RSS

Blog berichten van '2014' 'september'

Bumgenius limited edition Spence and Marie

AHOY! Ze zijn er! Spence en Marie, de limited edition van Bumgenius. Enkel in de pocketluier versie v4. SPLASH! http://kleinspook.be/bumgenius-all-in-one-v4-snap-2

Nieuwste aanwinst: Klein Spook-fiets

Nee, het is voorbij. Het onopvallend en incognito rondfietsen in Gent. Iedereen die mij - of Klein Spook - kent, heeft het gezien als ik passeer. Dat was al met de roze fiets. Nu, het is een bedrijfsfiets, en er wordt naar gekeken, dus daar moeten we van profiteren, en dat lukt we met deze flashy fietstassen.

En - geloof me - net zoals met een baby'tje op stap, je hebt altijd een gespreksonderwerp op straat.

Slakkenkak, tofu en brandnetels

Een grappig artikel in The Guardian over nieuwe materialen waar textiel van kan gemaakt worden. Het produceren van textiel is namenlijk één van de meest vervuilende wereldwijd. Tijd dus om te denken aan alternatieven.

Zo kan je lezen dat slakken gekleurde stoelgang hebben als ze kleurstof eten. En van die stoelgang kan je garen maken, en van dat garen stof dus.

Hemden van brandnetels. Het doet aan het sprookje 'De Wilde Zwanen' van Hans Christian Andersen denken, maar er zou ook textiel van gemaakt kunnen worden. En het is zelfs anti-bacterieel. Echt iets voor wasbare luiers en maandverbanden.

http://www.theguardian.com/sustainable-business/sustainable-fashion-blog/2014/aug/19/nettles-tofu-snail-poo-sustainable-textiles?CMP=new_1194

Ook crèches UGent laten wasbare luiers toe

Na een proefproject van enkele maanden is bij de Kinderopvangdienst van UGent een positieve beslissing genomen. Ouders die wasbare luiers willen gebruiken in de crèches van UGent, kunnen dat doen, mits de luiers aan een aantal – nog vast te leggen – voorwaarden voldoen.

De crèches van UGent aanvaardden tot nu geen wasbare luiers. Frustrerend voor veel van hun (potentiële) klanten. Vooral ook omdat de verantwoordelijken van de crèches het motiveerden met een lijst van drogredenen.

Vorig jaar grepen Klein Spook en het Gents MilieuFront de aanstelling van de nieuwe rector aan om een briefschrijfactie op te zetten waarbij alle getroffen ouders de rector vroegen om het beleid te herzien, zeker omdat UGent promotie voerde met tal van ecologische initiatieven. Ook de andere Gentse gespecialiseerde webshops schaarden zich achter dat initiatief.

Onder druk van de rector werd begin dit jaar een proefproject opgestart, dat bedoeld was om de modaliteiten vast te leggen waaraan het gebruik van herbruikbare luier in de kinderopvang  moet voldoen. Op basis van dat proefproject werd nu beslist dat de kinderopvang van UGent in de toekomst de ouders de keuze zal laten voor gebruik van wegwerp- of herbruikbare luier. “Bij de keuze voor herbruikbare luier vragen wij dat het door de ouders gekozen product voldoet aan de voorwaarden die een verantwoord gebruik in een leefgroep waarborgen,” zegt de coördinator van de kinderopvang UGent. De exacte voorwaarden moeten nog opgesteld worden. “Deze werkwijze zal uiteraard gelden in alle kinderdagverblijven georganiseerd door Universiteit Gent , zowel de twee kinderdagverblijven in eigen uitbating als de vier kinderdagverblijven in uitbating door PPS-partner Partena Kinderopvang.”

Eerder was heel wat heisa ontstaan toen Partena besliste dat alle bij haar aangesloten crèches de wasbare luier moesten bannen. Onder druk van zowel de kinderdagverblijven zelf als de getroffen ouders, werd de maatregel al snel weer ingetrokken, en werd ook de belofte gedaan dat het verbod ook niet langer gold bij de crèches die Partena voor UGent uitbaat.

Nu UGent overstag gegaan is, zijn er nog maar weinig kinderdagverblijven die geen wasbare luiers toestaan. Meteen hebben deze hardnekkige tegenstanders ook enkele argumenten minder om bij hun verbod te blijven. 

Nu ook infosessies in Limburg

Op 30 september organiseert onze Limburgse consulente Joke onze eerste Limburgse infosessie. 

Wat zijn wasbare luiers? Hoe gaat dat in z’n werk? Wat zijn de voor- en nadelen? Is het iets voor jou? Welke modellen zijn er, zijn ze in katoen of ook in andere materialen? We beantwoorden al deze vragen tijdens de luierinfoavond van Klein Spook. Je krijgt er deskundige uitleg, je kan wasbare luiers bekijken en voelen, en je mag ze zelf testen op een pop. Inschrijven via joke@kleinspook.be

Afspraak op dinsdag 30 septbember van 20 tot 21.30 uur, bij Joke Brans thuis in de Russelbeekstraat 39 in 3590 Diepenbeek