Anavy, Tsjechische luierproducent met stevige ethische principes

Anavy, Tsjechische luierproducent met stevige ethische principesOok tijdens de vakantie denkt Klein Spook aan luiers. Van onze zomerreis naar Tsjechië maakten we deze zomer gebruik om ook onze twee Tsjechische leveranciers te gaan bezoeken, Anavy en Bamboolik. Beiden zijn in de stad Brno gevestigd, een dikke twee uur rijden van de hoofdstad Praag. We stellen ze graag wat uitgebreider aan je voor.

Anavy, bekend jou bekend om zijn fantastische printjes op de bamboe luiers en de fraaie wollen overbroekjes, heeft in de buurt van Brno twee kleine productie-eenheden. We bezochten een atelier dat toepasselijk, gevestigd is in een oude textielfabriek. “Hier was voor de tweede wereldoorlog een succesvol textielbedrijf gevestigd,” zegt Ivana Filipovičová, oprichter en eigenaar van Anavy. Als je de voornaam achterwaarts leest, weet je meteen waar de naam van het merk vandaan komt. “Het bedrijf dat hier zat, hoorde toe aan een joodse familie, en ze raakten de fabriek onder de Duitse bezetting kwijt.” Nu zijn in het complex diverse kleine ondernemingen actief.

In haar twee ateliers stelt Ivana een 12-tal mensen te werk, die zowel luiers en overbroekjes als maandverband en inlegkruisjes vervaardigen. Wanneer we Brno bezoeken, zien we in lange rijen rekken een voorraad aan Anavy-luiers liggen waar we alleen maar jaloers op kunnen zijn. Net als vele luierproducenten werd Anavy de laatste maanden wat verrast door de groeiende populariteit van de wasbare luier, met alle productieproblemen van dien. Wel aardig: op één van de rekken staat keurig de naam ‘Elisabeth’ geplakt. “Dat zijn onze luiers,” zegt onze dochter Renée. Bij Klein Spook is de opvolging alvast verzekerd…

Goede arbeidsomstandigheden, eerlijke prijzen en lokale productie, dat zijn de drie sleutelwoorden bij Anavy. Ivana Filipovičová weet dat in Europa geproduceerde luiers duurder zijn dan Chinese luiers, maar dat komt vooral omdat ze in de eerste plaats haar grondstoffen in Tsjechië wil kopen, in tweede instantie in Europa en pas wanneer het echt niet anders kan, buiten Europa. Katoen bijvoorbeeld, wordt nergens in Tsjechië verbouwd. Aangekochte grondstoffen worden steevast gecontroleerd in een labo waar Anavy mee samenwerkt, om zeker te zijn dat aan alle standaarden (bv Oeko-Tex) voldaan wordt. Voor Ivana is het ook belangrijk dat onderaannemers op een ecologische manier werken (bv verwerking van afvalwater, controle van luchtvervuiling,…) en hun werknemers goed behandelen (goede lonen, naleven van regels op zwangerschapsverlopf,…).

Dat Anavy zo vasthoudt aan een aantal principes, kunnen we bij Klein Spook alleen maar toejuichen. Wasbare luiers zijn een ecologisch product, dus moeten bij de productie ervan ook ecologische en ethische normen aangehouden worden. Ook bij Klein Spook hebben we principes, die we consequent proberen door te trekken. Dat houdt onder meer in dat we alleen samenwerken met leveranciers die ethiek ook hoog in hun vaandel dragen. Na de vele telefonische contacten met Ivana waren we daar al redelijk van overtuigd, maar nu we haar in haar atelier bezochten, weten we meer dan ooit: met Ivana gaan we nog lang samenwerken.

Plaats uw commentaar