RSS

Blog berichten van '2017' 'februari'

Onze zes principes

Bij Klein Spook hebben we principes. En idealen. Daar proberen we aan vast te houden, ook als dat soms haaks staat op het entrepreneurschap dat ons al even eigen is. We zijn Klein Spook begonnen vanuit een engagement voor een beter milieu. Milieuzorg, duurzaamheid, goede arbeidsomstandigheden, het zijn zaken die voor ons belangrijk zijn en altijd zullen blijven. Dat uit zich op een paar manieren:

-          Verpakking: schrik niet als je bestelling aankomt in een doos van Lego, Chivas Regal, diepvriesfrieten of zelfs Pampers. Wij nemen hergebruik ernstig en zijn er trots op dat we sinds het ontstaan van Klein Spook nog nooit een nieuwe doos gekocht hebben, maar alleen dozen hergebruiken die we krijgen bij onze lokale bakker, apotheker en van vrienden en kennissen. Kom je een bestelling afhalen bij ons, dan hopen we dat je zelf een zakje meebrengt, anders krijg je van ons een hergebruikte zak die we ook hier of daar sprokkelden.

-          Leveringen: BubblePost is onze vaste distributiepartner. Omwille van hun ecologische basishouding en hun werking met fietskoeriers en ecologische auto’s. Zijn ze de snelste koerier? Nee, maar wel de properste. Daardoor kan het zijn dat je pakje net iets langer onderweg is dan wij en jij hopen.

-          Solden: sorry, daar doen we niet aan mee. Klein Spook verkoopt ecologische, duurzame producten waar je lang van kan genieten en die niet uit de mode gaan. Commerciële kermissen als de soldenperiodes, Black Friday, Boxing Day en andere geïmporteerde koopverplichtingen laten we aan ons voorbij gaan. Laten we wel wezen: die acties zijn niet bedoeld om u minder te laten betalen, maar om u meer te laten uitgeven.

-          Kortingen: geven we dan geen kortingen? Jawel, we geven permanent kortingen aan mensen die een engagement tonen voor een betere maatschappij, en dat vertalen in een lidmaatschap van bijvoorbeeld het Gents Milieu Front (GMF), Ethisch Vegetarische Alternatief (EVA) of MamAditi. Kortingen geven we wel op producten die uit ons gamma verdwijnen, die vind je dan in onze outlet. En heel af en toe geven we kortingen omdat we daar zelf zin in hebben, bij een verjaardag bijvoorbeeld.

-          Prijzenslag: nog een laatste over geld. We werken liever samen met onze concullega’s dan dat we een prijzenoorlog aangaan. Geeft de producent een adviesprijs, dan houden we ons daaraan. Het laat ons toe te investeren in heel veel informatie, in heel veel advies en in heel veel service.

-          “Met alle Chinezen”: ons hart bloedt als we weer eens lezen over slechte arbeidsomstandigheden in een lagelonenland. Daarom geven wij de voorkeur aan merken die onder goede arbeidsomstandigheden produceren, en die ons ook kunnen overtuigen van hun ethische principes. Daarom houden we van merken die werken met kansarmen, die lokaal produceren in bijvoorbeeld een beschuttende werkplaats. Producten die zo goedkoop zijn dat ze alleen maar in slechte arbeidsomstandigheden gemaakt kunnen zijn, vind je bij ons niet.

Eerlijk toegegeven: het is soms lastig om aan die principes vast te houden en de verleiding om aan een ‘Black Friday’ mee te doen is groot. Maar we proberen te weerstaan.

Naïef als we zijn, hopen we dat ook jullie, onze klanten, achter deze principes staan, of er begrip voor opbrengen. Het doet ons altijd pijn om horen als een potentiële klant een van onze consulenten twee uur uitleg laat geven, om vervolgens ergens anders te bestellen voor een paar euro’s korting, liever dan de consulente haar commissie te gunnen.  Gelukkig is dat een minderheid, en voelen we ons vooral vaak gesterkt in onze principes en onze idealen door de fijne manier van samenwerken met jullie, onze consulenten en onze collega’s. 

Nieuw afhaalpunt Sofie's Store In Haacht

Goed nieuws. Voortaan versturen we ook wekelijks pakjes naar Sofie's Store in Haacht. We verzenden de pakjes op dinsdag. Op donderdag kan je ze daar oppikken.

Ondertusssen kan je je pakjes oppikken in 17 afhaalpunten, namelijk bij: 

Ter plaatse betalen/ecocheques

Betalen ter plaatse of betalen met ecocheques ter plaatse gaat niet. We werken met verschillende kassa's. Wil je toch met ecocheques betalen? Geen probleem. Stuur ze ons (aangetekend) op en zodra ze hier bij Klein Spook arriveren gaat je pakket richting afhaalpunt. We verzenden elke dinsdag (bij Mammies&Pappies op maandag en donderdag). De spullen arriveren ginder in de loop van woendag of donderdag. Bel eerst even met het afhaalpunt als je zeker wil zijn of de post al gepasseerd is. 

Waarom er zoveel wolletjes in solden staan

Om met de deur in huis te vallen. We houden van wasbaar, we houden van natuurlijke materialen, we houden van wol. Meer nog: we zijn zo enthouiast over wollen kleren voor baby's, kinderen en volwassenen dat we onze winkel ermee zouden willen vullen. 

