Jaarlijks onderzoekt de Franse consumentenorganisatie ’60 millions de consommateurs’ de samenstelling van wegwerpluiers. Volgens de meest recente vaststelling zitten er nog steeds te veel giftige stoffen in de luiers. Het onderzoek gewaagt van glyfosaat, pesticiden en halogenen. Bij een aantal merken verbetert de situatie, bij andere neemt de giftigheid net toe.
Het volledige artikel kan je hier nalezen, hieronder vatten we de inhoud van het artikel samen.
Volgens het onderzoek van 60 millions de consommateurs is er een verbetering bij het merk Pampers, terwijl andere merken er op achteruit gaan.
In februari 2017 publiceerde het consumentenblad een onderzoek dat aardig wat stof deed opwaaien: een analyse van wegwerpluiers toonde aan dat in de meerderheid van de onderzochte producten residu’s te vinden waren van giftige stoffen, met name sporen van dioxine, glyfosaat en andere pesticiden. Zelfs het merk Pampers, toch een referentie in de markt, ontkwam niet aan die vaststelling.
De consumentenorganisatie gaat er van uit dat het onderzoek resultaat gehad heeft, want een aantal nieuwe merken doken op die zich sterk maken dat er geen enkele giftige stof in hun wegwerpluiers zit. 60 Millions denkt ook dat het onderzoek geleid heeft tot een lager marktaandeel van de marktleider.
Beter en slechter in 2018
Om vast te stellen of er ook beterschap was na de ophefmakende studie, voerde 60 Millions het onderzoek opnieuw uit. De resultaten zijn bemoedigend: het aantal merken dat geen giftige stoffen meer bevat, is gestegen. Ook Pampers doet het beter, volgens 60 Millions een bewijs dat het echt wel zonder gif moet kunnen.
Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn: in vier onderzochte merken werden wel degelijk nog steeds sporen van glyfosaat aangetroffen. Daarnaast werden ook nog andere giftige stoffen gevonden.
Het onderzoek stelt vast dat merken die het bij het eerste onderzoek goed deden, er nu op achteruit gingen, en het blad verwijst specifiek naar het huismerk van de warenhuisketen E. Leclerc en Love & Green. Dit zou toe te schrijven zijn aan verandering van leverancier voor deze merken.
Meer transparantie graag
Bij zijn eerste onderzoek klaagde de consumentenorganisatie ook aan dat er nauwelijks informatie over de bestanddelen van luiers te vinden was op de verpakking. Dit gebrek aan transparantie is er volgens 60 Millions nog steeds: de verpakking geeft geen duidelijkheid, terwijl die soms wel te vinden is op de website van de producenten.
De nieuwste analyse keek ook naar de absorptiegraad van de wegwerpluiers en vond die goed. In het artikel besluit de consumentenorganisatie dan ook vooral problemen te hebben met het gebruik van giftige stoffen in de productie van de luiers.
Foto: Fotolia/andiano_cz