RSS

Blog berichten van '2014' 'augustus'

Tante Rosa op Twitter

Gloednieuwe Tante Rosa twitter account aangemaakt. En deze keer niet al mijn gmail-contactpersonen gespamd #prestatie

https://twitter.com/tanterosaks

Koop die cup, niets dan voordelen

Superleuk filmpje dat aantoont waarom je de cup moet gebruiken, enfin la coupe menstruelle - 't is in het Frans  https://www.youtube.com/watch?v=mMJas1Uh33w

During menstruation, a girl can either use a tampon or a sanitary napkin. But there is another product that does not absorb the blood, but collects: the menstrual cup or cup. Sophie Rich made ​​a podcast for Madmoizelle where she explains why humor is passed to the cup giving the advantages and disadvantages. Pendant les menstruations, une fille peut soit utiliser un tampon hygiénique soit une serviette hygiénique. 

Partena komt terug op Pamper-beslissing

Een storm van protest van ouders die wasbare luiers gebruiken, heeft er Partena toe genoopt terug te komen op de beslissing om voortaan wasbare luiers te verbieden in zijn kinderdagverblijven. Het toelaten van wasbare luiers geldt bovendien ook voor de door Partena uitgebate crèches bij UGent waar wasbare luiers eerder al verboden werden.

Begin deze week ontketende een brief van Partena aan zijn kinderdagverblijven een golf van verontwaardiging. In de brief kondigde Partena aan dat wasbare luiers vanaf september verboden werden in de kinderdagverblijven in het Partena-netwerk, en dat verplicht overgeschakeld werd op luiers van het merk Pampers.

Tientallen luierouders klommen in hun pen en uitten hun ongenoegen bij Partena en via sociale media. Partena geeft nu toe dat ze te weinig rekening hield met de milieuvoordelen van wasbare luiers en dat vooral gekeken werd naar de efficiëntie die met uniformisering komt kijken. En wellicht heeft Partena zelf ook nog eens zijn missie en waarden bekeken waarin waarden als duurzaam ondernemen, maatschappelijke verantwoordelijkheidszin, interesse in maatschappelijke evoluties, een verruimde en open blik beleden worden.

“Wij vinden het belangrijk om te luisteren naar onze klanten, we hebben het volle begrip voor ouders die voor wasbare luiers kiezen, en we vinden het milieuaspect ook belangrijk” meldde Partena-directielid Joeri Staessen zelf op Facebook. “En daarom komen we terug op onze beslissing. Herbruikbare luiers worden wel degelijk toegelaten binnen Partena Kinderopvang.”

Via een tweet aan @kleinspook bevestigde Staessen trouwens dat het toelaten van wasbare luiers ook geldt voor de crèches die Partena samen met UGent uitbaat. Het verbod op wasbare luiers bij UGent was al langer een doorn in het oog van iedereen die begaan is met het milieu. Eerder dit jaar dwong een briefschrijfactie naar de nieuwe rector er UGent al toe schoorvoetend een proefproject met wasbare luiers toe te laten, nu is het verbod op wasbare luiers er in één klap opgeheven.

Het spreekwoord zegt dat alleen dwazen nooit van mening veranderen. Partena heeft veel wijsheid betoond door zo snel naar zijn klanten te luisteren. 

Partena verbiedt wasbare luiers

Zoals je wellicht gehoord hebt, is er wat tumult ontstaan over de recente beslissing van Partena om Pampers te verplichten in hun 22 kinderdagverblijven en bij de aangesloten onthaalouders. Wasbare luiers worden verboden. Dat vinden wij onbegrijpelijk en totaal niet kunnen. Daarom werd deze facebookgroep opgericht door Kaat Nelles. Laten we met zijn allen lid worden van de groep en zo een signaal geven aan de beslissingnemers bij Partena. https://www.facebook.com/groups/334573626718558/?notif_t=group_added_to_group

Geeft jouw gemeente nog geen subsidies voor wasbare luiers? Stuur een brief.

Meer dan 130 Vlaamse gemeenten - of 43% - geven subsidies aan ouders die voor hun kinderen wasbare luiers aankopen. Logisch, de voordelen zijn duidelijk. Wegwerpluiers maken 8% van de afvalberg uit. Door gezinnen aan te sporen herbruikbare luiers te gaan gebruiken, wordt die afvalberg alleen maar kleiner. Beter voor het milieu, en voor de gemeentekosten. Bovendien is het een financiële hulp voor jonge ouders. Herbruikbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers. 

Geeft jouw gemeente nog geen subsidies? Dan moet je het misschien eens vragen. Stuur een brief naar het schepencollege. Klein Spook heeft een standaardbrief gemaakt die je gewoon kan overnemen. Enkel de tekst in het roze moet je personaliseren. Stuur een mailtje naar elisabeth@kleinspook.be en we sturen je de standaardbrief door.

