RSS

Blog

Filmpje: Wat is een niet-voorgevormde wasbare luier

Sofie De Middelaer van Tussen dromen en Leven vertelt wat een niet-voorgevormde wasbare luier is.

 

 

 

Welkom Yoke, onze nieuwe Brugse

Yoke Bondeel, consulent Klein SpookElke Dekempe is onlangs gestopt bij Klein Spook als consulente (wat niet wil zeggen dat ze geen ambassadeur meer is van de wasbare luiers). Yoke Bondeel uit Oedelem vervangt haar. Ze is mama van twee dochters (°2015 en °2019) en een zoon (°2017)

Waarom duurzaam? De keuze voor wasbaar vinden wij organisch en logisch, net zoals vele andere low-impact beslissingen die we dagelijks nemen in ons gezin.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Bij de geboorte van ons eerste dochter zijn we gestart met totsbots bamboozle en flexitots. Duurzame luiers die ondertussen al enkele luierkontjes hebben gediend. Overbroekjes van popolini, totsbots en rumparooz met velcro. Bij uitstapjes en in nood gebruiken we ook een hydrofiel luier met bamboe inlegger. Een luierwas in de zon kunnen ophangen, geeft ons altijd een voldaan en gelukkig gevoel.

Waarom consulente bij klein spook? Bij de oprichting van een ecologisch kinderopvanginitiatief (Groene Hazelaar) merk ik dat er nog veel ouders met vragen zitten over duurzame alternatieven. Na heel wat vrienden en familie te motiveren, ben ik enthousiast om ook jonge (groot)ouders te inspireren en informeren over de eindeloze pluspunten van wasbare luiers.
 
 
Hier kan je alle consulenten leren kennen
Welkom terug Noemie

Klein Spook NoemieKijk eens, wie er na een korte pauze terug consulent is bij Klein Spook en Tante Rosa: Noemie Weytens uit Waregem. Ze is mama van Alina (°2013) en Cesaar (°2017) en een zeer ervaren wasbare luier gebruiker en consulent. Zo blij haar terug in ons team te hebben.

Waarom duurzaam? Omdat het voor mij juist de vraag is, waarom niet? Het is logisch omdat duurzaam volledig overeenstemt met mijn gevoel en intuïtie.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Gestart bij Alina op 9 maand met pocketluiers overdag en 's nachts Lulu dodo met Popowrap overbroekje. Overdag zindelijk op 22 maand en 's nachts zindelijk op 4,5 jaar. Cesaar gestart op 3 dagen, nu gebruik ik Milovia met 1 inlegger en 's nachts Anavy luier met Popowrap overbroekje. 

Waarom consulente bij Klein Spook? Om nog meer ouders kennis te laten maken met wasbare luiers en hen bijstaan in de voor hun juiste keuze te maken. Omdat ik graag op die manier een steentje bijdraag aan het milieu.

Mailnoemie@kleinspook.be 

Maak kennis met al onze consulenten.

WIN HERBRUIKBARE RIETJES

Real Nappy Week Klein SpookWIN HERBRUIKBARE RIETJES

Vertel hieronder wat je al doet voor het milieu en maak je inspanningen nog mooier met een setje herbruikbare rietjes. Wie weet win jij het wel. Morgen maandag maken we de winnaar bekend

https://kleinspook.be/herbruikbare-rietjes

WIN EEN WOLLEN DEKENTJE

Real Nappy Week Klein SpookWIN EEN WOLLEN DEKENTJE

Weekend. Hopelijk wat rust. Voor jou en je baby’tje. Post op onze Facebookgroep ‘Klein Spook/Tante Rosa babbeltjesgroep’ https://www.facebook.com/groups/kleinspookbabbelgroep/  een foto van je slapende kindje en maak kans op een wollen dekentje van Disana.

Morgen zondag maken we de winnaar bekend.

https://kleinspook.be/disana-wollen-deken

Een Take5Net bij elke bestelling vandaag

Real Nappy Week Klein SpookBIJ ELKE BESTELLING GRATIS

Vrijdag Marktdag hier in Gent. Bij elke bestelling die op vrijdag 26 april wordt geplaatst, geven we een gratis Take5Net.

https://kleinspook.be/take5nets

WIN EEN NEWBORNLUIER

Real Nappy Week Klein SpookWIN EEN NEWBORNLUIER

Ben je zwanger en overtuigd van wasbaar? Maak een foto van je zwangere buik of baby-op-komst spulletjes en maak kans op een Bamboolik minimi pocketluier. Post je foto op onze Facebookgroep ‘Klein Spook/Tante Rosa babbeltjesgroep’. https://www.facebook.com/groups/kleinspookbabbelgroep/

