RSS

Blog

Dorien Aernouts uit Loenhout "voor een mooiere wereld"

Klein Spook Dorien AernoutsDorien Aernouts vroedvrouw van Moekderacht versterkt ons Klein Spook-team. Ze stelt zichzelf even voor.

Waarom duurzaam? Een gezond en gelukkige leven: iets wat iedereen wenst. Ecologisch en duurzaam leven investeert in de toekomst van onze kinderen, hun en onze gezondheid en maakt de wereld mooier voor iedereen! 

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Ik ben gestart enkele weken na de geboorte van mijn zoon Wolf in 2014. In mijn zwangerschap had ik alles al uitgekiend en ben zoals gepland toen gestart met all-in-one meegroeiluiers van Bumgenius.

Later kwam daar nog Totsbots bij met PUL-overbroekje, Juar en Anavy met wolbroekje. Ook met dochter Free hebben we geen moment getwijfeld en opnieuw gestart met onze wasbare luiers die onze eerste al een rondje had gedragen! 

Waarom consulente bij klein spook? Ik wil mee bouwen aan een mooiere wereld waarvan wasbare luiers een onderdeel is. Ouders juist informeren is daar een belangrijk aspect van. In de wereld van de wasbare luiers zie je soms de bomen door het bos niet: Wat past er het best voor welke ouder en welk materiaal is effectief degelijk? Daar helpen we je graag mee verder! Klein spook draagt het duurzaam aspect daarbij uit wat mij enorm aanspreekt.  

Maildorienaernouts@kleinspook.be 

Wil je onze andere consulenten leren kennen? Kijk eens op onze consulentenpagina!

Welkom Sofie, onze eerste online consulente

Consulent Klein Spook Sofie De MiddelaerWe hebben al een paar heel fijne consulenten bij Klein Spook. En sinds kort is daar ook Sofie De Middelaer bij. Sofie is mama van Ella (°2018) en de schrijfster van de blog Tussen dromen en leven. Zijn zal online - via filmpjes en sociale media - jonge mama's en papa's helpen bij hun vragen over wasbare luiers.

Waarom duurzaam? Omdat ik vind dat alle beetjes helpen. Perfect duurzaam leven hoeft niet het doel te zijn, dat lukt mij ook niet. Maar als we iets kunnen bijdragen, waarom niet? Ik deel mijn eigen groene zoektocht op mijn blog, Tussen dromen en leven, en dat is meteen een enorme motivator om telkens een stapje verder te gaan. En tegelijk drempels te verlagen. 
 
Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Toen mijn dochter 10 dagen oud was kreeg ze haar eerste wasbare luiertje aan. Zo schattig! We zijn gestart met het tweedelig voorgevormde systeem en dat gebruiken we nog steeds. 
 
Waarom consulente bij Klein Spook? Omdat ik na acht maanden fulltime gebruik echt heel enthousiast blijf over wasbaar luieren en zo mijn ervaringen met nog meer mensen kan delen. Spread the love!
 
 
Hier vind je de lijst van al onze consulenten: https://kleinspook.be/kan-ik-een-consulent-van-klein-spook-ontmoeten
Aandacht! Aandacht! Consulenten gezocht!

Consulenten gezochtWe op zoek naar extra consulenten in Antwerpen, Mechelen, Hasselt, Kortrijk en Brugge en de grote steden in Nederland. Enthousiaste ervaringsdeskundigen die andere ouders helpen bij hun keuze voor wasbaar. Onze consulenten geven maandelijks minstens één infosessie en daarnaast eerlijk persoonlijk advies via mail, telefoon en sociale media. 

Is dit iets voor jou? Stuur dan zeker een motivatiemailtje naar info@kleinpook.be en we bezorgen je meer informatie. Let op! Je moet als zelfstandige (in bijberoep) iets mogen bijverdienen. In ruil krijg je een vergoeding, een uitgebreide luierkoffer, veel steun en nog meer dank.

Hoe tevreden ben jij over de kinderopvang?

