RSS

Blog berichten van '2014' 'november'

Nederlandse ouders willen massaal aan de wasbare luier

In het Nederlandse Hengelo hebben jonge ouders zich massaal ingeschreven voor een proef met wasbare luiers. Daardoor zag de gemeente zich genoodzaakt de proef uit te breiden van 30 testgezinnen naar 50. Liefst 140 gezinnen meldden zich aan.

Hengelo stopte afgelopen zomer met het gescheiden inzamelen van wegwerpluiers. Dat leverde namelijk geen milieuwinst op en was bovendien duur. Daarom wil Hengelo ouders nu laten overschakelen op herbruikbare luiers, om zo het volume aan afval te verminderen. Hengelo hoopt het volume aan restafval bij deze gezinnen meer dan te halveren. Volgens berekeningen veroorzaakt een gezin zonder kinderen in de luiers tussen 300 en 400 kilo restafval per jaar. Per kind dat wegwerpluiers draagt, komt daar 500 kilo per jaar bij. Een grote kost voor de gemeente.

Begin januari start een proef waarin gezinnen gratis wasbare luiers krijgen om uit te testen. De ouders moeten wel zelf voor het wassen zorgen.

Binnen de week hadden ruim 140 gezinnen zich aangemeld en besloot de gemeente de proef uit te breiden tot 50 testgezinnen.

Als de ouders straks starten met wasbare luiers, krijgen ze ook verder ondersteuning. Zo kunnen ze onder meer ervaringen en tips uitwisselen via Facebook. 

Wegwerpluiers? Weg ermee, zegt rapport

“Het overschakelen van wegwerpluiers naar milieuvriendelijke stoffen luiers en biologisch afbreekbare luiers is een verplichting voor alle luierproducenten.” Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeksorganisatie Allied Market Research in een rapport over de evoluties in de luiermarkt. Het rapport verwijst verschillende keren naar de nefaste invloed van wegwerpluiers op het milieu. Leuk dat ook neutrale bronnen nu aangeven dat onze wegwerpmaatschappij zijn limieten bereikt heeft. 

In zijn rapport schetst Allied Marketing Research een beeld van de luiermarkt tot het jaar 2020. Alles samen zal in het jaar 2020 bijna 60 miljard dollar uitgegeven worden aan luiers, waarvan 63% aan wegwerpluiers. Een lucratieve markt, maar de traditionele luierproducenten staan toch een paar verrassingen te wachten als ze het rapport lezen. De onderzoeksorganisatie legt regelmatig de vinger op de zere wonde van wegwerpluiers:

  • ze veroorzaken een massa afval door de miljarden luiers die ieder jaar weggegooid worden
  • ze vergaan maar traag, waardoor de afval lang op het milieu blijft wegen
  • ze zijn een aanslag op het milieu door het gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen. Het rapport verwijst hier onder meer naar 10 kilo chloor en 25 kilo petroleum per kind per jaar
  • ze bevatten giftige chemicaliën die een gezondheidsrisico vormen (onder meer xyleen en tolueen – oplosmiddelen waarvan bewezen is dat ze schadelijk zijn voor de voortplanting)

Omwille van al die redenen voorspelt Allied Market Research dat er strengere regels gaan komen voor de productie van wegwerpluiers.

Alternatieven noodzakelijk voor de huidige wegwerpluier

Het onderzoeksbureau ziet twee evoluties: enerzijds zullen de luierproducenten zich genoodzaakt zien over te schakelen op biologisch afbreekbare luiers, anderzijds zullen de hoge kostprijs van wegwerpluiers er voor zorgen dat meer mensen overschakelen naar wasbare ‘stoffen’ luiers. En dan gelooft Allied Market Research dat bij de herbruikbare luiers vooral de voorgevormde luiers populair zullen worden.

Dat wasbare luiers al een tijd aan een opmars bezig zijn, merken we dagelijks aan de massa mensen die interesse tonen voor dit milieuvriendelijk alternatief voor wegwerp. Dat deze visie zich nu ook officieel begint te uiten in marktonderzoeken, betekent een extra steuntje in de rug van iedereen die met ons welzijn begaan is. 

Nu ook afhaalpunt in Turnhout

Wist je dat je de bestellingen niet enkel kan laten opsturen of bij ons thuis oppikken, maar dat je ze ook kan oppikken bij Mammies&Pappies in Mortsel, bij 't Eén en 't Ander in Schuiferskapelle of in de Bioshop in Turnhout. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat het afhaalpunt in Mortsel iets populairder is dan die in het landelijke Schuiferskapelle bij Tielt, maar toch...

Betalen met ecocheques ter plaatse gaat niet. We werken met verschillende kassa's. Wil je toch met ecocheques betalen? Geen probleem. Stuur ze ons (aangetekend) op en zodra ze hier bij Klein Spook arriveren gaat je pakket richting afhaalpunt. We verzenden elke donderdag.

Bedplassen. Welke luier kiezen?

De meeste kindjes zijn overdag ‘ongeveer’ droog tegen dat ze naar school gaan, in België op 2,5 jaar, in Nederland als ze vier zijn. Maar bedplassen tot zes jaar is zeker geen uitzondering. En ook nog grotere kinderen hebben soms ’s nacht last van een nat bed.

