RSS

Blog

Wat is een all-in-one luier?

Sofie De Middelaer van Tussen dromen en leven legt uit wat een all-in-one luier is

Hoe doe je een voorgevormde wasbare luier aan?

Sofie De Middelaer van Tussen dromen en leven legt uit hoe je een wasbare luier aandoet

 

Leen Francis uit Berendrecht wil taboes doorbreken

Tante Rosa Leen FrancisLeen Francis uit Berendrecht is onze nieuwste Tante Rosa-consulente. 

Waarom duurzaam? Alle beetjes helpen om van onze aarde een betere leefwereld te maken voor onze kinderen. 
 
Wanneer gestart met wasbaar? Eerst met wasbare luiers gestart, erna leek het mij een logische stap om om te starten met wasbaar inlegkruisjes en een cup.  
 
Waarom consulente bij tante rosa? Alle vrouwen tussen een bepaalde leeftijd menstrueren, er bestaan nog veel taboes rond, zo wordt er weinig over gesproken en is wasbaar maandverband en menstruatiecups nog vrij onbekend. Laten we die taboes doorbreken. 
 
 
Leer je graag onze andere consulenten kennen. Kijk zeker eens hier
Ouders zijn tevreden over kinderopvang. Op vlak van wasbare luiers is wel verbetering wenselijk.

Kinderopvang en wasbare luiersEen grote meerderheid van de ouders is tevreden over de manier waarop hun kinderen opgevangen worden. Dat blijkt uit een enquête die Klein Spook onlangs organiseerde. Slechts zes procent van de deelnemers toonde zich ontevreden. Uit het onderzoek blijkt wel ook dat één op acht kinderen tegen de zin van de ouders in, toch verplicht wegwerpluiers aankrijgt.

Het opvangonderzoek van Klein Spook liep van eind januari tot midden maart, en liefst 270 ouders vulden de online enquête in.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts drie procent van de ouders zelf voor de kinderen zorgt of die bij grootouders brengt, 97% maakt gebruik van gezinsopvang (27%) of groepsopvang (70%). Een kleine meerderheid (52%) kan terecht bij een zelfstandige of zelfstandig bedrijf, 48% maakte gebruik van opvang van bv. de gemeente, of van initiatieven als Landelijke Kinderopvang, Reddie Teddie of Partena. 

Intensieve zoektocht naar opvang

Een op vijf ouders had moeite om meteen opvang te vinden. Zij dienden een aantal maanden zelf te overbruggen eer hun kind er terecht kon. In vier op de vijf gevallen startten de kinderen wel meteen op de gewenste datum.

Locatie van de opvang (dicht bij huis of bij werk) scoort het hoogste bij de keuzecriteria. Negen op tien respondenten gaven aan dat dit een belangrijke factor was. Andere criteria: opvoedkundige visie (58%), opvangruimte/tuin (56%), het aantal kinderen in de opvang (35%) en de ecologische visie (29%).

De meeste ouders gingen niet over één nacht ijs bij de keuze: iets meer dan de helft van de ouders bezocht tussen twee en vijf opvangmogelijkheden, zes procent ging op meer dan vijf plaatsen op bezoek. Bij het vormen van een mening over de opvang is vooral een gesprek met de kindbegeleiders belangrijk, terwijl één op drie ook rekening houdt met de mening van andere ouders. 

Goede communicatie, tevreden ouders

Gelukkig is 94% van de ouders tevreden over de opvang. Als belangrijkste redenen daarvoor werd gewezen op het goede contact met de verzorgers, de persoonlijke aandacht voor het kind, eerlijke en open communicatie en het inspelen op wensen van de ouders op vlak van voeding, verzorging,… Bij de zes procent ouders die zich ontevreden toonden, noteren we vooral de drukte in de opvang, het te grote aantal kinderen per verzorger, te weinig aangepaste zorg, en ook het weigeren van wasbare luiers.

Drie kwart van de ouders krijgt bij het afhalen van hun spruit een verslag over hoe de dag gegaan is, in iets meer dan de helft van de deelnemers (56%) wordt ook via een schriftje verslag gemaakt, terwijl één op vijf met de opvang communiceert via een app.