Luiers in de kinderopvangDe laatste tijd krijgen we steeds vaker klachten over crèches die weigeren om wasbare luiers te gebruiken. Op die manier wordt de vrije keuze van de ouders beperkt. Hoog tijd, vinden we bij Klein Spook, om nog eens te peilen naar de mening van jonge ouders over de opvang. Neem daarom nu deel aan onze grote kinderopvangenquête.

Een crèche die verandert van eigenaar, of een opvang die zich aansluit bij een nationale dienst, het is vaak reden genoeg om het beleid rond wasbare luiers te wijzigen. Soms worden daarbij drogredenen gebruikt. Door een gebrek aan opvangmogelijkheden worden ouders dan vaak voor een voldongen feit geplaatst.

Twee jaar geleden bleek uit een vorige enquête dat vier op tien ouders van crèche zouden veranderen indien die wasbare luiers zou weigeren. Een meerderheid zou de overstap niet doen. Daarom peilen we in ons nieuw onderzoek naar jouw mening over de opvang, niet alleen over het gebruik van wasbare luiers, maar ook over de communicatie, hun omgang met zindelijkheid, je tevredenheid over de crèche in het algemeen…

De resultaten van ons onderzoek publiceren we binnenkort op onze blog, maar op basis van jullie antwoorden willen we ook een persbericht maken om wasbare luiers in de opvang opnieuw op de agenda te plaatsen. Wie weet kunnen we zo de onwillige crèches alsnog over de streep halen. Doe daarom nu mee aan onze grote kinderopvangenquête. Het duurt ongeveer 8 minuten om op alle vragen te antwoorden.

Foto: Nimsa Fotografie

Zet wasbare luiers op de politieke agenda

Subsidies wasbare luiersGeeft jouw gemeente nog geen subsidies voor wasbare luiers? Zet dat dan op de politieke agenda. Klein Spook helpt je daarmee met een typebrief en een informatiedocument.

Nu er na de gemeenteraadsverkiezingen overal nieuwe besturen geïnstalleerd zijn, is het hoog tijd om onze nieuwe burgemeesters en schepenen aan te zetten ecologisch te denken, bijvoorbeeld door subsidies te geven aan ouders die de afvalberg verkleinen door wasbare luiers te gebruiken. Op die manier kunnen de gemeentebesturen duidelijk maken aan de burger dat ze wel degelijk begaan zijn met het milieu.

Wasbare luiers zijn niet alleen goedkoper voor de ouders, ze zijn ook goedkoper voor de gemeente. Die betaalt immers meestal ongeveer 200 euro voor de verwerking van één ton restafval. Aangezien herbruikbare luiers een ton afval uitsparen, doet ook de gemeente voordeel. Een financieel voordeel dat ze kunnen inzetten om hergebruik te stimuleren. Die subsidie kan immers helpen om ouders die twijfelen over de startinvestering van wasbare luiers toch over de streep te trekken.

Daarom organiseert Klein Spook – net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen – een briefschijfactie. We maakten een typebrief en een informatiedocument dat je naar je burgemeester of schepen van milieu kan sturen. Maak hen duidelijk dat ze wasbare luiers moeten subsidiëren: de gemeente doet er zelf financieel voordeel bij, en het bestuur kan aantonen dat ze een bewust omgaan met de leefomgeving.

Deze brief kan je ook gebruiken wanneer je gemeente tot nu toe wél subsidies gaf, want het nieuwe bestuur moet dit soort subsidies bij iedere nieuwe legislatuur opnieuw goedkeuren. Zorg er dus voor dat ze het niet vergeten.

Bij de vorige briefschrijfactie boekten we in een aantal gemeenten succes. Hou ons zeker op de hoogte van je acties en de gevolgen ervan.

Je kan die typebrief en het infodocument opvragen via mail bij info@kleinspook.be of downloaden op onze Facebookgroep Klein Spook/Tante Rosa babbelgroep.

Kerstluier cadeau

Blümchen kerstluierBLÜMCHEN KERSTACTIE!

