RSS

Blog berichten van '2017' 'september'

Wees trots op je luier!

Wie de voordelen van wasbare luiers kent (beter voor milieu, portemonnee en huid van de baby) kan zich nauwelijks nog voorstellen dat niet iedereen voor wasbaar gaat. Teveel mensen zijn nog onbekend met hoe makkelijk en gebruiksvriendelijk wasbare luiers tegenwoordig zijn. En laat dat onbekende nu precies de grootste drempel zijn.

Dat blijkt onder meer uit een aantal proeven die de laatste tijd in Nederland gehouden werden, en waar gemeentes gezinnen een tijd lang gratis wasbare luiers lieten gebruiken. Op die manier was in ieder geval al de drempel van de startinvestering al weggewerkt. Na het merendeel van deze proeven bleek dat de gezinnen graag verder wasbare luiers gebruikten. In een stad als Breda had de test niet minder dan dertig van de veertig proefgezinnen overtuigd om door te gaan met herbruikbare luiers.

Toen we recent aan de biobeurs Valériane in Namen deelnamen, merkten we het ook daar. Zelfs in een stad als Namen blijken veel crèches niet te staan popelen om kinderen met wasbare luiers toe te laten. Integendeel zelfs, het merendeel van de crèches verbiedt ze gewoon. De vooroordelen over wasbare luiers tieren welig en gaan terug op hoe een herbruikbare luier er 40 jaar geleden nog uit zag.

Mogen we daarom een oproep doen aan iedereen die wel een overtuigde wasbare verluieraar is? Wees trots op je keuze. Toon aan iedereen dat je wasbare luiers gebruikt. Praat er over. Op die manier kunnen we misschien nog meer mensen overtuigen. Doen!

Drie redenen waarom wij niet van 'Chineesjes' houden

Wie fora en Facebookgroepen bezoekt, kan er niet naast kijken: nogal wat mensen tonen zich fan van goedkope luiers en maandverbanden uit China. Ze zijn te koop bij een aantal specifieke websites en kosten maar een fractie van de prijs van gelijkaardige producten die je lokaal kan krijgen. Er zijn echter drie goede redenen waarom we u afraden dergelijke ‘chineesjes’ te kopen.

Kwaliteit

Een pocketluier voor minder dan een euro, met hetzelfde printje als een luier waar je bij een Belgische of Nederlandse webshop 16 euro voor betaalt, dat betekent twee dingen. Eén, het printje (en wellicht het hele ontwerp) werd nagemaakt zonder respect voor de auteursrechten van de ontwerper. Twee, op het hele productieproces werd bespaard: minder goede materialen, minder goede afwerking, minder dikke absorptielaag. Gevolg: producten gaan minder lang mee of gaan sneller lekken. Je gooit ze sneller weg en moet nieuwe kopen. Nogal wat mensen kiezen voor wasbaar om ecologische redenen, dan gaat het uiteraard niet op om minder duurzame producten te kopen.

Arbeidsomstandigheden

Hoe ook op de productiekosten bespaard  wordt, is door de producten in mensonwaardige arbeidsomstandigheden te laten maken. We lezen allen regelmatig verhalen over fabrieken in Pakistan, Bangladesh of China waar kinderarbeid schering en inslag is, en waar de werknemers als slaven behandeld worden. Het is toch niet omdat het ver van ons gebeurt dat we ons hier geen zorgen over hoeven te maken? Daarom werken we bij Klein Spook en Tante Rosa het liefste met Europese merken die ook in Europa geproduceerd worden. Zoals bij het Tsjechische Bamboolik dat zijn luiers in een beschutte werkplaats laat maken of Imse Vimse of Myllymuksut, om er een paar te noemen. Worden ze niet in Europa gemaakt, dan kiezen we alleen leveranciers waarvan we weten dat ze in goede omstandigheden werken en bij verenigingen als de International Labour Organization aangesloten zijn.

Dienstverlening

De meeste lokale webshops en winkels waar je wasbare luiers en maandverbanden kan kopen, investeren fors in dienstverlening: infosessies die de ouders wegwijs maken in de wasbare wereld, advies bij het samenstellen van de ‘stash’, hulp via telefoon en mail bij eventuele problemen in het gebruik. Allemaal gratis. Gratis kan alleen omdat we een billijke marge kunnen maken op de verkoop van onze producten. Het is een kwalijke trend dat consumenten gratis advies halen bij specialisten en vervolgens producten kopen bij wie de laagste prijs rekent, bijvoorbeeld in het buitenland. Dat is ook de trend die recent tot het verdwijnen leidde van de Boobs'n'Burps keten gespecialiseerd in borstvoeding. Lees er nog maar even het artikel in De Standaard op na. Deze verschraling van de markt is op lange termijn zeker ook nadelig voor de consument.

We weten het, luieren is verslavend en er is niets leukers dan nieuwe printjes kopen. Maar wie voor eerlijk en duurzaam gaat, kan aan deze verslaving toch beter weerstaan wanneer het om 'chineesjes' gaat.

We werken samen met Vers

Vanaf nu werken we met de gezonde commerce Vers samen. Je kan er onze groentenzakjes vinden om er de geweldig verse en échte producten in te stoppen. https://www.facebook.com/versgent/ In wat voor een fijne buurt wonen en werken wij toch!