Drie kwart van de respondenten geeft aan tevreden te zijn over de beveiliging van de opvang, één op vijf gewaagt van verbeterpunten, terwijl drie procent helemaal niet tevreden is over de opvang. Daar kan iedereen makkelijk in en uit zonder controle. Diverse ouders merken ook op dat de beveiliging een stuk minder is op drukke momenten: dan staat de deur vaak permanent open, of houden ouders (goedbedoeld) de deur open voor mensen die ze helemaal niet kennen.

Wasbare luiers nog te vaak taboe

Tachtig procent van de deelnemers aan dit onderzoek gebruikt wasbare luiers in de opvang, bij 19% is dat niet het geval. Eén op acht van de respondenten wilde graag wasbare luiers gebruiken, maar kreeg dit niet gedaan van de opvang. Zes procent kon een oorspronkelijke njet tot een ja ombuigen. In sommige gevallen wordt dit eerst toegezegd, maar volgt achteraf toch een weigering.

Wanneer de opvang het been stijf houdt, geeft ze als reden meestal dat er geen tijd voor is, dat wasbare luiers onhygiënisch zijn, dat de kindbegeleiders er niet achter staan of er wordt verwezen naar slechte ervaringen in het verleden. Wanneer ouders doorvragen over deze redenen, blijkt echter vaak dat de opvang niet echt een idee heeft hoe moderne wasbare luiers er uit zien.

Indien de opvang wasbare luiers zou weigeren, zou 33% een andere opvang zoeken. Een aantal deelnemers aan het onderzoek is dit momenteel ook aan het doen. Vijftien procent zou er niet echt een punt van maken wanneer ze over andere aspecten van de opvang tevreden zijn, en een groot aantal ouders zou geeft aan dat er te weinig andere opvangmogelijkheden zijn om zomaar over te stappen.

Drie kwart van de ouders gebruikt in de opvang dezelfde luiers als thuis, 14% neemt een ander type luier mee, terwijl de keuze van het type luier in 9% van de gevallen door de opvang zelf opgelegd wordt. Iets meer dan de helft van de ouders (52%) gebruikt een voorgevormde luier met een apart overbroekje, 34% neemt een All-in-one of Snap-in-one mee en nog eens 8% doen het met een prefold.

De zindelijkheidspolitiek van de opvang voldoet in de ogen van 94% van de ouders, zes procent van de deelnemers vindt dat de opvang er meer aandacht aan zou mogen besteden.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk een grote tevredenheid over de opvang in Vlaanderen. Meer openheid over wasbare luiers zou deze tevredenheid nog vergroten.

Foto: www.nimsa.be

 

 

 

Filmpje 'Wat zijn wasbare luiers'

Onze online consulente Sofie van Tussen dromen en leven maake dit duidelijke filmpje 'Wat zijn wasbare luiers'

 
Marie uit Brugge: Duurzaamheid is iets wat me al lang bezighoudt

Klein Spook MarieMarie De Maesschalck is mama van Gust (°2016) en zwanger voor april 2019. Ze is onze nieuwe consulente voor de regio Brugge - Torhout. 

Waarom duurzaam? Duurzaamheid is iets wat me al heel lang bezighoudt. Zeker al van tijdens mijn studies als kleuteronderwijzeres. Daarna had ik dan de droom om ooit zelf een biologische en ecologische crèche te starten. Aanvankelijk werkte ik in de ecologische crèche Coccinella.  Daar maakte ik voor het eerst echt kennis met de herbruikbare luiers en doekjes. Ik vond het fantastisch.
Toen is het bij mij pas echt allemaal beginnen draaien. Wanneer ik dan twee jaar geleden de mogelijkheid had om als onthaalouder te starten wilde ik dat ook allemaal ecologisch en biologisch. Biologisch is al gelukt, maar volledig herbruikbaar helaas nog niet, aangezien de ouders zelf de luiers voorzien. De cheeky wipes gebuik ik wel voor alle kindjes. Ik probeer hierin de ouders ook aan te moedigen.
 
Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Vanaf de dag dat ik uit het ziekenhuis gekomen ben zijn we met de herbruikbare luiers gestart. Dit de eerste maanden met luiers van naturebabies en overbroekjes van popolini en daarna met luiers van popolini alsook de overbroekjes.
Gelukkig kreeg ik mijn man daar vanaf de eerste moment in mee :)
 
Waarom consulente bij Klein Spook? Ik ben er na al die jaren nog steeds van overtuigd en vind het altijd heel leuk als ik mensen tegen kom die er ook voor open staan.
Ondertussen zijn er reeds enkelen van mijn vriendinnen die er ook mee werken of gaan starten en dat vind ik leuk. 
Ik probeer het ook altijd uit te leggen aan de ouders die bij mij komen voor de opvang, dus het leek me wel leuk om dit ook nog voor anderen te doen.
 

Wil je onze andere consulenten leren kennen? Kijk eens op onze consulentenpagina!

 

 

 

Evelyne Naessens: "Geen product van de wegwerpmaatschappij"

Klein Spook Evelyne NaessensEvelyne Naessens uit Wervik is mama van Amélie (°2013) en Lena (°2015), heeft haar eigen tweedehandswinkeltje Boetiek O - Boutique Occcasionelle en vertegenwoordigt vanaf nu West-Vlaanderen bij Klein Spook.

Waarom duurzaam? Ik vind het gewoon leuk als je iets kan gebruiken dat niet zomaar een product is van de wegwerpmaatschappij, vandaar ook mijn passie voor 2dehands.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? 2013, vanaf de geboorte van mijn oudste dochter, absolute fan van de combi Totsbots + Flip

Waarom consulente bij Klein Spook? Héél tevreden klant, zag de oproep en vond het leuk combineren met mijn 2dehandswinkel. Ook is het wel extra leuk om iets wat bekender te maken in de wereld en wat misverstanden recht te zetten (wasbare luiers zijn niet (altijd) doeken).

Mail: evelynenaessens@kleinspook.be

Wil je onze andere consulenten leren kennen? Kijk eens op onze consulentenpagina!

 

Leen Francis (Berendrecht) wil wasbare luiers meer bekend maken

Klein Spook Leen FrancisLeen Francis uit Berendrecht is mama van Elise (°2015) en Ella (°2018) is er klaar voor. Ze gaat de uitdaging aan om wasbare luiers bekender te maken in het Antwerpse.

Waarom duurzaam? Toen ik bij ons 2e meisje eerst gestart was met wegwerp luiers vond ik het best confronterend om elke week zo een enorm zware zak vol met luiers aan het straat zetten.  Elk beetje helpt om een verschil te maken.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Bij ons eerste meisje had er er jammer genoeg veel te laat van gehoord, en zag ik toen door het bos de bomen niet meer, dus heb ik nooit de stap durven maken. 

Bij onze 2e meid heb ik me er al snel in beginnen verdiepen, ze kreeg al van wegwerp vochtige doekjes rode billetjes, dus al snel wasbare billendoekjes beginnen te gebruiken, hierdoor was de stap naar wasbare luiers al veel minder groot.  
Ik gebruik eigenlijk veel soorten luiers.  Mijn persoonlijke voorkeur gaat naar 2delige, maar om het makkelijker te maken voor de opvang en partner heb ik ook veel SIO, en als aanvulling op men voorraad om wat reserve te hebben,  heb ik nog enkele hydrofiele doeken die ik tot luier vouw...
 
Waarom consulente bij Klein Spook? Omdat ik zelf bij mijn eerste niet bekend was met wasbare luiers, wil Ik wil wasbare luiers meer bekend maken. En mensen helpen in hun keuze, dat ze niet zoals ik veel te lang wachten met de stap te maken. 
 
 

Wil je onze andere consulenten leren kennen? Kijk eens op onze consulentenpagina!

Dorien Aernouts uit Loenhout "voor een mooiere wereld"

Klein Spook Dorien AernoutsDorien Aernouts vroedvrouw van Moederkracht versterkt ons Klein Spook-team. Ze stelt zichzelf even voor.