Koop een Blümchen newborn cover Winter Dream (velcro) of een Blümchen one size cover Winter Dream (snap) en krijg er gratis voor niets de all-in-one snap bij.

Kwestie klaar te zijn voor de feesten. Gedaan met de kerstruien.

Blümchen gaat voor kerstluiers! https://kleinspook.be/blumchen

Korting tijdens staking bpost

Foto: bpostDe levering van onze pakjes en brieven kan vertraging oplopen door de staking van bpost. Als troost voor dit ongemak geven we een korting van 10% gedurende de staking. Kortingscode: bpoststaakt

 

 
Alles wat je ooit wilde weten over zwangerschap en de bevalling

Eindelijk! Was je op zoek naar een boek waar alles in staat wat je moet weten om vol vertrouwen te bevallen? Zoek dan niet verder, want ‘Zwanger?!’van Angélique Coppens en Dries Celis is dat boek.

Angélique Coppens is vroedvrouw en medeoprichter van één van onze favoriete vroedvrouwenpraktijken, Geboren in Gent, en biedt vooral heel veel praktische informatie vanaf het moment dat je denkt zwanger te zijn tot de eerste weken thuis na de bevalling. Angélique gaat geen enkel thema uit de weg en schrijft zowel over de aangename als de minder aangename kanten van deze unieke periode in een mensenleven. Kwaaltjes tijdens de zwangerschap, pijn tijdens de bevalling, het langzame herstel van het lichaam tijdens de kraamperiode, het komt allemaal aan bod. Het boek bulkt van de praktische tips (wat je wel veilig kan eten tijdens de zwangerschap, of hoe je het beste toch wel maakt dat de auto volgetankt is als de dag van de bevalling nadert,…) en checklists zodat je zeker geen enkel aspect over het hoofd kan zien.

Ook voor de papa in spe is dit een interessant boek. Hij leest hier hoe hij belangrijk deze periode in het leven is om dichter bij elkaar te komen, en leert hoe hij zijn partner het beste kan ondersteunen tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Ook voor de partner handige checklists en tips (wordt vriendjes met de wasmachine is zeker een goede tip, en de wenk om voor de eerste dagen thuis alvast wat makkelijke maaltijden te voorzien).

Het boek is heel toegankelijk geschreven en de grappige illustraties van Dries Celis verhogen het leesplezier alleen maar. Alle informatie is netjes opgedeeld in korte hoofdstukken. Je hoeft het boek dus niet in één ruk uit te lezen, al moet ik toegeven dat ik zelf bleef bladeren en lezen, maar kan de informatie in stukken en brokken tot je nemen.

Wie dit boek gelezen heeft, is volledig geïnformeerd over wat haar of hem te wachten staat. De handige checklists (aan het einde van het boek ook nog eens op één plek samen gebracht) zorgen er voor dat je achteraf zeker niet kan zeggen, “daar hadden we niet aan gedacht”.

Grondig, leesbaar en bijzonder praktisch.

‘Zwanger?!’ is uitgegeven bij Borgerhoff & Lamberigts, kost 22,99 euro en is dat geld meer dan waard.

Te veel giftige stoffen in wegwerpluiers

Fotolia/andriano_cz

Jaarlijks onderzoekt de Franse consumentenorganisatie ’60 millions de consommateurs’ de samenstelling van wegwerpluiers. Volgens de meest recente vaststelling zitten er nog steeds te veel giftige stoffen in de luiers. Het onderzoek gewaagt van glyfosaat, pesticiden en halogenen. Bij een aantal merken verbetert de situatie, bij andere neemt de giftigheid net toe.

Het volledige artikel kan je hier nalezen, hieronder vatten we de inhoud van het artikel samen.

Volgens het onderzoek van 60 millions de consommateurs is er een verbetering bij het merk Pampers, terwijl andere merken er op achteruit gaan.

In februari 2017 publiceerde het consumentenblad een onderzoek dat aardig wat stof deed opwaaien: een analyse van wegwerpluiers toonde aan dat in de meerderheid van de onderzochte producten residu’s te vinden waren van giftige stoffen, met name sporen van dioxine, glyfosaat en andere pesticiden. Zelfs het merk Pampers, toch een referentie in de markt, ontkwam niet aan die vaststelling.

