RSS

Blog berichten van '2016' 'mei'

Herbruikbare luiers… the story

We lezen bijzonder graag luierverhalen. Het leven zoals het écht is. Zoals deze van Joke uit Schuiferskapelle. Heb je zelf ook een verhaal over de wasbare luiers, we delen het met heel veel plezier. Dankje Joke voor je helder en levendig verslag.

"Huh, zo met doeken en veiligheidsspelden?" "Neen mama, ze hebben de vorm van een gewone luier en sluiten met drukknoopjes." Mensen vallen uit de lucht als we vertellen dat we wasbare luiers gebruiken. Nope, 't Is nog niet zo bekend in Schuiferskalle-city.

"Huh, waarom zou je dat doen?", is meestal de tweede vraag. Wel, het is duurzamer, we hebben minder afval, het is goedkoper en kindjes zouden sneller zindelijk worden. Punt 1, 2 en 3 kan ik bevestigen. De peuter van 2 toont voorlopig nog niet geen ambitie om punt 4 waar te maken.

Een goeie twee jaar geleden… Goed, beslist: het wordt wasbaar. Maar dan, waar koop je dat? Ze lagen niet tussen de pampers en boni's in de Colruyt…  Aha, Mister Google vertelde me dat er een webwinkeltje bestond in Gent: Klein Spook. En ze gaven infosessies ook. Dat was goed, want ik zag al snel door de bomen het bos niet meer. Op één avond werd ik volledig ingewijd in de wereld der herbruikbare luiers en bestelde ik meteen de hele voorraad. Voila, geen weg meer terug.

Twee jaar later lopen hier een peuter en baby rond. Alletwee in herbruikbare luiers. Dezelfde dan nog. Aja, we kochtten luiers in 1 maat die omgeplooid kunnen worden tot de juiste maat. En we zijn nog altijd content. De voor- en nadelen? Die zijn er alletwee, maar de voordelen winnen.

Minpunten: (1) 't is een dure factuur om in één keer te betalen. Maar over de hele luierperiode is het goedkoper dan wegwerp, zeker als je ze voor meerdere kinderen kan gebruiken. + stad Tielt geeft subsidies. + je kan ze tweedehands kopen. (2) 't zijn twee extra wasmachines per week extra. En met 2 kinderen in de luiers 4 extra machines. Da's er wat over, dat geef ik toe. Tijd dat de peuter punt 4 waarmaakt! (3) de peuter heeft af en toe es last van luieruitslag. Maar dat zou bij wegwerp nog erger zijn, dus 't kind heeft misschien een gevoelig velleke.

Pluspunten: (1) 't is echt een pak goedkoper (2) we kunnen ons groen geweten wat sussen. (3) onze onthaalmoeders doen ook mee. (4) onze vuilniszakken vliegen er minder rap door. En (5) kijk nu, zo'n paar kangoeroes rond zo'n babypoepke, dat ziet er toch gewoon cool uit!

5 jaar Klein Spook

Jawel, je hebt het goed gelezen. We bestaan vijf jaar! Tijd voor een feestje dus. Eentje met een kortingscode en veel facebookacties.

Vijf dagen feest

Op 9 mei 2011 ging onze webwinkel open. We voelen de kriebels in onze buik nog. Om dat te vieren geven we vijf dagen lang 10% korting op elke bestelling bij Klein Spook en Tante Rosa. Geef de kortingscode Kroon5 in en de korting wordt automatisch verrekend. De korting geldt enkel op de producten die momenteel voorradig zijn en is niet cumuleerbaar met andere kortingen. De actie loopt  tot woensdag 11 mei.

Heel veel Facebookacties

Vijf dagen feest. We zeiden het al. En dat vieren we niet alleen. Hou daarom de volgende dagen niet enkel onze Facebook, maar ook de Facebookpagina's van 't Een en 't AnderBioshop TurnhoutDe Kraamvogel, Mammies&PappiesVilla Kakelbont, Yomi&Loutje en Zonnehoed heel goed in de gaten. Een aantal van onze ondertussen - jawel! - 11 afhaalpunten. Klein Spook wordt een Beetje Groot Spook. Santé!

Wat zou jij doen met 20 miljard?

Regelmatig zien we bij Klein Spook marktanalyses passeren over de groei van de markt voor luiers. Een van de recentste rapporten geeft aan dat er tegen 2020 in heel de wereld 75 miljard dollar per jaar uitgegeven wordt aan luiers. 75 miljard dollar. Dat is veel. Dat soort bedragen zetten ons aan het denken. Wat als iedereen wasbare luiers zou gebruiken in plaats van wegwerp? Hoeveel kan de wereld dan extra besteden aan producten die wel duurzaam zijn?

Maar eerst even die 75 miljard dollar nuanceren: dat bedrag slaat niet alleen op wegwerp voor kinderen, maar ook op pampers voor volwassenen. En ook wasbare luiers zitten in dat bedrag. We nemen er even een recente studie bij die alleen de wereldmarkt voor wegwerpluiers voor kinderen in acht neemt. Die schat de totale besteding tegen 2020 in op 56 miljard dollar. Nog steeds geen kattenpis, ook niet als je dat omrekent naar euro: 49 miljard euro.

Hoeveel kan je besparen met wasbare luiers?

Wereldwijd zijn er gemiddeld per gezin 2 kinderen. Voor een eerste kind bespaar je ongeveer 400 euro als je wasbaar gebruikt ten opzichte van wegwerp. Wegwerpluiers kosten je 1300 euro aan luiers en vuilniszakken, wasbare luier rond de 900 euro, waskosten inbegrepen. 400 euro op 1300, dat is 30%. Voor een tweede kind geef je opnieuw 1300 euro uit als je volhardt in wegwerp. Kies je voor wasbaar, dan bespaar je ongeveer 700 euro, dat is al meer dan 70%. Anders gezegd: twee kindjes in de wegwerp, dat kost 2600 euro, twee kindjes in wasbaar, dat kost 1500 euro. Een besparing van ruim 40 procent. (Tip: je kan nog meer besparen door tweedehandsluiers te gebruiken, maar dat nemen we in deze berekening even niet mee).

Met andere woorden: in plaats dat we met ons allen 49 miljard euro uitgeven aan luiers, besteden we er nog maar 29 miljard aan. Jammer voor de aandeelhouders van de P&G’s en Ontex’en van deze wereld, maar stel je eens voor hoeveel beter we die 20 miljard euro zouden kunnen besteden. Aan duurzame kleren bijvoorbeeld. Of aan fair trade voeding. Wat zou jij doen met 20 miljard?