RSS

Blog berichten van '2017' 'maart'

Welk gif zit er in pampers?

Het is een publiek geheim dat wegwerpluiers kankerverwekkende en andere giftige stoffen bevatten. Als het van de fabrikant van Bumgenius afhangt, moeten de producenten van Pampers en co binnenkort ook officieel bekend maken wat er in hun wegwerpluiers zit. In de Verenigde Staten is een petitie gestart die wil dat de Federal Trade Commission die verplichting oplegt.

De oprichtster van Bumgenius-producent Cotton Babies was het beu om telkens weer van jonge ouders te moeten horen hoeveel huidproblemen hun kinderen wel krijgen van wegwerp. Daarom startte ze een petitie om luierproducenten te verplichten op de verpakking mee te melden welke stoffen hun luiers bevatten.

Onderzoeksbureau Allied Market Research voorspelde een paar jaar geleden al dat er strengere regels zouden komen op wegwerpuiers. Allied Market Research verwees toen onder meer naar de aanwezigheid in wegwerpluiers van Xyleen en Tolueen, stoffen die kankerverwekkend zijn en een risico vormen voor de vruchtbaarheid. In andere producten zijn deze stoffen al verboden, bij wegwerpluiers worden ze vrolijk verder gebruikt.

Luierproducenten doen al lang geheimzinnig over de samenstelling van de superabsorber die bij wegwerpluiers voor een groter absorptievermogen zorgt. Mochten ze niets te verbergen hebben is geen reden om hun ingrediënten niet bekend te maken, redeneert Jennifer Labit van Cotton Babies.

Op korte tijd werden al heel wat stemmen verzameld voor de petitie. Streefdoel is om 5.000 mensen te laten tekenen.

Foto Mark Rain (Flickr)

De duurzaamheid van onze producten

Duurzaamheid is in opmars. Gelukkig maar. We weten allen dat het niet echt de goede kant op gaat met de wereld. We verbruiken meer dan de aarde kan produceren, we zorgen collectief voor een afvalberg en de drang naar consumeren aan lage prijzen leidt tot uitbuiting en kinderarbeid. Gelukkig zijn er steeds meer producenten die duurzaamheid hoog in hun vaandel dragen. Klein Spook kijkt scherp toe op de manier waarop leveranders omgaan met arbeidsomstandigheden, materiaal en hergebruik.
Bij Klein Spook houden we van onze duurzame merken. Van wie wasbare luiers maakt, verwachten we niet anders dan dat ze zorgvuldig omgaan met mens en natuur.


Lokaal geproduceerd

Nogal wat merken gaan er prat op lokaal te produceren, om zo de werkgelegenheid in eigen streek te stimuleren.
Het Franse Lulu Nature vervaardigt al meer dan tien jaar zijn luiers en overbroekjes in Frankrijk zelf, en stelt bij voorkeur moeders te werk. Om hen toe te laten ook veel tijd met hun familie door te brengen, zijn er gepersonaliseerde werkschema’s en veel deeltijds werk. Standaard wordt er op woensdagnamiddag niet gewerkt, want dan zijn de scholen dicht.
Net als Lulu Nature zet ook onze Canadese leverancier Bummies in op het laten herleven van de teloor gegane textielindustrie. “Heel veel textielbedrijven in onze streek zijn dichtgegaan na delocalisatie,” schrijft Bummies op zijn website. Dus wordt zo veel mogelijk van de productie in Canada zelf verricht.
Ook de luiers van Bamboolik hebben een eigen sociaal verhaal: die worden voor dit Poolse bedrijf geproduceerd in een beschutte werkplaats.


Afval

Klein Spook is niet de enige die dozen hergebruikt om klanten te leveren. De Schotse luierproducent Tots Bots heeft een akkoord met bedrijven in zijn buurt om dozen van hen te recycleren. En wie in de buurt van Glasgow woont, moet hen maar een seintje geven als ze van hun overschot aan kartonnen dozen af willen. Datzelfde bedrijf verpakt de individuele producten niet afzonderlijk. “Niets ergerlijker dan een product waar de verpakkingsafval zwaarder weegt dan het product zelf,” zeggen ze. En dat vinden wij ook.


Arbeidsomstandigheden

We worden altijd licht onwel wanneer we lezen over de arbeidsomstandigheden in landen als Bangladesh of Pakistan, waar veel textiel vervaardigd wordt. Ook dat is iets wat we onze leveranciers op screenen. Blümchen bijvoorbeeld, een nieuw merk in ons gamma, laat zijn luiers in Azië maken, maar eist van zijn producenten wel dat ze de regels van de International Labour Organization (ILO), een onderdeel van de Verenigde Naties.


Een goed doel

Het Indische EcoFemme gaat nog een stap verder: zij laten niet alleen hun maandverbanden produceren door meisjes en vrouwen van het Indische platteland, die het werk nodig hebben om te kunnen overleven, ze hebben ook een heel sensibiliseringsprogramma rond menstruatie op poten gezet. Het ‘pad for pad’ programma houdt in dat van iedere internationale verkoop van een maandverband een deel van het geld besteed wordt aan het uitdelen van maandverbanden aan meisjes in de provincie Tamil Nadu.
Om ons gamma te komen versterken worden onze producten dus niet alleen eerst uitgebreid getest door ons netwerk van consulenten, we houden ze ook nog eens goed tegen het licht of ze er wel dezelfde waarden op nahouden als wij zelf.