RSS

Blog

Wat is een voorgevormde luier?

In dit filmpje van Sofie van de blog Tussen dromen en leven zie je wat een voorgevormde luier is.

Nieuw materiaal: eucalyptus

Les Tendances d'EmmaHennep, katoen, bamboe, dat kenden we al als materialen waaruit wasbare luiers of wasbare billendoekjes gemaakt worden. Maar eucalyptus? Was dat niet iets voor in hoestsiroop of in massageolie?

Dank zij onze nieuwe producten van Les Tendances D’Emma leren we eucalyptus nu ook kennen als textiel. De productie en verwerking van de eucalyptus gebeurt in Spanje en Portugal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen, heeft eucalyptus veel minder water nodig. Honderd keer minder om exact te zijn. Bovendien wordt eucalyptus ook gekweekt zonder pesticiden of insecticiden. Het omzetten van de houtpulp van de eucalyptus naar draden die uiteindelijk geweven worden, is een viscose-proces dat gebruikt maakt van recycleerbare oplosmiddelen. Eucalyptus textiel kreeg dan ook moeiteloos de Oekotex certificatie en is geschikt voor de huid van de pasgeborene.

Eucalyptus is een zacht en soepel maar toch sterk textiel. Net als aan bamboe worden aan eucalyptus ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen toegeschreven.

Els Vanbrabant is onze nieuwe Brusselse consulente

Els Vanbrabant, consulent Klein SpookWe hebben een nieuwe consulente in Brussel, Els Vanbrabant. Ze is mama van Lise, geboren op 1 januari 2019 en volledig into wasbaar.

Waarom duurzaam? Wij geloven dat er dringend iets moet gebeuren om de natuur te helpen het evenwicht te bewaren en we geloven ook dat alle beetjes helpen. Er zijn mogelijkheden genoeg om milieuvriendelijke alternatieven te gebruiken zonder in te boeten op comfort. Zo maken we zelf onze yoghurt en mueslirepen, kopen we deels eten in bulk en hebben we onze babylijst gevuld met tweedehandsspullen. 

Wanneer gestart met wasbare luiers en welke luiers gebruik je? Het was voor ons dus evident dat we wasbare luiers zouden gebruiken en dit vanaf de geboorte: 1 januari 2019 :) Toen Lise pas geboren was, hebben we gekozen voor een goedkopere oplossing: de strikluiers van Disana en de vouwluiers van Anavy met overbroekjes van Anavy: hoe schattig was dat! Toen onze meid twee maand was, was ze al goed gegroeid en zijn we overgestapt op de totbots bamboeluiers: super praktisch! Ook in de crèche zijn ze er goed mee weg :)

Waarom consulente bij Klein Spook? Ik ben zelf heel blij met de keuzes die wij gemaakt hebben. In Brussel is het moeilijk om informatie te krijgen over wasbare luiers en daarom wil ik het graag op mij nemen om andere ouders te helpen hun weg te vinden in het wasbare assortiment :)

Mailelsvanbrabant@kleinspook.be

Lees hier meer over onze andere consulenten.

Anavy, Tsjechische luierproducent met stevige ethische principes

Anavy, Tsjechische luierproducent met stevige ethische principesOok tijdens de vakantie denkt Klein Spook aan luiers. Van onze zomerreis naar Tsjechië maakten we deze zomer gebruik om ook onze twee Tsjechische leveranciers te gaan bezoeken, Anavy en Bamboolik. Beiden zijn in de stad Brno gevestigd, een dikke twee uur rijden van de hoofdstad Praag. We stellen ze graag wat uitgebreider aan je voor.

Anavy, bekend jou bekend om zijn fantastische printjes op de bamboe luiers en de fraaie wollen overbroekjes, heeft in de buurt van Brno twee kleine productie-eenheden. We bezochten een atelier dat toepasselijk, gevestigd is in een oude textielfabriek. “Hier was voor de tweede wereldoorlog een succesvol textielbedrijf gevestigd,” zegt Ivana Filipovičová, oprichter en eigenaar van Anavy. Als je de voornaam achterwaarts leest, weet je meteen waar de naam van het merk vandaan komt. “Het bedrijf dat hier zat, hoorde toe aan een joodse familie, en ze raakten de fabriek onder de Duitse bezetting kwijt.” Nu zijn in het complex diverse kleine ondernemingen actief.

