RSS

Blog berichten van '2018' 'augustus'

Te veel giftige stoffen in wegwerpluiers

Fotolia/andriano_cz

Jaarlijks onderzoekt de Franse consumentenorganisatie ’60 millions de consommateurs’ de samenstelling van wegwerpluiers. Volgens de meest recente vaststelling zitten er nog steeds te veel giftige stoffen in de luiers. Het onderzoek gewaagt van glyfosaat, pesticiden en halogenen. Bij een aantal merken verbetert de situatie, bij andere neemt de giftigheid net toe.

Het volledige artikel kan je hier nalezen, hieronder vatten we de inhoud van het artikel samen.

Volgens het onderzoek van 60 millions de consommateurs is er een verbetering bij het merk Pampers, terwijl andere merken er op achteruit gaan.

In februari 2017 publiceerde het consumentenblad een onderzoek dat aardig wat stof deed opwaaien: een analyse van wegwerpluiers toonde aan dat in de meerderheid van de onderzochte producten residu’s te vinden waren van giftige stoffen, met name sporen van dioxine, glyfosaat en andere pesticiden. Zelfs het merk Pampers, toch een referentie in de markt, ontkwam niet aan die vaststelling.

De consumentenorganisatie gaat er van uit dat het onderzoek resultaat gehad heeft, want een aantal nieuwe merken doken op die zich sterk maken dat er geen enkele giftige stof in hun wegwerpluiers zit. 60 Millions denkt ook dat het onderzoek geleid heeft tot een lager marktaandeel van de marktleider.

Beter en slechter in 2018

Om vast te stellen of er ook beterschap was na de ophefmakende studie, voerde 60 Millions het onderzoek opnieuw uit. De resultaten zijn bemoedigend: het aantal merken dat geen giftige stoffen meer bevat, is gestegen. Ook Pampers doet het beter, volgens 60 Millions een bewijs dat het echt wel zonder gif moet kunnen.

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn: in vier onderzochte merken werden wel degelijk nog steeds sporen van glyfosaat aangetroffen. Daarnaast werden ook nog andere giftige stoffen gevonden.

Het onderzoek stelt vast dat merken die het bij het eerste onderzoek goed deden, er nu op achteruit gingen, en het blad verwijst specifiek naar het huismerk van de warenhuisketen E. Leclerc en Love & Green. Dit zou toe te schrijven zijn aan verandering van leverancier voor deze merken.

Meer transparantie graag

 Bij zijn eerste onderzoek klaagde de consumentenorganisatie ook aan dat er nauwelijks informatie over de bestanddelen van luiers te vinden was op de verpakking. Dit gebrek aan transparantie is er volgens 60 Millions nog steeds: de verpakking geeft geen duidelijkheid, terwijl die soms wel te vinden is op de website van de producenten.

De nieuwste analyse keek ook naar de absorptiegraad van de wegwerpluiers en vond die goed. In het artikel besluit de consumentenorganisatie dan ook vooral problemen te hebben met het gebruik van giftige stoffen in de productie van de luiers.

Foto: Fotolia/andiano_cz

 
 
 
Jona van Mic Mac Minuscule: krak in tweedehandsgeboortelijsten en Klein Spook mini-consulente

Jona van Mic Mac Minuscule bij Klein SpookKen je Mic Mac Minuscule al? De website waar je geboortelijsten kan laten samenstellen met allemaal tweedehandsspullen. Een Mic Mac Madam zoekt alles voor je samen. En ja, daar kunnen ook wasbare luiers op. Natuurlijk! Niet tweedehands, die luiers, wel van Klein Spook. Jona, oprichter van Mic Mac Minuscule en mama van Aaren (2016) en Hasse (2013) vertelt.

Waarom duurzaam? Op dit moment is onze voetafdruk in Europa zo'n 4 keer groter dan onze aardbol aankan. En omdat we natuurlijk geen 4 aardbollen hebben :-), willen we als gezin ons steentje bijdragen. Eerst persoonlijk door zelf te gaan voor wasbare luiers, minder vlees, zoveel mogelijk tweedehands kopen,... Sinds 1,5jaar ook door onze Mic Mac Minuscule tweedehands geboortelijsten met de wasbare luiers van Klein Spook. 

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Gestart bij de geboorte van Hasse in 2013, toen met Little Lamb all-in-ones. Jammer genoeg na een jaar of 2 afgehaakt wegens lekken (jammer dat ik me toen heb laten ontmoedigen door minder kwalitatieve consoorten). Bij de geboorte van Aaren het wasbaar luieren terug opgepikt, deze keer met een combinatie aan luiers: bamboozles met popolini popowrap voor lange periodes (mega grootste fan hier!!), close parents pop-ins voor de snelle, gemakkelijke optie en totsbots voor wat tussenin. Bij Hasse gingen we nog vaak voor wegwerp op verplaatsing, maar tegenwoordig gaan we zo goed als all-the-way :-). 

Waarom samenwerken met Klein Spook? Onze Mic Mac Madammen zijn wat atypische mini-consulenten bij Klein Spook. We willen ouders-in-spé die kiezen voor een tweedehands geboortelijst bij Mic Mac Minuscule ook warm maken vor herbruikbare luiers. Vaak zijn dit koppels die nog maar hun eerste stapjes in een duurzamere levensstijl zetten. Door hen behapbaar en kort toe te lichten welke eenvoudige systemen van wasbaar luieren er bestaan, overtuigen we ook vele semi- tot non-believers tot een groenere babypoep. We worden er echt eerlijk gewoon blij van om jonge ouders te kunnen aanspreken met een tweedehands geboortelijst mét wasbare luiers. Dat zijn bijna met zekerheid mensen die (minstens vanaf dat moment) een duurzame switch maken en daar doen we het allemaal toch voor ?!