Morgen donderdag maken we de winnaar bekend.

https://kleinspook.be/bamboolik-pocket-bamboo-duo-minimimi

BIJ ELKE BESTELLING GRATIS een Cheeky Wipes wetbag + 2 wipes

Real Nappy Week Klein SpookBIJ ELKE BESTELLING GRATIS

Onder het mom: nooit genoeg Cheeky Wipes - je gebruikt die doekjes echt voor álles – krijg je bij je bestelling van vandaag 24 april een wetbag met 2 gekleurde wipes

https://kleinspook.be/cheeky-wipes-wetbag

WIN EEN FLES WASMIDDEL

Real Nappy Week Klein Spook WIN EEN FLES WASMIDDEL

Maak een foto van je drogende luiers aan waslijn of droogrek en maak kans op een fles Ulrich Natürlich wasmiddel, gratis naar je thuis verzonden. Post je foto op onze Facebookgroep ‘Klein Spook/Tante Rosa babbeltjesgroep’. https://www.facebook.com/groups/kleinspookbabbelgroep/

Morgen woensdag maken we de winnaar bekend

https://kleinspook.be/ulrich-wasmiddel

Vandaag BIJ ELKE BESTELLING een superschattige sleutelhanger van Anavy GRATIS

Real Nappy Week Klein SpookBIJ ELKE BESTELLING GRATIS

Een superschattige sleutelhanger van Anavy.

Om aan je sleutels te hangen en aan iedereen te tonen die je tegenkomt. Want je gebruikt wasbaar, en je bent er trots op.

Bij elke bestelling geplaatst op maandag 22 april krijg je gratis een sleutelhanger.

https://kleinspook.be/anavy-sleutelhanger

Een hele week 10% korting op alles

Real Nappy Week Klein SpookLaten we het roepen van de daken. Gillen! Het is Luierweek! Of om het op zijn Engels te zeggen: Real Nappy Week. 

Luierweek dus, het moment om de wasbare luiers bekender te maken. En ook het moment om onze klanten extra te verwennen. Daarom krijg je heel deze week vanaf nu tot en met zondag 28 april 10% korting op alles met de kortingscode GoReal2019

Hou deze week zeker onze Facebook in de gaten. Want elke dag verzinnen we een actie, wedstrijd of give-away. Morgen maandag hebben we al een heel leuk cadeautje voorzien... Ook op Instagram en Pinterest kan je ons volgen.

De kortingscode geldt niet voor geboortelijsten.

Wat is een all-in-one luier?

Sofie De Middelaer van Tussen dromen en leven legt uit wat een all-in-one luier is

Hoe doe je een voorgevormde wasbare luier aan?

Sofie De Middelaer van Tussen dromen en leven legt uit hoe je een wasbare luier aandoet

 

Leen Francis uit Berendrecht wil taboes doorbreken

Tante Rosa Leen FrancisLeen Francis uit Berendrecht is onze nieuwste Tante Rosa-consulente. 

Waarom duurzaam? Alle beetjes helpen om van onze aarde een betere leefwereld te maken voor onze kinderen. 
 
Wanneer gestart met wasbaar? Eerst met wasbare luiers gestart, erna leek het mij een logische stap om om te starten met wasbaar inlegkruisjes en een cup.  
 
Waarom consulente bij tante rosa? Alle vrouwen tussen een bepaalde leeftijd menstrueren, er bestaan nog veel taboes rond, zo wordt er weinig over gesproken en is wasbaar maandverband en menstruatiecups nog vrij onbekend. Laten we die taboes doorbreken. 
 
 
Leer je graag onze andere consulenten kennen. Kijk zeker eens hier
Ouders zijn tevreden over kinderopvang. Op vlak van wasbare luiers is wel verbetering wenselijk.

Kinderopvang en wasbare luiersEen grote meerderheid van de ouders is tevreden over de manier waarop hun kinderen opgevangen worden. Dat blijkt uit een enquête die Klein Spook onlangs organiseerde. Slechts zes procent van de deelnemers toonde zich ontevreden. Uit het onderzoek blijkt wel ook dat één op acht kinderen tegen de zin van de ouders in, toch verplicht wegwerpluiers aankrijgt.

Het opvangonderzoek van Klein Spook liep van eind januari tot midden maart, en liefst 270 ouders vulden de online enquête in.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts drie procent van de ouders zelf voor de kinderen zorgt of die bij grootouders brengt, 97% maakt gebruik van gezinsopvang (27%) of groepsopvang (70%). Een kleine meerderheid (52%) kan terecht bij een zelfstandige of zelfstandig bedrijf, 48% maakte gebruik van opvang van bv. de gemeente, of van initiatieven als Landelijke Kinderopvang, Reddie Teddie of Partena. 