De consumentenorganisatie gaat er van uit dat het onderzoek resultaat gehad heeft, want een aantal nieuwe merken doken op die zich sterk maken dat er geen enkele giftige stof in hun wegwerpluiers zit. 60 Millions denkt ook dat het onderzoek geleid heeft tot een lager marktaandeel van de marktleider.

Beter en slechter in 2018

Om vast te stellen of er ook beterschap was na de ophefmakende studie, voerde 60 Millions het onderzoek opnieuw uit. De resultaten zijn bemoedigend: het aantal merken dat geen giftige stoffen meer bevat, is gestegen. Ook Pampers doet het beter, volgens 60 Millions een bewijs dat het echt wel zonder gif moet kunnen.

Helaas is niet alles rozengeur en maneschijn: in vier onderzochte merken werden wel degelijk nog steeds sporen van glyfosaat aangetroffen. Daarnaast werden ook nog andere giftige stoffen gevonden.

Het onderzoek stelt vast dat merken die het bij het eerste onderzoek goed deden, er nu op achteruit gingen, en het blad verwijst specifiek naar het huismerk van de warenhuisketen E. Leclerc en Love & Green. Dit zou toe te schrijven zijn aan verandering van leverancier voor deze merken.

Meer transparantie graag

 Bij zijn eerste onderzoek klaagde de consumentenorganisatie ook aan dat er nauwelijks informatie over de bestanddelen van luiers te vinden was op de verpakking. Dit gebrek aan transparantie is er volgens 60 Millions nog steeds: de verpakking geeft geen duidelijkheid, terwijl die soms wel te vinden is op de website van de producenten.

De nieuwste analyse keek ook naar de absorptiegraad van de wegwerpluiers en vond die goed. In het artikel besluit de consumentenorganisatie dan ook vooral problemen te hebben met het gebruik van giftige stoffen in de productie van de luiers.

Foto: Fotolia/andiano_cz

 
 
 
Jona van Mic Mac Minuscule: krak in tweedehandsgeboortelijsten en Klein Spook mini-consulente

Jona van Mic Mac Minuscule bij Klein SpookKen je Mic Mac Minuscule al? De website waar je geboortelijsten kan laten samenstellen met allemaal tweedehandsspullen. Een Mic Mac Madam zoekt alles voor je samen. En ja, daar kunnen ook wasbare luiers op. Natuurlijk! Niet tweedehands, die luiers, wel van Klein Spook. Jona, oprichter van Mic Mac Minuscule en mama van Aaren (2016) en Hasse (2013) vertelt.

Waarom duurzaam? Op dit moment is onze voetafdruk in Europa zo'n 4 keer groter dan onze aardbol aankan. En omdat we natuurlijk geen 4 aardbollen hebben :-), willen we als gezin ons steentje bijdragen. Eerst persoonlijk door zelf te gaan voor wasbare luiers, minder vlees, zoveel mogelijk tweedehands kopen,... Sinds 1,5jaar ook door onze Mic Mac Minuscule tweedehands geboortelijsten met de wasbare luiers van Klein Spook. 

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Gestart bij de geboorte van Hasse in 2013, toen met Little Lamb all-in-ones. Jammer genoeg na een jaar of 2 afgehaakt wegens lekken (jammer dat ik me toen heb laten ontmoedigen door minder kwalitatieve consoorten). Bij de geboorte van Aaren het wasbaar luieren terug opgepikt, deze keer met een combinatie aan luiers: bamboozles met popolini popowrap voor lange periodes (mega grootste fan hier!!), close parents pop-ins voor de snelle, gemakkelijke optie en totsbots voor wat tussenin. Bij Hasse gingen we nog vaak voor wegwerp op verplaatsing, maar tegenwoordig gaan we zo goed als all-the-way :-). 