Maar eigenlijk is onze specialisatie bij Klein Spook wasbare luiers en bij Tante Rosa wasbaar maandverband en menstruatiecups. En daar weten we alles over. Ja, klinkt zeer pretentieus, is het ook. Maar wij voelen ons specialist over de wasbare producten. We hebben een ruim gamma met allemaal producten waar we 100% achter staan, die we uitgebreid gestest hebben en die allemaal hun voordelen hebben. We hebben veel know how en kunnen je helpen voor en  na je aankoop. En we hebben een ruime stock met veel kleur en print. Enfin, (web)winkels waar we heel trots op zijn.

Omdat onze focus zo op de wasbare luiers, maandverbanden en cupjes ligt, is het voor ons niet te doen om ook hetzelfde aanbod aan wollen kleren aan te bieden, met de zelfde variatie en dezelfde know how. En daarom hebben we beslist om ons vooral op onze specialistatie te richten: Klein Spook en Tante Rosa zelfs nog uit te breiden en de wollen spullen wat terug te schroeven.

Dus de meeste kleren van Disana en ManyMonths verlaten langzaam ons gamma en verkopen we aan 20% korting. Het wollen ondergoed van iobio en Engel Natur - ideaal over de wasbare luiers - houden we wel. Net als de specifieke wijde broekjes die goed over de dikke luierkontjes passen: de Disana gebreide salopetjes en de ManyMonths hazel pants. En natuurlijk de wollen overbroekjes en longies.

Hier vind je onze wolletjesmap!

DE SPEELFONTEIN

Wie nog op zoek gaat naar meer wollen moois kan terecht in het sympathieke winkeltje hier om de hoek in Gent: de Speelfontein

 

 

Bamboe en wol scoren best voor nachtluiers

Wie overdag wasbare luiers gebruikt voor de kinderen, doet dat meestal ook ’s nachts. De meest populaire luiers voor ’s nachts zijn Tots Bots en Lulu Nature. Als overbroekje doen de wollen overbroekjes het best. Dat blijkt uit de resultaten van een enquête die Klein Spook onlangs organiseerde en waaraan 150 mensen deelnamen.

Een ruime meerderheid van de deelnemers (71%) zegt ook ’s nachts wasbare luiers te gebruiken. Slechts 14% gebruikt alleen wegwerp, evenveel mensen wisselen wasbaar en wegwerp af. Dat laatste gebeurt vooral wanneer alle nachtluiers in de was zitten. Nogal wat ouders gaven ook aan bij een eerste kind wegwerp gebruikt te hebben – pas bij hun tweede spruit probeerden ze ook ’s nachts wasbaar uit.

Wie toch koos voor wegwerp, motiveert dat meestal (67%) vanuit een gebrek aan absorptievermogen, of omdat het gewoon makkelijker is om ’s nachts snel een wegwerpluier te vervangen dan een wasbare.

Toch geven bijna vier op vijf deelnemers aan zo goed als nooit lekken te hebben. Wie in het verleden wel lekken had, loste dat doorgaans op door extra inleggers te gebruiken, of door een ander overbroekje in te zetten.

 

Bamboe boven!

Meer dan de helft (51%) van wie ’s nachts wasbaar verluiert, doet dat met een specifieke nachtluier, nog eens 35% voegt aan de gewone dagluier extra absorptievermogen toe met extra inleggers, een minderheid (14%) heeft voldoende aan de luiers die ook overdag ingezet worden. Met name de Tots Bots Bamboozle, met zijn goed absorberende bamboe, doet het ook ’s nachts goed, met liefst 60% van de stemmen. Close Parent (7%) en Little Lamb (7%) en Milovia (5%) volgen op respectabele afstand.

Wie een specifieke nachtluier verkiest, gelooft in de eerste plaats in de Lulu Dodo van Lulu Nature (34%), voor Petit Lulu en Anavy (beide 25%).

Wie extra absorptievermogen wil, kiest ook in de eerste plaats voor bamboe, bv de bamboe inleggers van Tots Bots, terwijl ook hennep en microvezel regelmatig genoemd worden.

 

Wollen overbroekje favoriet

Als favoriete overbroekje voor de nachten gooit met name het wollen overbroekje hoge ogen. Bijna 40% van de deelnemers zet die op de eerste plaats. Ook Popolini (22%) en Petit Lulu (19%) zijn populair, terwijl Rumparooz (9%) en Lulu Nature Boxer (8%) de top 5 volmaken.

Wie wollen overbroekjes gebruikt, is daar ook heel tevreden over, onder meer omdat de wol zelf ook nog eens voor extra absorptie zorgt, en bovendien ook zelfreinigend is, waardoor een dagje luchten voldoende is om de urinegeur te verdrijven. Geen enkel overbroekje houdt zo goed vocht tegen, zegt 55% van de wolgebruikers. Nog eens 27% van de deelnemers zegt dat wol ook beter is om geen striemen te krijgen.

Een enkeling geeft aan het lanoliseren van de wollen overbroekjes een vervelende klus te vinden, of zelfs helemaal niet onder de knie te krijgen. Nog maar even de instructies nalezen dus.

 

De nachtrust van ouder en kindje is bijzonder belangrijk, dus is ook de keuze van de goede nachtluier van groot belang. ‘Welke luier moeten we ’s nachts gebruiken?’ is met voorsprong de vraag die ons bij Klein Spook het vaakst gesteld wordt.