Klein Spook is gestopt. Met onze webshop Tante Rosa doen we wel nog voort.
Bezoek ons voortaan op tanterosa.be met dezelfde login

 

Voor wasbare luiers kan je hier terecht.

Als de luiers van je kindje nog altijd slecht ruiken na het wassen?

Als de luiers onvoldoende schoon zijn na het wassen, kan er zich vuil ophopen in de luiers.  Afzetting van kalkzeep, opgestapeld vuil en mineralen kan voorkomen na verloop van tijd bij een onvoldoende krachtige wasroutine.[1]

Hierdoor kan de absorptie van de luier verminderen, kunnen de luiers gaan ruiken en/of  kan je kindje zelfs last krijgen van uitslag.

De luier kan naar ammoniak gaan ruiken, voornamelijk wanneer er net in geplast is.  Of hij ruikt muf, voornamelijk te merken als de luier warm is (bv. net uit de droogkast).

We raden dan aan je wasroutine bij te sturen met de volgende tips:

Was met voldoende wasmiddel en water. Volg de aangegeven dosering naargelang de waterhardheid bij zwaar bevuilde was. Was warm genoeg (60°C) en gebruik een lang wasprogramma. Zorg dat de machine voldoende beladen is. [2]

Gebruik een voorwasprogramma (of een apart kort wasprogramma) op een koudere  temperatuur. Urine en stoelgang bevatten eiwitten. Als je dat op 60 graden wast, blijven de eiwitten hangen samen met de restjes wasmiddel. Voeg hierbij eventueel al wat wasmiddel toe (+-1/3 dosis hoofdwas)[3] of een speciaal voorwasmiddel obv enzymen (vb. Biotex).

Indien nodig kan je naspoelen om zeker te zijn dat alle restjes weg zijn.

Strippen?

Als je merkt dat er zich vuil heeft opgestapeld, was je de luiers best een aantal keer na elkaar met bovenstaande tips. Mogelijks moet je dit zelfs 3 tot 5 keer doen.[4] Om het reinigende effect te versterken, kan je eventueel een wasverzachter op basis van citroenzuur (vb. Sonett) toevoegen aan het spoelwater en de luiers nadien drogen in de droogkast op lage temperatuur.[5]

Ook bij 2de hands luiers kan je dit doen om ze extra grondig te reinigen alvorens in gebruik te nemen. Met afwasmiddel is strippen (grondig reinigen) is achterhaald en agressievere methodes raden we af ifv de levensduur van de luiers.

Een hulpmiddeltje uit de oude doos is natriumbicarbonaat (maagzout/bakpoeder). Voor zowel handwas als machinewas geldt: voeg enkele eetlepels natriumbicarbonaat toe aan het geurvrije wasmiddel. Als na 1 keer wassen de geur nog niet weg is, herhaal de behandeling dan enkele keren. Let op: doe dit enkel bij katoenen luiers. Bamboeluiers en synthetische luiers zouden er niet zo goed tegen kunnen.

Meer info over wassen vind je hier.



[3] gebruiksaanwijzing Miele-wasmachines

[4] www.bummis.com/media/wrappup.html

[5] info van Sonett