In haar twee ateliers stelt Ivana een 12-tal mensen te werk, die zowel luiers en overbroekjes als maandverband en inlegkruisjes vervaardigen. Wanneer we Brno bezoeken, zien we in lange rijen rekken een voorraad aan Anavy-luiers liggen waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn. Net als vele luierproducenten werd Anavy de laatste maanden wat verrast door de groeiende populariteit van de wasbare luier, met alle productieproblemen van dien. Wel aardig: op één van de rekken staat keurig de naam ‘Elisabeth’ geplakt. “Dat zijn onze luiers,” zegt onze dochter Renée. Bij Klein Spook is de opvolging alvast verzekerd…

Goede arbeidsomstandigheden, eerlijke prijzen en lokale productie, dat zijn de drie sleutelwoorden bij Anavy. Ivana Filipovičová weet dat in Europa geproduceerde luiers duurder zijn dan Chinese luiers, maar dat komt vooral omdat ze in de eerste plaats haar grondstoffen in Tsjechië wil kopen, in tweede instantie in Europa en pas wanneer het echt niet anders kan, buiten Europa. Katoen bijvoorbeeld, wordt nergens in Tsjechië verbouwd. Aangekochte grondstoffen worden steevast gecontroleerd in een labo waar Anavy mee samenwerkt, om zeker te zijn dat aan alle standaarden (bv Oeko-Tex) voldaan wordt. Voor Ivana is het ook belangrijk dat onderaannemers op een ecologische manier werken (bv verwerking van afvalwater, controle van luchtvervuiling,…) en hun werknemers goed behandelen (goede lonen, naleven van regels op zwangerschapsverlopf,…).

Dat Anavy zo vasthoudt aan een aantal principes, kunnen we bij Klein Spook alleen maar toejuichen. Wasbare luiers zijn een ecologisch product, dus moeten bij de productie ervan ook ecologische en ethische normen aangehouden worden. Ook bij Klein Spook hebben we principes, die we consequent proberen door te trekken. Dat houdt onder meer in dat we alleen samenwerken met leveranciers die ethiek ook hoog in hun vaandel dragen. Na de vele telefonische contacten met Ivana waren we daar al redelijk van overtuigd, maar nu we haar in haar atelier bezochten, weten we meer dan ooit: met Ivana gaan we nog lang samenwerken.

Bamboolik, luiers produceren is een sociaal project

Bamboolik, luiers produceren is een sociaal project      Vakantie of niet, Klein Spook zit met luiers in het hoofd. Daarom trokken we in juli van ons vakantiehuisje vlak bij Praag naar een andere grote stad in Tsjechië, Brno. Daar hebben zowel Anavy als Bamboolik ateliers die voor een belangrijk deel van ons aanbod produceren.

Eigenares Zuzana Hlouskova en exportverantwoordelijke Michaela Kunkova tronen ons na een rondleiding op hun kantoor (nieuwe printjes!) mee naar een ongebruikelijk atelier. Bamboolik heeft (nog) geen eigen ateliers, maar werkt samen met beschutte werkplaatsen. “Toen ik aan de universiteit studeerde, kwam ik in contact met de sociale organisatie Prah,” vertelt Zuzana. “En ik wist meteen dat ik met hen zou samenwerken indien ik ooit een bedrijf opstartte.” Zuzana studeerde wiskunde, maar kwam op het idee luiers te produceren toen ze zelf voor haar oudste zoontje wasbare luiers gebruikte en dacht “dit kan ik ook, en wellicht beter.” Ze trok naar een textieldeskundige, die haar ideeën in concrete plannen hielp omzetten.

