RSS

Blog berichten van '2014' 'oktober'

Wasbaar maandverband. Wat is dat precies?

Heel simpel, dat is maandverband dat je niet na elk gebruik moet weggooien, maar telkens kan wassen. Het bestaat in verschillende maten en materialen. Veel gebruikte materialen zijn katoen, bamboe en microvezel. Onderaan of tussen de stof genaaid zit er bijna altijd nog een synthetische PUL-laag. Die houdt het vocht tegen, maar is toch ademend. Stoffen maandverband wordt meestal op zijn plaats gehouden met drukknopjes die onder het slipje door vastgeklikt worden. 

Waarom kiezen voor herbruikbaar maandverband?

Omdat wasbaar (of herbruikbaar) maandverband gemaakt is van natuurlijke materialen, heb je minder kans op irritatie. Het voelt gewoon aangenamer aan. Bovendien is het doordat het ademend is ook hygiënischer. Minder een broeihaard van bacteriën. En ... niet onbelangrijk: minder kans op ongename geurtjes. 

Het is beter voor het milieu. Je moet het niet telkens weggooien. Waardoor er minder afval is. En het moet ook niet elke keer opnieuw geproduceerd worden, wat de CO2 uitstoot aanzienlijk vermindert. 

Het is goedkoper. Je hebt wel een startinvestering, maar die investering win je snel terug. 

Praktisch: hoe gebruik je wasbaar maandverband?

Eigenlijk op dezelfde manier als dat je wegwerpmaandverband gebruikt. Alleen gooi je het niet na elk gebruik weg, maar was je ze. Als je thuis bent, week je de vuile maanverbanden in een emmer met koud water. Als je niet thuis bent, stop je de maandverbanden in een waterdicht transportzakje. Je doet best de drukknopjes toe met de vuile kant naar binnen, zodat je zeker geen vlekken maakt. 

Hoe lang gaat wasbaar maandverband mee?

Gemiddeld gaan de maandverbanden zo'n 5 tot 10 jaar mee. De maandverbanden verslijten sneller als je een wasverzachter en een droogkast gebruikt. 

Hoeveel wasbare maandverbanden heb je nodig?

Dat is natuurlijk anders van vrouw tot vrouw, afhankelijk van het bloedverlies en de duur van de menstruatie, maar gemiddeld gebruiken vrouwen tussen de 10 en de 15 maandverbanden per cyclus. Kijk eens hoeveel wegwerp je gebruikt. Je gebruikt per dag evenveel wasbare en dan bedenk je maar hoe vaak je wil wassen. Als je lang je menstruatie hebt, is het wel zinvol om ze tussendoor eens te wassen.

Kan je het ook gebruiken bij lichte incontinentie of urineverlies?

Absoluut. Veel vrouwen hebben bijvoorbeeld na de bevalling last van de bekkenbodemspieren en van licht urineverlies. Een stoffen maandverband is dan zeker aangenamer dan een wegwerpmaandverband.

Geef eens een cup party

Laten we eerlijk wezen. Er bestaat nog heel wat taboe rond de wasbare maandverbanden en menstruatiecups. Onlangs nog op de facebookpagina van het vrouwenblad Flair, waar je toch wel eens 'eikes' als reactie krijgt (hoewel het onderwerp 66 keer gedeeld werd en er 134 reacties kwamen, waarvan de meerdeheid positief). We merken dat ook als we op een beurs staan. Mensen pakken zeer enthousiast de kleurige cupjes vast en zetten ze dan rap weer terug als ze horen waarvoor het dient. Tot je wat uitleg geeft. Dan zijn ze eigenlijk vrij snel overtuigd. "Maar enfin, dat valt precies wel nog mee. Eigenlijk ook wel proper. En makkelijk." Je moet het eens gezien hebben dus.

Daarom ook dat we aanraden om eens een infosessie te volgen. Of - nog leuker - zelf een cup party bij je thuis te organiseren. Breng een tiental vrouwen en meisjes samen, voor een gezellig avondje cuppen. Een consulente van Tante Rosa wijdt je in in de geheimen van wasbaar maandverband, inlegkruisjes en menstruatiecups. Je mag alles eens betasten en bevoelen en ondertussen ongeneerd vragen stellen. Het wordt sowieso een leuke avond. En die schrik voor dat cupje ben je zo kwijt.

Al eens aan wasbaar gedacht

Een vrouw gebruikt in haar leven gemiddeld 16.800 maandverbanden en tampons.  Vrouwen veroorzaken zo 125 tot 150 kg afval. De tampons en maandverbanden zijn gemaakt van cellulose en een ‘superabsorber’, een chemisch middel op basis van petroleum. Zeer vervuildend allemaal. Veel vrouwen reageren allergisch op de zeer-goed absorberende spullen. Bovendien geven ze er heel veel geld aan uit.

Het kan ook anders

Gelukkig bestaat er een alternatief: wasbaar maandverband en menstruatiecups. Het is goedkoper, geeft geen irritatie, is beter voor het milieu en ze zien er – echt waar - eigenlijk wel leuk uit. Geen duffe geitenwollensokkenspullen meer. Opmerkelijk is dat vooral jonge twintigers steeds meer gewonnen zijn voor de menstruatiecup. Goedkoop, handig op kot of op kamp of als je een verre reis maakt. En veel hygiënischer. Ook bij sporters is de cup zeer populair. 

Tante Rosa

Onze website tanterosa.be is gespecialiseerd in wasbaar maandverband en menstruatiecups. In onze webshop verkopen we natuurlijk de producten, maar we geven ook veel uitleg op de site en tijdens infosessies. Er worden ook ‘cup-parties’ georganiseerd waarbij een consulente van Tante Rosa uitleg geeft aan een groep meisjes of vrouwen. 

Wollen longies weer op voorraad

Ik had het beloofd: veel tralalala als de wollen longies weer binnenkwamen. Awel, na maanden wachten: 't is zover. We hebben terug lange wollen overbroekjes en dat in 5 maten en 4 kleuren. http://kleinspook.be/mam-wollen-longies. Later deze maand komt er naast de amandel-bruine, blauwe, golden bee en paars ook nog zilvergrijs bij. 

Deze wollen longies zijn van MaM, het finse bedrijf Mamidea in hun lijn ManyMonths. Omdat je deze ecologische producten vele maanden kan gebruiken. Je moet dus minder snel een nieuwe maat voor je kleintje kopen.

Waarom zijn we er zo zot van, van deze longies? Omdat ze zo mooi zijn, zo écht. Goed gemaakt en afgewerkt en heerlijk handig. Het is een wollen overbroekje met lange pijpjes en een hele hoge romp. Daar hoef je geen gewone broek meer over. Het is overbroekje en broek in één. Maar door de hoge romp hoeft er ook geen body meer over. 

Maar ook als je ze niet als overbroekje gebruikt, zijn ze heerlijk. En ik hoor dat ze ook bij BZC (BabyZindelijkheidsCommunicatie) een toppertje zijn. Hier lees je meer over BZC: http://kleinspook.be/article/wat-is-bzc-babyzindelijkheidscommunicatie