Waarom samenwerken met Klein Spook? Onze Mic Mac Madammen zijn wat atypische mini-consulenten bij Klein Spook. We willen ouders-in-spé die kiezen voor een tweedehands geboortelijst bij Mic Mac Minuscule ook warm maken vor herbruikbare luiers. Vaak zijn dit koppels die nog maar hun eerste stapjes in een duurzamere levensstijl zetten. Door hen behapbaar en kort toe te lichten welke eenvoudige systemen van wasbaar luieren er bestaan, overtuigen we ook vele semi- tot non-believers tot een groenere babypoep. We worden er echt eerlijk gewoon blij van om jonge ouders te kunnen aanspreken met een tweedehands geboortelijst mét wasbare luiers. Dat zijn bijna met zekerheid mensen die (minstens vanaf dat moment) een duurzame switch maken en daar doen we het allemaal toch voor ?!

Vanessa uit Lommel (Limburg): "Ik wil luiers simpel, lekvrij en snel droog aan de waslijn."

Vanessa Cauwels Klein SpookWist je dat we ondertussen 13 Klein Spook-consulenten hebben? In dit geval een geluksgetal. We stellen deze fantastische dames de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Vanessa Cauwels uit Lommel, mama van een dochter en 2 zonen

Waarom duurzaam? Duurzaamheid past volledig binnen onze filosofie, en die filosofie willen we graag meegeven aan onze kindjes. Ik vind het een mooie gedachte dat ik over een paar jaar kan vertellen dat ze alvast elk de wereld 1 ton afval hebben bespaard...

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Met al onze kindjes zijn we ongeveer een weekje na de geboorte gestart met wasbaar. Bij onze dochter (de oudste) hebben we een valse start gemaakt, omdat we met onze eerste keuze van luiers (all in one) altijd lekken hadden. Dankzij een pakketje tweedehandse luiers (prefolds met overbroekje) zijn we dan toch goed vetrokken geraakt, we hadden een lekvrij systeem gevonden en vastbesloten er verder mee aan de slag te gaan. Later ben ik gaan uitbreiden met overbroekjes van Flip, en nadien bij onze jongens ook de inleggers van Flip erbij omdat het tweedehandse pakketje toch erg versleten geraakte. Bij onze jongste heb ik ook nog wat geëxperimenteerd met andere systemen (je moet toch voldoende ervaring hebben als consulente), maar prefolds met overbroekjes blijven bij mij toch de voorkeur houden: simpel, lekvrij, snel droog aan de waslijn...

Waarom consulente bij Klein SpookIk wil heel graag mijn steentje bijdragen aan beter milieu, en tonen dat er, ook voor wegwerpluiers, duurzame alternatieven bestaan. Voor elk overtuigd gezin, levert het een vermindering op van de afvalberg van minstens 1 ton.

Mailvanessa@kleinspook.be

Angela uit Nederland: "Als je wasbaar wilt luieren moet je het vooral leuk vinden"

Angela Zwaard Klein SpookOnze allernieuwste kracht komt uit Nederland. Jawel! Angela Zwaard uit Vlaardingen (Zuid-Holland) is mama van Evelyn en Jocelyn (°2017)

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Ik ben gestart met wasbaar luieren toen zij drie maanden waren en ik het zat was om dagelijks een zak vol riekende wegwerpluiers naar de container te slepen. Wegwerp leek zo makkelijk, maar het voelde niet goed meer en ik zocht naar een duurzamer en goedkoper alternatief. In die dagen begon ik mijn 'stash' met een grote stapel katoenen prefolds van Blümchen met Milovia overbroekjes. Later heb ik dit flink uitgebreid toen ik merkte hoe leuk het is om de kindjes een wasbare luier te geven. Die dikke luierkontjes en de mooie printjes zijn echt zo schattig! 

Waarom consulente bij Klein Spook? Klein Spook staat voor duurzaamheid en goeie service, en daar sta ik helemaal achter. Als je wasbaar wilt luieren moet je het vooral leuk vinden denk ik, en goeie service en eerlijke, kwalitatieve producten helpen daar ontzettend bij. Ik hoop dat ik als consulent andere ouders kan helpen om keuzes te maken die bij hun persoonlijke voorkeur en leefstijl passen. 
 