Als we met zijn allen brieven schrijven, kunnen de gemeentebesturen dat niet negeren.

Wasbaar maandverband als je werkt, hoe doe je dat?

Oké, je gaat voor wasbaar maandverband. Maar hoe doe je dat praktisch als je werkt? Wat doe je dan met die vuile verbanden gedurende de dag.

Heel simpel: je vouwt ze toe en klikt ze vast met de drukknopjes net als een envelopje, zoals op de foto hiernaast. Dat pakketje stop je dan in een waterdicht transportzakje. Dat zakje is waterdicht, kan meegewassen worden indien nodig en heeft vaak twee zakjes waardoor je er zowel de propere als vuile maandverbanden in kan stoppen.

Eenmaal thuis kan je kiezen of je ze droog of nat bewaart vooraleer je ze wast. Droog stop je ze in een grotere wetbag. Nat kan je ze in een emmertje stoppen, waar je elke dag vers water in doet. In ieder geval moet je de maandverbanden eerst koud spoelen vooraleer je ze in een warme wasmachine stopt. Dat kan door ze te spoelen onder de kraan, door ze te laten weken in wat water of door een koude voorwas te programmeren op je wasmachien. Anders gaan de bloedvlekken er niet uit.

Maar het kan dus zeker, wasbaar maandverband op je werk. Even makkelijk als wegwerp. 

Hoe gebruik ik luiers in de opvang?

Thuis gooi je de gebruikte luiers in een emmer, eventueel met wat water er bij om ze alvast te laten weken. Natuurlijk worden de luiers in een crèche of bij de onthaalmoeder niet in water gezet, je kan moeilijk ’s avonds met een emmer aan je fietsstuur of met een emmer in de bus huiswaarts gaan. Voor het transport van de vuile luiers gebruik je een luiertransportzak. Dat is een waterdichte zak die hier speciaal voor gemaakt is. In diezelfde zak neem je ’s ochtends ook de schone luiers mee naar de opvang.

Om het de verzorgers in de crèche makkelijk te maken, stel je vooraf al de luier samen: je brengt de inlegger en het papieren vliesje al aan in de luier en je vouw die op. Dat maakt het lekker makkelijk voor het personeel in de opvang. Het is voor hen niet doenbaar indien je luiers, inleggers en inlegvliesjes allemaal maar op een hoopje gooit. Als je je luiers al samenstelt en in het vakje van je kindje legt, hoeven ze de luiers voor gebruik maar uit dat vakje te halen om je baby te verschonen.

In de opvang gooien ze de vuile inlegvliesjes weg, de rest van de luier stoppen ze in de transportzak. Zo hoef je ’s avonds enkel die luiertransportzak mee te nemen (en je kindje, natuurlijk). Thuis laat je de luiers ofwel liggen in de luiertransportzak tot je voldoende luiers hebt om een wasmachine te vullen, ofwel gooi je de vuile luiers in een emmer met water.

Je koopt best een viertal luiertransportzakken als je kindje voltijd naar de opvang gaat. Je kan deze zakken ook telkens meewassen met de luiers.

En dan nog iets, niet onbelangrijk. Niet alle onthaalouders of crèches willen wasbare luiers gebruiken. Als ze dat toch willen, verdient dat zeker een pluim. Apprecieer hun toewijding. Mocht het toch een fout lopen, probeer het op een positieve manier bespreekbaar te maken. Want zij zijn wel die topmensen die elke dag voor je grootste schat zorgen. En soms verdienen ze wel wat geduld.

Facebookactie: win een Rumparooz wetbag

Tijd voor een nieuwsbriefactie. Word fan van onze facebookpagina, like dit bericht en maak kans op een Rumparooz wetbag in kleur/print naar keuze.http://kleinspook.be/rumparooz-wetbag. Maandag 25 augustus maken we de winnaar bekend. En vanaf 100 likes, geven we een extra wetbag weg.

Nieuwe print voor Imse Vimse

Nieuw printje Imse Vimse inlegkruisjes, maandverbanden en nachtverbanden. Orbit is de naam. Aangenaam. http://tanterosa.be/imse-vimse-maandverbanden

De maandverbanden van Imse Vimse zijn gemaakt in biokatoen. Ze zijn zeer aangenaam in gebruik. Onze favoriet prijs-kwaliteit.

En heb je ook al de startpakketten eens bekeken. Een set met 3 inlegkruisjes, 6 maandverbanden, 3 nachtverbanden, vlekkenzeep, transporzakje en wetbag.  

http://tanterosa.be/imse-vimse-startpakket

Oja. En voor wie erover twijfelt: de printkant komt dichtst bij jou. De witte kant naar je slipje toe.

De luier lekt, wat is de oorzaak en wat zijn mogelijke oplossingen?

