RSS

Blog berichten van '2014' 'december'

Partena laat vanaf 1 januari wasbare luiers toe

De kogel is dan eindelijk door de kerk. Sinds Partena eind augustus liet weten dat het dan toch wasbare luiers zou toestaan in zijn kinderdagverblijven, was het wachten op een aanpassing van het huishoudelijk reglement. Partena legt momenteel de laatste hand aan een addendum aan zijn huishoudelijk reglement dat een aantal regels vastlegt voor het gebruik van wasbare luiers.

Eind augustus ontstond op de sociale media heel wat deining nadat bekend raakte dat Partena in zijn nieuwe huishoudelijk reglement wasbare luiers verbood en aankondigde alleen nog maar wegwerpluiers van het merk Pampers te zullen gebruiken. Heel snel haalde Partena bakzeil om de gemoederen te bedaren.

Het duurde echter een hele poos eer het addendum aan het huishoudelijk reglement afgewerkt werd en intussen bleven jonge ouders bij hun kinderdagverblijf op een onbegrijpelijke njet stuiten. Om zijn reglement op te stellen, trok Partena lessen uit het proefproject met wasbare luiers dat afgelopen jaar in de kinderdagverblijven van UGent liep.

Het addendum aan het huishoudelijk reglement is vanaf 1 januari van kracht en legt een aantal voorwaarden op. Zo mogen alleen luiers gebruikt worden die goed aansluiten, die sluiten met velcro of drukknopjes en wordt van de ouders ook verwacht dat ze iedere dag een transportzak met ritssluiting meebrengen voor de vuile luiers, en dat ze er voor zorgen dat er altijd voldoende voorraad (10 stuks) aan wasbare luiers beschikbaar is. De ouders zullen ook een afvalvergoeding moeten betalen, iets wat ook voor wegwerpluiers geldt.

Ook bij UGent wordt gewerkt aan een huishoudelijk reglement opgesteld, dat in grote lijnen dezelfde voorwaarden hanteert. Wanneer dat nieuwe reglement van kracht wordt, is nog niet duidelijk.

Nu Partena en UGent beiden wasbare luiers toelaten in hun kinderdagverblijven, blijft het aantal crèches dat zich verzet tegen herbruikbare luiers, verder afnemen.