De luiers van Bamboolik worden op verschillende plaatsen gemaakt: bij drie sociale werkplaatsen en – in piekperiodes – bij twee commerciële bedrijven. De vestiging van Prah die we bezochten, biedt mensen met een handicap de kans om via werk opnieuw te integreren in de maatschappij. Daarbij kan het zowel gaan om mensen met een fysieke of een mentale beperking. Een aantal onder hen verblijft in de instelling en wordt ook buiten de werkuren begeleid door Prah. 

“Onze producten laten maken in een sociaal atelier is niet de makkelijkste keuze,” beseft Zuzana. “Zo is het niet altijd simpel om mensen met een mentale beperking de productie van nieuwe producten aan te leren. Het is van onze kant uit een maatschappelijke investering. We geloven heel sterk in duurzaam ondernemen.”

Bamboolik hanteert op diverse vlakken ethische principes. Tijdens onze rondleiding waren we bijzonder blij om ook een kamer te zien waar alleen maar gebruikte kartonnen dozen stonden. “We verzenden bij voorkeur in dozen die eerder al gebruikt zijn,” zegt Michaela Kunkova. “Hergebruik trekken we zo ver mogelijk door.” Wie ooit al eens iets bestelde bij Klein Spook weet dat wij ook zo werken: ook van ons krijg je je pakje in een hergebruikte doos.” Net als Bamboolik beseffen we bij Klein Spook dat onze aarde geen wegwerpproduct is. Onze principes sluiten dan ook naadloos aan bij die van Bamboolik.

Filmpje: Wat is een niet-voorgevormde wasbare luier

Sofie De Middelaer van Tussen dromen en Leven vertelt wat een niet-voorgevormde wasbare luier is.

 

 

 

Welkom Yoke, onze nieuwe Brugse

Yoke Bondeel, consulent Klein SpookElke Dekempe is onlangs gestopt bij Klein Spook als consulente (wat niet wil zeggen dat ze geen ambassadeur meer is van de wasbare luiers). Yoke Bondeel uit Oedelem vervangt haar. Ze is mama van twee dochters (°2015 en °2019) en een zoon (°2017)

Waarom duurzaam? De keuze voor wasbaar vinden wij organisch en logisch, net zoals vele andere low-impact beslissingen die we dagelijks nemen in ons gezin.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Bij de geboorte van ons eerste dochter zijn we gestart met totsbots bamboozle en flexitots. Duurzame luiers die ondertussen al enkele luierkontjes hebben gediend. Overbroekjes van popolini, totsbots en rumparooz met velcro. Bij uitstapjes en in nood gebruiken we ook een hydrofiel luier met bamboe inlegger. Een luierwas in de zon kunnen ophangen, geeft ons altijd een voldaan en gelukkig gevoel.

Waarom consulente bij klein spook? Bij de oprichting van een ecologisch kinderopvanginitiatief (Groene Hazelaar) merk ik dat er nog veel ouders met vragen zitten over duurzame alternatieven. Na heel wat vrienden en familie te motiveren, ben ik enthousiast om ook jonge (groot)ouders te inspireren en informeren over de eindeloze pluspunten van wasbare luiers.
 
 
Hier kan je alle consulenten leren kennen
Welkom terug Noemie

Klein Spook NoemieKijk eens, wie er na een korte pauze terug consulent is bij Klein Spook en Tante Rosa: Noemie Weytens uit Waregem. Ze is mama van Alina (°2013) en Cesaar (°2017) en een zeer ervaren wasbare luier gebruiker en consulent. Zo blij haar terug in ons team te hebben.

Waarom duurzaam? Omdat het voor mij juist de vraag is, waarom niet? Het is logisch omdat duurzaam volledig overeenstemt met mijn gevoel en intuïtie.

Wanneer gestart met wasbaar en welke luiers gebruik je? Gestart bij Alina op 9 maand met pocketluiers overdag en 's nachts Lulu dodo met Popowrap overbroekje. Overdag zindelijk op 22 maand en 's nachts zindelijk op 4,5 jaar. Cesaar gestart op 3 dagen, nu gebruik ik Milovia met 1 inlegger en 's nachts Anavy luier met Popowrap overbroekje. 

