Twijfel jij om wasbare luiers te kopen omdat je er al zo veel kritiek over hebt gehoord? Wel vanaf nu is dat gedaan. Klein Spook sprak met kersverse ouders over de vooroordelen over wasbare luiers, waarom die fout zijn en hoe je ermee kan omgaan.
1. Wasbare luiers zijn milieuonvriendelijk
Rina Nora is mama van een jong knaapje en heeft al heel wat verwijten mogen aanhoren omdat ze wasbare luiers gebruikt. Niet alleen haar schoonouders, maar ook haar man geloofde dat wasbare luiers vervuilender zijn dan wegwerpluiers. "Met wasbare luiers moet je om de twee dagen een wasmachine draaien" zeiden ze. Tot op het moment dat Rina het beu was. Ze vertelde dat dat helemaal niet zo was. "Ik zei dat voor wampers - zo noemt Rina de wegwerppampers :) - veel meer water nodig is. Alleen al het productieproces verbruikt meer en is vervuilender. Bij wasbare luiers worden de grondstoffen opnieuw en opnieuw gebruikt. Dat is dus veel zuiniger dan de duizenden luiers die in onze dure vuilniszakken terechtkomen en telkens weer vervuilen", vertelt Rina ons. En gelijk heeft ze. Want laat de winst voor het milieu net het grootste voordeel zijn van wasbare luiers. Wist je dat over een hele luierperiode wegwerpluiers voor een afvalberg van maar liefst 1000 kilo zorgen? Ook Malaika Stevens krijgt af en toe de opmerking dat al dat wassen óók niet ecologisch is. "Dit verwijt komt voort uitonwetendheid over het productieproces van pampers", weerkaatst ze. Gedaan dus met dit vooroordeel. Vanaf nu kan je heel duidelijk uitleggen waarom wasbare luiers wel milieuvriendelijker zijn :)
2. Wasbare luiers vragen veel werk
Je hoort het wellicht vaker. Wasbare luiers zouden veel meer werk vragen. Maar neen hoor, het is een tikkeltje meer. Je moet ze wassen, drogen en vouwen. That's it :) Maar in the end, is dat extra uurtje zich wel waard. Je zal je goed voelen dat je je steentje bijdraagt aan het milieu. En dat is waarvoor we het doen. Is het niet? Bovendien verandert je levensstijl sowieso met een kleine spruit erbij. Dat extra uurtje geraak je dus snel gewoon.
3. Wasbare luiers zijn achterhaald
"Je gaat toch niet met die oude doeken van vroeger beginnen?" moest Elke Dekempe aanhoren. Een quatch-verwijt vinden we hier. Wasbare luiers van vandaag kan je helemaal niet meer associëren met de oude doeken van vroeger die je met een veiligheidsspeld moest vastmaken. De wasbare luiers van vandaag zijn geen doeken, maar comfortabele pampers die je kan kopen in verschillende materialen, modellen en kleuren.
4. Wasbare luiers hebben een negatief effect op de motorische ontwikkeling
Wist jij dat sommige mensen denken dat kinderen door wasbare luiers niet goed leren stappen? Deze critici denken dat de beentjes krom zouden groeien en dat ze de motorische ontwikkeling zouden vertragen. "Mijn onthaalmoeder dacht dat het dikke pak in de weg zou staan van de bewegingsvrijheid, maar ik zei haar dat O-benen heel normaal zijn bij baby's", vertelt Natalie Marivoet. En dat klopt, baby's worden namelijk geboren met O-benen. Meestal houden ze die aan tot 1,5 à 2 jaar. Ook Rina Nora vertelt ons dat ze moest horen dat haar zoontje niet zou kunnen bewegen in het dikke pak. Verbaasd is ze van die kritiek, want haar vijf maanden oude deugeniet "zit al mooi recht en stampt erop los". Dat je baby O-benen of misgroeide beentjes krijgt van wasbare luiers, is een fabeltje.
5. Wasbare luiers zijn onhygiënisch
"Schraap je die kaka eruit?"
Een luier verversen is sowieso geen leuke taak. Of het nu gaat om een wegwerp of een wasbare luier. Dat wasbare luiers onhygiënisch zijn, is ongetwijfeld een van de grootste misverstanden. "Schraap je die kaka eruit?", "je doet toch geen poep in de machine?", "was je je eigen kleren in dezelfde wasbeurt?". Allemaal vragen waarmee Mieke Deschacht, Eva Stam-Joker en Isa Belle mee te maken krijgen. Helemaal niet leuk dus, vertellen ze want ze kloppen gewoon niet. Een wasbare luier was je ook niet met de ontlasting in. Je gebruikt daarvoor een papieren inlegvliesje dat je weggooit als er kaka op is en wast als het enkel nat is. De gebruikte luiers doe je in een luieremmer zodat je alles in een keer samen kan wassen. Voor je hoofdwas doe je best eerst een kort voorprogramma. Daarna was je de luier op 60 graden wassen samen met ander wasgoed dat op dezelfde temperatuur mag gewassen worden. Perfect proper dus. Hier vind je trouwens nog wat meer info over hoe je je wasbare luier zo goed mogelijk wast: https://kleinspook.be/hoe-was-ik-wasbare-luiers
Maar hoe ga je nu om met zulke misverstanden? Volgens Eva is het eerste waar mensen wasbare luiers mee associëren "poep in de machine". Eva geeft dan simpelweg haar tegenargumenten. "Mensen staan er niet bij stil dat babykleertjes vaker onder de ontlasting en spuug zitten. Dat wassen ze er ook gewoon keurig uit". Verder trekt ze zich er weinig van aan. Tip: doe dat ook!
Vergeet die vooroordelen over wasbare luiers die je misschien al hebt horen waaien. Je hebt nog maar eens een bewijs gekregen dat ze foutief zijn. Neem zeker ook een kijkje op onze website moest je met vragen zitten of contacteer ons. En vergeet niet: "de belangrijkste mening is nog steeds die van jezelf", verwoordt Rina Nora het mooi.
Foto's: Natalie Marivoet
Tekst: Hannah Van Eetvelde