassen, hangen we ze op aan een octopus washanger. Echt waar, no big deal, en weer wat ecologischer, goedkoper en degelijker. Je kan de doekjes ook nat bewaren. Of een spray gebruiken voor het zware werk. Net als bij de billendoekjes voor baby's, kan je het dus helemaal personaliseren. 

Hoe kiezen we onze producten

gamma wasbare luiers klein spookAf en toe zie je bij Klein Spook nieuwe producten verschijnen. Ons gamma uitbreiden doen we heel doordacht. Eerst en vooral kijken we of het echt wel om een verrijking van ons aanbod gaat: hebben we niets soortgelijks? We willen jullie de keuze makkelijk maken en niet drie keer bijna dezelfde luier aanbieden van drie verschillende merken. Ten tweede gaan we na of de producten wel in de juiste arbeidsomstandigheden gemaakt zijn. Producten die tegelijk een sociaal project zijn, krijgen bij ons een streepje voor. Bamboolik bijvoorbeeld. Omwille van duurzaamheid geven we ook de voorkeur aan Europese producten. Tot slot laten we alles testen door onze consulenten. Wij zijn (voorlopig) uit de luiers, maar onze consulenten hebben vaak wel nog proefkonijntjes in huis. Alleen als zij het goedkeuren, komt het ook in onze webshop terecht.
Krijgen we na verloop van tijd te veel klachten over de kwaliteit van een product, bijvoorbeeld door veranderingen in het productieproces, dan zijn we onverbiddelijk: eruit!

Enquête: Wat vind je van Klein Spook?

Enquête : wat vind je van Klein SpookWat vind je van Klein Spook? Wat vind je van onze dienstverlening? Wat vind je van onze webshop? Met het nieuwe jaar voor de deur maken we graag goede voornemens voor 2021, en jouw mening kan die goede voornemens mee vorm geven. Geef je mening via onze enquête. Het duurt maar een paar minuten en wij hebben er zoveel aan. Nog eens een welgemeende danku! En alvast een heel mooi 2021!

 

https://nl.surveymonkey.com/r/S6FSWW9

Hoe vouw je een hydrofiele luier?

Sofie van Tussen dromen en leven legt het hier heel mooi uit in een filmpje

Gent knipt in subsidies wasbare luiers

subsidie wasbare luiers gent klein spookVanaf 2021 subsidieert Stad Gent niet langer het langdurig gebruik van wasbare luiers. Alleen wie wasbare luiers huurt om ze te testen, kan een tegemoetkoming van maximaal 85 euro krijgen. Daarmee krimpt het maximale bedrag aan subsidies dat een gezin kan krijgen van 250 euro naar 85 euro. Deze regeling gaat in per 1 januari. Wie nog subsidies wil aanvragen voor de aankoop van wasbare luiers, moet de aanvraag ten laatste op 31 december indienen.

Lange tijd was Gent, samen met Leuven, een van de voortrekkers in het stimuleren van wasbare luiers. Het subsidiereglement van Gent werd door veel andere steden en gemeenten als voorbeeld gebruikt. Ouders die drie kinderen in wasbare luiers opvoedden, konden 250 euro subsidie krijgen, gespreid over de drie kinderen.

Vanaf 1 januari verandert Gent het geweer van schouder: om meer mensen met wasbare luiers kennis te laten maken, wordt nu enkel nog subsidie gegeven voor wie gedurende vier weken een luierpakket huurt. Het langdurig gebruik van wasbare luiers wordt dus niet langer financieel aangemoedigd.

Positief in het nieuwe reglement is wel dat ook pleegouders een subsidie aanvragen, ook wanneer het kindje nog gedomicilieerd is bij de biologische ouders. Daarnaast zal ook met kinderopvang samengewerkt worden om ook daar wasbare luiers meer ingang te laten vinden.

Klein Spook betreurt uiteraard deze beslissing van Stad Gent, die haaks staat op de klimaatambities van de stad. De gemeenteraad moet het nieuwe reglement wel nog bekrachtigen, maar binnen het bestuur lijkt de beslissing al genomen.

Huurpakket bij Klein Spook

Je kan bij Klein Spook een huurpakket huren aan 85 euro, je kan het bedrag dus volledig terugkrijgen via de subsidie van de Stad Gent. Je krijgt daarvoor een zeer volledig luierpakket van 24 luiers, inclusief inlegvlies en wasmiddel. We rekenen geen waarborg.

We hebben 3 pakketten:

  • Small: pakket geschikt van de geboorte tot 6 maand.
  • Medium: pakket geschikt voor kinderen tussen 6 en 12 maanden.
  • Large: pakket geschikt voor kinderen ouder dan een jaar.

Ieder pakket bevat luiers voor 24 verversbeurten en is samengesteld uit een breed gamma aan luiers, inleggers, overbroekjes,… zodat je kennis maakt met de verschillende luiersystemen en merken, en een beeld kan vormen van welke luiers jou het beste liggen. Dit pakket is nieuw minimum 488 euro waard.

 

-

(Foto uit betere tijden, de Great Cloth Diaper Change waarbij wereldwijd aandacht voor de wasbare luiers werd gevraagd, hier in Gent, met veel enthousiastelingen.)