Intensieve zoektocht naar opvang

Een op vijf ouders had moeite om meteen opvang te vinden. Zij dienden een aantal maanden zelf te overbruggen eer hun kind er terecht kon. In vier op de vijf gevallen startten de kinderen wel meteen op de gewenste datum.

Locatie van de opvang (dicht bij huis of bij werk) scoort het hoogste bij de keuzecriteria. Negen op tien respondenten gaven aan dat dit een belangrijke factor was. Andere criteria: opvoedkundige visie (58%), opvangruimte/tuin (56%), het aantal kinderen in de opvang (35%) en de ecologische visie (29%).

De meeste ouders gingen niet over één nacht ijs bij de keuze: iets meer dan de helft van de ouders bezocht tussen twee en vijf opvangmogelijkheden, zes procent ging op meer dan vijf plaatsen op bezoek. Bij het vormen van een mening over de opvang is vooral een gesprek met de kindbegeleiders belangrijk, terwijl één op drie ook rekening houdt met de mening van andere ouders. 

Goede communicatie, tevreden ouders

Gelukkig is 94% van de ouders tevreden over de opvang. Als belangrijkste redenen daarvoor werd gewezen op het goede contact met de verzorgers, de persoonlijke aandacht voor het kind, eerlijke en open communicatie en het inspelen op wensen van de ouders op vlak van voeding, verzorging,… Bij de zes procent ouders die zich ontevreden toonden, noteren we vooral de drukte in de opvang, het te grote aantal kinderen per verzorger, te weinig aangepaste zorg, en ook het weigeren van wasbare luiers.

Drie kwart van de ouders krijgt bij het afhalen van hun spruit een verslag over hoe de dag gegaan is, in iets meer dan de helft van de deelnemers (56%) wordt ook via een schriftje verslag gemaakt, terwijl één op vijf met de opvang communiceert via een app.

Drie kwart van de respondenten geeft aan tevreden te zijn over de beveiliging van de opvang, één op vijf gewaagt van verbeterpunten, terwijl drie procent helemaal niet tevreden is over de opvang. Daar kan iedereen makkelijk in en uit zonder controle. Diverse ouders merken ook op dat de beveiliging een stuk minder is op drukke momenten: dan staat de deur vaak permanent open, of houden ouders (goedbedoeld) de deur open voor mensen die ze helemaal niet kennen.

Wasbare luiers nog te vaak taboe

Tachtig procent van de deelnemers aan dit onderzoek gebruikt wasbare luiers in de opvang, bij 19% is dat niet het geval. Eén op acht van de respondenten wilde graag wasbare luiers gebruiken, maar kreeg dit niet gedaan van de opvang. Zes procent kon een oorspronkelijke njet tot een ja ombuigen. In sommige gevallen wordt dit eerst toegezegd, maar volgt achteraf toch een weigering.

Wanneer de opvang het been stijf houdt, geeft ze als reden meestal dat er geen tijd voor is, dat wasbare luiers onhygiënisch zijn, dat de kindbegeleiders er niet achter staan of er wordt verwezen naar slechte ervaringen in het verleden. Wanneer ouders doorvragen over deze redenen, blijkt echter vaak dat de opvang niet echt een idee heeft hoe moderne wasbare luiers er uit zien.

Indien de opvang wasbare luiers zou weigeren, zou 33% een andere opvang zoeken. Een aantal deelnemers aan het onderzoek is dit momenteel ook aan het doen. Vijftien procent zou er niet echt een punt van maken wanneer ze over andere aspecten van de opvang tevreden zijn, en een groot aantal ouders zou geeft aan dat er te weinig andere opvangmogelijkheden zijn om zomaar over te stappen.

Drie kwart van de ouders gebruikt in de opvang dezelfde luiers als thuis, 14% neemt een ander type luier mee, terwijl de keuze van het type luier in 9% van de gevallen door de opvang zelf opgelegd wordt. Iets meer dan de helft van de ouders (52%) gebruikt een voorgevormde luier met een apart overbroekje, 34% neemt een All-in-one of Snap-in-one mee en nog eens 8% doen het met een prefold.

De zindelijkheidspolitiek van de opvang voldoet in de ogen van 94% van de ouders, zes procent van de deelnemers vindt dat de opvang er meer aandacht aan zou mogen besteden.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk een grote tevredenheid over de opvang in Vlaanderen. Meer openheid over wasbare luiers zou deze tevredenheid nog vergroten.

Foto: www.nimsa.be