Waarom consulente bij Klein Spook? Om nog meer ouders kennis te laten maken met wasbare luiers en hen bijstaan in de voor hun juiste keuze te maken. Omdat ik graag op die manier een steentje bijdraag aan het milieu.

Mailnoemie@kleinspook.be 

Maak kennis met al onze consulenten.

WIN HERBRUIKBARE RIETJES

Real Nappy Week Klein SpookWIN HERBRUIKBARE RIETJES

Vertel hieronder wat je al doet voor het milieu en maak je inspanningen nog mooier met een setje herbruikbare rietjes. Wie weet win jij het wel. Morgen maandag maken we de winnaar bekend

https://kleinspook.be/herbruikbare-rietjes

WIN EEN WOLLEN DEKENTJE

Real Nappy Week Klein SpookWIN EEN WOLLEN DEKENTJE

Weekend. Hopelijk wat rust. Voor jou en je baby’tje. Post op onze Facebookgroep ‘Klein Spook/Tante Rosa babbeltjesgroep’ https://www.facebook.com/groups/kleinspookbabbelgroep/  een foto van je slapende kindje en maak kans op een wollen dekentje van Disana.

Morgen zondag maken we de winnaar bekend.

https://kleinspook.be/disana-wollen-deken

Een Take5Net bij elke bestelling vandaag

Real Nappy Week Klein SpookBIJ ELKE BESTELLING GRATIS

Vrijdag Marktdag hier in Gent. Bij elke bestelling die op vrijdag 26 april wordt geplaatst, geven we een gratis Take5Net.

https://kleinspook.be/take5nets

WIN EEN NEWBORNLUIER

Real Nappy Week Klein SpookWIN EEN NEWBORNLUIER

Ben je zwanger en overtuigd van wasbaar? Maak een foto van je zwangere buik of baby-op-komst spulletjes en maak kans op een Bamboolik minimi pocketluier. Post je foto op onze Facebookgroep ‘Klein Spook/Tante Rosa babbeltjesgroep’. https://www.facebook.com/groups/kleinspookbabbelgroep/

Morgen donderdag maken we de winnaar bekend.

https://kleinspook.be/bamboolik-pocket-bamboo-duo-minimimi

BIJ ELKE BESTELLING GRATIS een Cheeky Wipes wetbag + 2 wipes

Real Nappy Week Klein SpookBIJ ELKE BESTELLING GRATIS

Onder het mom: nooit genoeg Cheeky Wipes - je gebruikt die doekjes echt voor álles – krijg je bij je bestelling van vandaag 24 april een wetbag met 2 gekleurde wipes

https://kleinspook.be/cheeky-wipes-wetbag

WIN EEN FLES WASMIDDEL

Real Nappy Week Klein Spook WIN EEN FLES WASMIDDEL

Maak een foto van je drogende luiers aan waslijn of droogrek en maak kans op een fles Ulrich Natürlich wasmiddel, gratis naar je thuis verzonden. Post je foto op onze Facebookgroep ‘Klein Spook/Tante Rosa babbeltjesgroep’. https://www.facebook.com/groups/kleinspookbabbelgroep/

Morgen woensdag maken we de winnaar bekend

https://kleinspook.be/ulrich-wasmiddel

Vandaag BIJ ELKE BESTELLING een superschattige sleutelhanger van Anavy GRATIS

Real Nappy Week Klein SpookBIJ ELKE BESTELLING GRATIS

Een superschattige sleutelhanger van Anavy.

Om aan je sleutels te hangen en aan iedereen te tonen die je tegenkomt. Want je gebruikt wasbaar, en je bent er trots op.

Bij elke bestelling geplaatst op maandag 22 april krijg je gratis een sleutelhanger.

https://kleinspook.be/anavy-sleutelhanger