Er zijn verschillende soorten lekken. Hoe dan ook, is het niet de bedoeling. Er loopt iets fout en daar is altijd iets aan te doen. Gelukkig maar. Vaak met behulp van een eenvoudige inlegger.

De luier absorbeert niet voldoende

In bijna alle gevallen als er lekken zijn, is het omdat de luier niet voldoende absorbeert. Het zijn de inlegger en de luier die het vocht moeten absorberen. Het overbroekje is enkel een buffer die ervoor zorgt dat de vochtige luier de kleren niet nat maakt. Dus meestal is een probleem van lekkage op te lossen met een extra inlegger. Door een goede absorberende inlegger te gebruiken, wordt meer vocht opgenomen door die inlegger en heb je minder kans op lekken.

Soms absorbeert de luier niet goed meer doordat de luier gewassen werd met wasverzachter of omdat er zeepresten of urinerestjes in de luier blijven hangen. Dan kan het helpen om de luier te strippen. Hier lees je daar wat meer over.

Het overbroekje houdt niet genoeg tegen

Ook overbroekjes kan je strippen. Zo kan je ook hier zeep- en urinerestjes verwijderen. En door het overbroekje zeer warm te wassen, smelt de coating waardoor eventuele dunne plekjes weer mooi glad worden. In dat geval mag je het overbroekje ook in de droogkast steken. Normaal raden we dat af (het is niet goed voor het milieu), maar om de coating wat te laten smelten, is het wel goed.

Soms past het overbroekje niet goed aan. Is ze te wijd bijvoorbeeld aan de beentjes. Dan kan een los steekje wonderen doen. Door het met een los steekje de beenopening aan te passen, kan je het overbroekje beter aanpassen. Na een poosje kan je het steekje weer los maken, als het niet meer nodig blijkt.

Wollen overbroekjes

Meer informatie over het waterdicht maken van wollen overbroekjes, vind je hier.

Wat is druklekkage?

Met druklekkage bedoelen we dat de lekken knal door de luier gaan. Het overbroekje voelt vochtig aan. Dat gebeurt vaker bij all-in-ones. Ook hier is de oplossing veelal een extra inlegger. Of strippen.

Nieuwe luiers lekken

LET OP: het is heel belangrijk om nieuwe luiers minstens twee keer, beter nog drie keer voor te wassen. Luiers die niet voorgewassen zijn, absorberen niet goed. Denk maar aan nieuwe badhanddoeken. Ook zij drogen maar goed af als ze eerst een paar keer meedraaiden in de wasmachine. 
Een makkelijke tip: laat je nieuwe luiers 24 uur - of beter nog 48 uur - weken in een emmer water. En was ze daarna mee met gelijk welke was. Door het lange weken, zullen ze stukken beter absorberen. De temperatuur van het water doet er niet toe.

21 september is Biolicious in Gent

Het schooljaar komt in zicht, en ook wat beursplannen. Zo nemen we op zondag 21 september deel aan Biolicious in het ICC in Gent. Het is een sfeervolle en toffe beurs voor bio-, eco, natuurlijke, duurzame en groene producten én een gezonde leefstijl. Als extraatje geven we nog deze reductiecode BL14EXPO mee die je bij registratie op www.bio-licious.be (knop rechts boven “bestel uw tickets”) kan ingeven om te genieten van een korting op het toegangsticket.

En we nemen wel wat spullen mee, maar van alles maar 1 exemplaar. Als je iets specifiek wil zien, laat het ons dan zeker weten. Ook bestellen en daar afhalen kan natuurlijk.

Cheecky wipes: handig? JAAAA!!!

En dat Mona een enthousiaste mama is, dat is duidelijk. En fan van de cheeky wipes. We like! Lees haar ervaringen op Mona's Blog

Afhaalpunten in Mortsel en Schuiferskapelle

Wist je dat je de bestellingen niet enkel kan laten opsturen of bij ons thuis oppikken, maar dat je ze ook kan oppikken bij Mammies&Pappies in Mortsel, bij 't Eén en 't Ander in Schuiferskapelle of in de Bioshop in Turnhout. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het afhaalpunt in Mortsel iets populairder is dan die in het landelijke Schuiferskapelle bij Tielt, maar toch...

Betalen met ecocheques ter plaatse gaat niet. We werken met verschillende kassa's. Wil je toch met ecocheques betalen? Geen probleem. Stuur ze ons (aangetekend) op en zodra ze hier bij Klein Spook arriveren gaat je pakket richting afhaalpunt. We verzenden elke donderdag.

Drie vooroordelen over wasbare luiers

Te lezen op Mona's Blog

reviews: leren van ervaringen

Op onze nieuwe sites kan je nu ook reviews schrijven. Leuk om de ervaringen van anderen te lezen, zoals hier bijvoorbeeld. http://kleinspook.be/disana-wollen-overbroekje-blauw