Waarom duurzaam? Een gezond en gelukkige leven: iets wat iedereen wenst. Ecologisch en duurzaam leven investeert in de toekomst van onze kinderen, hun en onze gezondheid en maakt de wereld mooier voor iedereen! 

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Ik ben gestart enkele weken na de geboorte van mijn zoon Wolf in 2014. In mijn zwangerschap had ik alles al uitgekiend en ben zoals gepland toen gestart met all-in-one meegroeiluiers van Bumgenius.

Later kwam daar nog Totsbots bij met PUL-overbroekje, Juar en Anavy met wolbroekje. Ook met dochter Free hebben we geen moment getwijfeld en opnieuw gestart met onze wasbare luiers die onze eerste al een rondje had gedragen! 

Waarom consulente bij klein spook? Ik wil mee bouwen aan een mooiere wereld waarvan wasbare luiers een onderdeel is. Ouders juist informeren is daar een belangrijk aspect van. In de wereld van de wasbare luiers zie je soms de bomen door het bos niet: Wat past er het best voor welke ouder en welk materiaal is effectief degelijk? Daar helpen we je graag mee verder! Klein spook draagt het duurzaam aspect daarbij uit wat mij enorm aanspreekt.  

Maildorienaernouts@kleinspook.be 

Wil je onze andere consulenten leren kennen? Kijk eens op onze consulentenpagina!

Welkom Sofie, onze eerste online consulente

Consulent Klein Spook Sofie De MiddelaerWe hebben al een paar heel fijne consulenten bij Klein Spook. En sinds kort is daar ook Sofie De Middelaer bij. Sofie is mama van Ella (°2018) en de schrijfster van de blog Tussen dromen en leven. Zijn zal online - via filmpjes en sociale media - jonge mama's en papa's helpen bij hun vragen over wasbare luiers.

Waarom duurzaam? Omdat ik vind dat alle beetjes helpen. Perfect duurzaam leven hoeft niet het doel te zijn, dat lukt mij ook niet. Maar als we iets kunnen bijdragen, waarom niet? Ik deel mijn eigen groene zoektocht op mijn blog, Tussen dromen en leven, en dat is meteen een enorme motivator om telkens een stapje verder te gaan. En tegelijk drempels te verlagen. 
 
Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Toen mijn dochter 10 dagen oud was kreeg ze haar eerste wasbare luiertje aan. Zo schattig! We zijn gestart met het tweedelig voorgevormde systeem en dat gebruiken we nog steeds. 
 
Waarom consulente bij Klein Spook? Omdat ik na acht maanden fulltime gebruik echt heel enthousiast blijf over wasbaar luieren en zo mijn ervaringen met nog meer mensen kan delen. Spread the love!
 
 
Hier vind je de lijst van al onze consulenten: https://kleinspook.be/kan-ik-een-consulent-van-klein-spook-ontmoeten
Aandacht! Aandacht! Consulenten gezocht!

Consulenten gezochtWe op zoek naar extra consulenten in Antwerpen, Mechelen, Hasselt, Kortrijk en Brugge en de grote steden in Nederland. Enthousiaste ervaringsdeskundigen die andere ouders helpen bij hun keuze voor wasbaar. Onze consulenten geven maandelijks minstens één infosessie en daarnaast eerlijk persoonlijk advies via mail, telefoon en sociale media. 

Is dit iets voor jou? Stuur dan zeker een motivatiemailtje naar info@kleinpook.be en we bezorgen je meer informatie. Let op! Je moet als zelfstandige (in bijberoep) iets mogen bijverdienen. In ruil krijg je een vergoeding, een uitgebreide luierkoffer, veel steun en nog meer dank.

Hoe tevreden ben jij over de kinderopvang?

Luiers in de kinderopvangDe laatste tijd krijgen we steeds vaker klachten over crèches die weigeren om wasbare luiers te gebruiken. Op die manier wordt de vrije keuze van de ouders beperkt. Hoog tijd, vinden we bij Klein Spook, om nog eens te peilen naar de mening van jonge ouders over de opvang. Neem daarom nu deel aan onze grote kinderopvangenquête.