Het is dan zeker aan te raden om herbruikbare luiers te gebruiken. Het voordeel ten opzichte van wegwerpluiers is dat je er nog een extra goede absorberende inlegger kan in doen. Dat zorgt voor extra absorptie. Daardoor heb je minder snel lekken. En je kan ze wassen waardoor je er maar een aantal nodig hebt. Veel beter voor het milieu. 
Bovendien voelen wegwerpluiers veel droger aan, waardoor je kind geen last heeft van een natte luier en misschien minder rap geneigd is om naar het toilet te gaan om te plassen. Met een herbruikbare luier, voelt je kind veel beter dat het geplast heeft. Goed in het bewustwordingsproces.

Welke luiers kan je gebruiken?

Er zijn klassiek voorgevormde luiers voor kindjes tot 23 kg. Het is aan te raden om daar ’s nachts nog een extra inlegger in te stoppen. Grotere kinderen hebben meestal ook grotere plassen. Voor kindjes tot 20 kg hebben we een nachtluier. Dank zij verschillende lagen bamboe of hennep absorberen die luiers bijzonder goed. Voor overdag zijn die luiers wat dik, maar voor ’s nachts zijn ze ideaal. Ze bestaan in hennep of in bamboe.

Nieuw in ons assortiment zijn de nachtluiers van Piriuki. Dit zijn all-in-ones die wel goed zijn voor de nacht. Dat komt door de binnenkant van charcoal microvezel in combinatie met een supergoede booster. 


Welk overbroekje?

In PUL
Makkelijk in gebruik zijn de overbroekjes in PUL, een lichte, synthetische stof die waterdicht is, maar toch ademend. Doordat de luier ’s nacht heel erg nat wordt, is het aangewezen om ook het overbroekje na elke nacht te wassen. Ook al om de plasgeur er uit te krijgen. Je hebt dus evenveel overbroekjes als luiers nodig.
o De PopoWrap XL is een zeer goed overbroekje voor kindjes tot 20 kg 
o Of anders de Lulu Nature Boxer XL tot 20 kg

In wol
Voor ’s nachts is het wollen overbroekje wel een aanrader. Als het goed behandeld is met lanoline laat het niets van vocht door. Het regelt de temperatuur: warm in de winter, fris in de zomer én het is zelfreinigend waardoor die doordringende urinegeur er niet in blijft hangen. Je kan het wollen overbroekje dan ook meerdere nachten na elkaar gebruik zonder tussendoor te wassen. Mogelijkheden zijn:
o Wollen overbroekjes Disana XL
o Wolwikkels Disana XL Hét beste overbroekje voor ’s nacht. Doordat het broekje al vervilt is, is het zeer degelijk.

Bestaan er ook oefenbroekjes voor bedplassers?

Kindjes die overdag zindelijk zijn, willen dat ’s nachts ook wel. Hoewel ze nog regelmatig een accidentje hebben, is het handig dat ze toch zelf hun luier makkelijk kunnen uit- en aandoen als ze toch ’s nachts voelen als ze naar het toilet moeten. Dan is een optrekbroekje ideaal. Zo kan je de oefenbroekjes van Bumgenius gebruiken en daar verschillende goed absorbernde inleggers instoppen, zoals de stay-dry inleggers van Bumgenius. 

Hoeveel luiers heb ik nodig?

Wanneer je start met wasbare luiers, moet je een pakket samenstellen waarin alle onderdelen voorhanden zijn, dus zowel de luiers zelf als overbroekjes, inleggers en papieren inlegvliesjes. Je koopt er daar minstens genoeg van om pas om de drie dagen te moeten wassen.

Luiers

Dat betekent dat je minstens 18 luiers nodig hebt, of misschien zelfs 25 tot 30 om wat meer comfort te hebben en niet telkens tegen de limiet van je aantal propere luiers te moeten wassen.

In de praktijk raden wij 24 luier aan. Op die manier moet je om de drie dagen wassen. Gemiddeld gebruik je zes luiers per dag. Pasgeboren hebben dagelijks acht vuile luiers.

  • Na dag 1 heb je 6 vuile luiers.
  • Na dag 2 heb je 12 vuile luiers.
  • Na dag 3 heb je 18 vuile luiers en doe je ze in de wasmachine.
  • Dag 4 gebruik je je laatste 6 luiers.

Bij pasgeboren kindjes was je op die manier om de twee dagen. Maar in die periode was je sowieso meer. En de luiers kan je makkelijk meewassen met lakentjes, tetradoeken, slabbetjes, handdoeken...

Als je luiers hebt die niet meegroeien met je kindje, zal je die in verschillende maten moeten kopen. Meestal heb je met twee maten voldoende, soms drie. Dat hangt af van het merk waarvoor je kiest.

Inleggers

Als je luiers hebt in een materiaal dat minder goed absorbeert, koop je meteen ook evenveel inleggers als je luiers koopt, dus minstens ook achttien, maar liefst meteen een stuk of 25. Handig is ook om maar meteen een drietal nachtinleggers te kopen, voor extra absorptie wanneer je kindje langer doorslaapt.

Let op: in heel veel luiers zit er standaard al een extra inlegger

Overbroekjes

Overbroekjes heb je minder nodig, daarvan mag je er van uit gaan dat je er maar twee of drie gebruikt per dag. Dat betekent dat je voldoende hebt aan een zestal overbroekjes. Die zal je uiteraard ook in verschillende maten moeten kopen. Dit geldt natuurlijk niet als je kies voor all-in-one luiers waar de overbroekjes al in vervat zitten.

Inlegvliesjes

Een laatste onderdeel in je pakket zijn de papieren inlegvliesjes. Die koop je in dozen of rollen van 100 vellen. Bij je eerste aankoop kan je best meteen een paar van die dozen of rollen kopen. Je mag ervan uit gaan dat je een 100-tal velletjes per maand zal gebruiken.