RSS

Blog berichten van '2019' 'juli'

Anavy, Tsjechische luierproducent met stevige ethische principes

Anavy, Tsjechische luierproducent met stevige ethische principesOok tijdens de vakantie denkt Klein Spook aan luiers. Van onze zomerreis naar Tsjechië maakten we deze zomer gebruik om ook onze twee Tsjechische leveranciers te gaan bezoeken, Anavy en Bamboolik. Beiden zijn in de stad Brno gevestigd, een dikke twee uur rijden van de hoofdstad Praag. We stellen ze graag wat uitgebreider aan je voor.

Anavy, bekend jou bekend om zijn fantastische printjes op de bamboe luiers en de fraaie wollen overbroekjes, heeft in de buurt van Brno twee kleine productie-eenheden. We bezochten een atelier dat toepasselijk, gevestigd is in een oude textielfabriek. “Hier was voor de tweede wereldoorlog een succesvol textielbedrijf gevestigd,” zegt Ivana Filipovičová, oprichter en eigenaar van Anavy. Als je de voornaam achterwaarts leest, weet je meteen waar de naam van het merk vandaan komt. “Het bedrijf dat hier zat, hoorde toe aan een joodse familie, en ze raakten de fabriek onder de Duitse bezetting kwijt.” Nu zijn in het complex diverse kleine ondernemingen actief.

In haar twee ateliers stelt Ivana een 12-tal mensen te werk, die zowel luiers en overbroekjes als maandverband en inlegkruisjes vervaardigen. Wanneer we Brno bezoeken, zien we in lange rijen rekken een voorraad aan Anavy-luiers liggen waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn. Net als vele luierproducenten werd Anavy de laatste maanden wat verrast door de groeiende populariteit van de wasbare luier, met alle productieproblemen van dien. Wel aardig: op één van de rekken staat keurig de naam ‘Elisabeth’ geplakt. “Dat zijn onze luiers,” zegt onze dochter Renée. Bij Klein Spook is de opvolging alvast verzekerd…

Goede arbeidsomstandigheden, eerlijke prijzen en lokale productie, dat zijn de drie sleutelwoorden bij Anavy. Ivana Filipovičová weet dat in Europa geproduceerde luiers duurder zijn dan Chinese luiers, maar dat komt vooral omdat ze in de eerste plaats haar grondstoffen in Tsjechië wil kopen, in tweede instantie in Europa en pas wanneer het echt niet anders kan, buiten Europa. Katoen bijvoorbeeld, wordt nergens in Tsjechië verbouwd. Aangekochte grondstoffen worden steevast gecontroleerd in een labo waar Anavy mee samenwerkt, om zeker te zijn dat aan alle standaarden (bv Oeko-Tex) voldaan wordt. Voor Ivana is het ook belangrijk dat onderaannemers op een ecologische manier werken (bv verwerking van afvalwater, controle van luchtvervuiling,…) en hun werknemers goed behandelen (goede lonen, naleven van regels op zwangerschapsverlopf,…).

Dat Anavy zo vasthoudt aan een aantal principes, kunnen we bij Klein Spook alleen maar toejuichen. Wasbare luiers zijn een ecologisch product, dus moeten bij de productie ervan ook ecologische en ethische normen aangehouden worden. Ook bij Klein Spook hebben we principes, die we consequent proberen door te trekken. Dat houdt onder meer in dat we alleen samenwerken met leveranciers die ethiek ook hoog in hun vaandel dragen. Na de vele telefonische contacten met Ivana waren we daar al redelijk van overtuigd, maar nu we haar in haar atelier bezochten, weten we meer dan ooit: met Ivana gaan we nog lang samenwerken.

Bamboolik, luiers produceren is een sociaal project

Bamboolik, luiers produceren is een sociaal project      Vakantie of niet, Klein Spook zit met luiers in het hoofd. Daarom trokken we in juli van ons vakantiehuisje vlak bij Praag naar een andere grote stad in Tsjechië, Brno. Daar hebben zowel Anavy als Bamboolik ateliers die voor een belangrijk deel van ons aanbod produceren.

Eigenares Zuzana Hlouskova en exportverantwoordelijke Michaela Kunkova tronen ons na een rondleiding op hun kantoor (nieuwe printjes!) mee naar een ongebruikelijk atelier. Bamboolik heeft (nog) geen eigen ateliers, maar werkt samen met beschutte werkplaatsen. “Toen ik aan de universiteit studeerde, kwam ik in contact met de sociale organisatie Prah,” vertelt Zuzana. “En ik wist meteen dat ik met hen zou samenwerken indien ik ooit een bedrijf opstartte.” Zuzana studeerde wiskunde, maar kwam op het idee luiers te produceren toen ze zelf voor haar oudste zoontje wasbare luiers gebruikte en dacht “dit kan ik ook, en wellicht beter.” Ze trok naar een textieldeskundige, die haar ideeën in concrete plannen hielp omzetten.

De luiers van Bamboolik worden op verschillende plaatsen gemaakt: bij drie sociale werkplaatsen en – in piekperiodes – bij twee commerciële bedrijven. De vestiging van Prah die we bezochten, biedt mensen met een handicap de kans om via werk opnieuw te integreren in de maatschappij. Daarbij kan het zowel gaan om mensen met een fysieke of een mentale beperking. Een aantal onder hen verblijft in de instelling en wordt ook buiten de werkuren begeleid door Prah. 

“Onze producten laten maken in een sociaal atelier is niet de makkelijkste keuze,” beseft Zuzana. “Zo is het niet altijd simpel om mensen met een mentale beperking de productie van nieuwe producten aan te leren. Het is van onze kant uit een maatschappelijke investering. We geloven heel sterk in duurzaam ondernemen.”

Bamboolik hanteert op diverse vlakken ethische principes. Tijdens onze rondleiding waren we bijzonder blij om ook een kamer te zien waar alleen maar gebruikte kartonnen dozen stonden. “We verzenden bij voorkeur in dozen die eerder al gebruikt zijn,” zegt Michaela Kunkova. “Hergebruik trekken we zo ver mogelijk door.” Wie ooit al eens iets bestelde bij Klein Spook weet dat wij ook zo werken: ook van ons krijg je je pakje in een hergebruikte doos.” Net als Bamboolik beseffen we bij Klein Spook dat onze aarde geen wegwerpproduct is. Onze principes sluiten dan ook naadloos aan bij die van Bamboolik.