Een crèche die verandert van eigenaar, of een opvang die zich aansluit bij een nationale dienst, het is vaak reden genoeg om het beleid rond wasbare luiers te wijzigen. Soms worden daarbij drogredenen gebruikt. Door een gebrek aan opvangmogelijkheden worden ouders dan vaak voor een voldongen feit geplaatst.

Twee jaar geleden bleek uit een vorige enquête dat vier op tien ouders van crèche zouden veranderen indien die wasbare luiers zou weigeren. Een meerderheid zou de overstap niet doen. Daarom peilen we in ons nieuw onderzoek naar jouw mening over de opvang, niet alleen over het gebruik van wasbare luiers, maar ook over de communicatie, hun omgang met zindelijkheid, je tevredenheid over de crèche in het algemeen…

De resultaten van ons onderzoek publiceren we binnenkort op onze blog, maar op basis van jullie antwoorden willen we ook een persbericht maken om wasbare luiers in de opvang opnieuw op de agenda te plaatsen. Wie weet kunnen we zo de onwillige crèches alsnog over de streep halen. Doe daarom nu mee aan onze grote kinderopvangenquête. Het duurt ongeveer 8 minuten om op alle vragen te antwoorden.

Foto: Nimsa Fotografie

Zet wasbare luiers op de politieke agenda

Subsidies wasbare luiersGeeft jouw gemeente nog geen subsidies voor wasbare luiers? Zet dat dan op de politieke agenda. Klein Spook helpt je daarmee met een typebrief en een informatiedocument.

Nu er na de gemeenteraadsverkiezingen overal nieuwe besturen geïnstalleerd zijn, is het hoog tijd om onze nieuwe burgemeesters en schepenen aan te zetten ecologisch te denken, bijvoorbeeld door subsidies te geven aan ouders die de afvalberg verkleinen door wasbare luiers te gebruiken. Op die manier kunnen de gemeentebesturen duidelijk maken aan de burger dat ze wel degelijk begaan zijn met het milieu.

Wasbare luiers zijn niet alleen goedkoper voor de ouders, ze zijn ook goedkoper voor de gemeente. Die betaalt immers meestal ongeveer 200 euro voor de verwerking van één ton restafval. Aangezien herbruikbare luiers een ton afval uitsparen, doet ook de gemeente voordeel. Een financieel voordeel dat ze kunnen inzetten om hergebruik te stimuleren. Die subsidie kan immers helpen om ouders die twijfelen over de startinvestering van wasbare luiers toch over de streep te trekken.

Daarom organiseert Klein Spook – net als bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen – een briefschijfactie. We maakten een typebrief en een informatiedocument dat je naar je burgemeester of schepen van milieu kan sturen. Maak hen duidelijk dat ze wasbare luiers moeten subsidiëren: de gemeente doet er zelf financieel voordeel bij, en het bestuur kan aantonen dat ze een bewust omgaan met de leefomgeving.

Deze brief kan je ook gebruiken wanneer je gemeente tot nu toe wél subsidies gaf, want het nieuwe bestuur moet dit soort subsidies bij iedere nieuwe legislatuur opnieuw goedkeuren. Zorg er dus voor dat ze het niet vergeten.

Bij de vorige briefschrijfactie boekten we in een aantal gemeenten succes. Hou ons zeker op de hoogte van je acties en de gevolgen ervan.

Je kan die typebrief en het infodocument opvragen via mail bij info@kleinspook.be of downloaden op onze Facebookgroep Klein Spook/Tante Rosa babbelgroep.

Kerstluier cadeau

Blümchen kerstluierBLÜMCHEN KERSTACTIE!

Koop een Blümchen newborn cover Winter Dream (velcro) of een Blümchen one size cover Winter Dream (snap) en krijg er gratis voor niets de all-in-one snap bij.

Kwestie klaar te zijn voor de feesten. Gedaan met de kerstruien.

Blümchen gaat voor kerstluiers! https://kleinspook.be/blumchen

Korting tijdens staking bpost

Foto: bpostDe levering van onze pakjes en brieven kan vertraging oplopen door de staking van bpost. Als troost voor dit ongemak geven we een korting van 10% gedurende de staking. Kortingscode: bpoststaakt