Elisabeth, eigenaar van Klein Spook: geshockeerd door de massa afval dat ons zoontje veroorzaakte

Elisabeth De VosEn ja, ook in ben Klein Spook, ook wel Groot Spook genoemd. Mijn naam: Elisabeth De Vos en ik ben de mama van Warren (°2006) en Renée (°2009).

Waarom duurzaam? Onze wereld is te belangrijk om zomaar kapot te laten gaan. We moeten doen wat we kunnen om ervoor te zorgen dat onze kinderen ook nog een mooie plek hebben om te leven.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Na de geboorte van Warren waren José en ik geshockeerd door de massa afval dat ons klein mannetje produceerde: 1 vuilniszak per week stinkende pampertjes. We hebben een lading van 30 strikluiers besteld en bij Warren geen andere luiers gebruikt. Tijdens de luierperiode van Renée zijn we met Klein Spook gestart, dus veel testluiers in huis, maar onze favoriet bleef de strikluier.

Waarom gestart met Klein Spook? Het begon met info geven bij de MilieuAdviesWinkel hier in Gent, het werd een bijberoep en algauw een fulltime job. Omdat we dit geweldig alternatief voor de wegwerppamper bekender willen maken, maar ook omdat het zo tof is om jonge ouders te onmoeten die net als ons bekommerd zijn om de wereld van hun kinderen.

Mailelisabeth@kleinspook.be

 

Leen Leysen uit Turnhout: "We hebben maar 1 moeder aarde en daar moeten we zuinig op zijn."

Leen Leysen Klein SpookWist je dat we ondertussen 13 Klein Spook-consulenten hebben? In dit geval een geluksgetal. We stellen deze fantastische dames de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Leen Leysen uit Turnhout, mama van Teun (°2014) en Emme (°2016)

Waarom duurzaam
? We hebben maar 1 moeder aarde en daar moeten we zuinig op zijn.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Vanaf de geboorte van mijn zoontje in 2014 ben ik gestart met wasbaar luieren. Ik gebruik ondertussen al 4 jaar de luiers en overbroekjes van Popolini en ben er nog steeds zeer tevreden mee.

Waarom consulente bij klein spook? Na de geboorte van Teun ben ik doula en zwangerschapsyogadocente geworden bij Mama Dea vzw.  Omdat ik daar dagelijks bezig ben met het bewust maken van nieuwe ouders, wilde ik dat bewustmakingsproces graag doortrekken naar het gebruik van wasbare luiers.

Mailleen@kleinspook.be

Nathalie uit Antwerpen: "De wasbare luiermicrobe heeft me gebeten."

Nathalie Biesemans Klein SpookWist je dat we ondertussen 13 Klein Spook-consulenten hebben? In dit geval een geluksgetal. We stellen deze fantastische dames de komende weken één voor één aan je voor. Vandaag: Nathalie Biesemans uit Antwerpen, mama van  Robbe (°2016)

Waarom duurzaam? bezig zijn met duurzaamheid zit in mijn bloed en het maakt me gelukkig om bewust om te gaan met materialen, producten, voeding..en om mijn impact op het milieu zo klein mogelijk te houden.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? 2 weken na de geboorte begonnen met strikluiers en new born overbroekje. Ik vind het mijn taak om als consulente te experimenteren, dus ik heb vrijwel alle systemen en merken uitgetest. Mijn favoriet systeem is de prefold (losse inlegger in een overbroekje). Mijn topcombinatie is de Flip nachtinlegger in een Anavy velcro overbroekje.

Waarom consulente bij Klein Spook? omdat ik geloof dat vele individuen écht het verschil kunnen maken, omdat ik ongelofelijk graag (aanstaande) ouders informeer en adviseer over hoe ze hun weg kunnen vinden in het wasbare luieraanbod, omdat de wasbare luiermicrobe me echt gebeten heeft :-)

mailnathaliebiesemans@tanterosa.be